Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Irāna: Sarunas ar ASV ir bezjēdzīgas

© Reuters/Scanpix

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei sestdien sacīja, ka sarunas ar ASV ir bezjēdzīgas, jo Savienotās Valstis panāktās norunas neievēro.

"Es jau agrāk esmu teicis, ka mēs nevaram paļauties uz Savienoto Valstu vārdiem un pat ne uz to parakstu, tāpēc sarunas ar Savienotajām Valstīm ir bezjēdzīgas," irāņu diplomātu sanāksmē Teherānā sacīja Hamenei.

"Ideja, ka problēmas var tikt atrisinātas sarunu ceļa ar Savienotajām Valstīm, ir milzu kļūda," viņš piebilda.

"Sarunas ar eiropiešiem ir jāturpina, bet mēs nevaram gaidīt uz viņu piedāvājumu bezgalīgi," sacīja Hamenei.

"ASV vēlas atgriezies pie situācijas un viņu statusa pirms [1979.gada Islāma] revolūcijas," norādīja līderis.

"Viņi ir pret [Irānas] kodolpotenciālu un tās bagātināšanas jaudām, un klātbūtni reģionā," uzsvēra Hamenei.

Līdz 1979.gada revolūcijai Irāna bija tuva ASV sabiedrotā.

ASV prezidents Donalds Tramps maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un ka Vašingtona atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Kopš ASV izstāšanās no kodolvienošanās vairums starptautisko uzņēmumu ir pametuši Irānu. Vašingtona ir pieprasījusi, lai sabiedrotie pārtrauc pirkt Irānas naftu.

Izstājoties no kodolvienošanās, ASV cenšas izolēt Irānu un vairot ekonomisko spiedienu, pilnā apjomā, sākot ar augustu, atjaunojot sankcijas.

Eiropa pret šiem soļiem iebilst un solījusi rast ceļus, kā saglabāt tirdzniecības saites ar Irānu.

Tramps paziņojis, ka ir atvērts jaunam līgumam, kas aptvertu ne tikai Irānas kodolobjektus, bet arī tās raķešu programmu un aktivitātes reģionā, kas tiek uzskatītas par draudu ASV sabiedrotajai Izraēlai.