Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Judins cerējis, ka "oligarhu sarunu" komisija sasniegs vairāk

© F64

Saeimas deputāts Andrejs Judins intervijā atzīst, ka viņam ir dalītas jūtas par "oligarhu sarunu" parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbību.

"Es neizdomāju šīs parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi. Kad pirmo reizi dzirdēju šo priekšlikumu, es biju skeptiski noskaņots, domāju, ka var atkārtoties iepriekšējo parlamentārās izmeklēšanas komisiju bēdīgā pieredze. Bet, ja deputāti neko nedarītu, sabiedrībai kārtējo reizi tiktu paziņots, ka problēma ir, bet nekas netiks darīts," pastāstīja Judins.

Deputāts esot cerējis, ka komisija sasniegs vairāk, jo bija visas iespējas. Ja komisija būtu orientēta uz rezultātu, ja visi tās locekļi būtu tajā ieinteresēti, bija iespēja izdarīt vairāk. "Es negribu analizēt kolēģu darbu, tikai nākas konstatēt, ka netika sasniegts viss, ko bija iespējams sasniegt. No otras puses, es redzu arī vairākus labumus: sabiedrība pēc komisijas pusgada darba zina vairāk nekā pirms tam. Mēs strādājot uzzinājām vairāk un informējām par to sabiedrību," uzsver Judins.

Judins noformulēja savas atsevišķās domas pie gala ziņojuma, norādot, kādas izmaiņas likumos, pēc viņa domām, ir nepieciešamas. Saeimas Juridiskā komisija ir sākusi darbu pie diviem likumprojektiem. Deputātiem ir jāizlemj, vai gadījumos, ja ir sabiedrības interese, žurnālisti var lūgt atļauju un iepazīties ar krimināllietas materiāliem. Juristiem, iespējams, tas nepatiks, jo daudz ērtāk ir dzīvot komfortā un nerunāt par izskatāmajām krimināllietām, atzīst Judins. Runājot par sabiedrības tiesībām zināt vairāk, krimināllietu materiālu publiskošana ir ļoti svarīgs instruments. Bez parlamentārās izmeklēšanas komisijas darba tāds priekšlikums nebūtu iespējams. Apkopojot teikto, var secināt, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija varēja izdarīt vairāk, bet tas, kas ir izdarīts, ir vērtējams pozitīvi, atzīst Judins.

"Man pašā sākumā bija skaidrs: ja prokuratūra stāsta, ka viss ir kārtībā, lai saglabātu savu tēlu, viņi nebūs gatavi atzīt savas kļūdas. Un tā arī notika. Viņi stāstīja, ka viss ir pareizi izdarīts, cik tas bijis iespējams. Deputāti prokuratūras vietā nevar izvirzīt apsūdzību. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) neizdarīja visu, kas bija iespējams, lai efektīvi izmeklētu krimināllietu. Deputāti var norādīt uz neizdarīto un rosināt izmaiņas likumos, ja tādas ir nepieciešamas, bet nevar veikt izmeklēšanu vai celt apsūdzības prokuratūras vietā," uzsvēra Judins.