Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

9 ES valstis paraksta nodomu protokolu par Eiropas intervences spēku izveidošanu

© AFP/Scanpix

Deviņas Eiropas Savienības (ES) valstis pirmdien parakstījušas nodomu protokolu par Eiropas intervences spēku veidošanu, un šo valstu vidū ir arī Lielbritānija, kas drīzumā izstāsies no ES.

Nodomu protokolu par Eiropas intervences iniciatīvu Luksemburgā parakstīja Beļģija, Dānija, Francija, Igaunija, Lielbritānija, Nīderlande, Portugāle, Spānija un Vācija.

Tā dēvētā Eiropas Intervences iniciatīva paredz nodrošināt nepieciešamos spēkus, lai iejauktos humanitāro krīžu gadījumos, veiktu bloka pilsoņu evakuācijas operācijas, kā arī iesaistītos konvencionālu militāru uzdevumu veikšanā.

Šie spēki netiks veidoti ES aizsardzības sadarbības ietvaros, un tas ļaus tajos iekļauties arī tām valstīm, kas nav ES sastāvā, tostarp arī Lielbritānijai.

"Mēs vēlamies attīstīt sadarbību starp valstīm, kam ir politiskā griba un militārās spējas rīkoties, kad tās izlemj to darīt," pēc nodomu protokola parakstīšanas norādīja Francijas aizsardzības ministre Florānsa Parlī.

Iepriekš nodomu protokolu piekrita parakstīt arī Itālija, taču jaunā valdība, kuru veido populistiskā pieczvaigžņu kustība (M5S) un labējā Līga, pieprasījusi papildus laiku, lai pirms dokumenta parakstīšanas sīkāk iepazītos ar šo projektu.