Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Merkele sola "pielikt visas pūles", lai izvairītos no tirdzniecības kara ar ASV

© EPA/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien solījusi "pielikt visas pūles", lai izvairītos no tirdzniecības kara ar ASV.

Kanclere arī solīja palielināt Vācijas aizsardzības budžetu, kas ir vēl viens no sarežģītajiem jautājumiem ASV un Vācijas attiecībās.

Merkele runā Bundestāgā sacīja, ka "ir vērts pielikt visas pūles, lai mēģinātu mazināt spriedzi šajā konfliktā, lai tas nekļūst par totālu karu." Viņa uzsvēra, ka Vācija noteikti ir gatava censties, tāpat kā visa Eiropas Savienība (ES).

Kā ziņots, 22.jūnijā spēkā stājās ES muitas tarifi, kurus bloka dalībvalstis apstiprināja kā atbildi uz ASV piemērotajiem tarifiem no ES importētajam tēraudam un alumīnijam.

ES atbildes tarifi sākotnēji piemēroti ASV preču importam 2,8 miljardu eiro apmērā, vairumam šo preču nosakot 25% tarifus. Tarifi piemēroti dažādām precēm, sākot no lauksaimniecības produktiem un beidzot ar džinsiem, viskiju, motocikliem un dažādiem tērauda produktiem.

ASV jau no 1.jūnija piemēro 25% tarifus tērauda un 10% tarifus alumīnija importam no ES.

Merkele parlamentā arī atkārtoja solījumu līdz 2024.gadam palielināt aizsardzības budžetu līdz 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Eksperti aplēsuši, ka tādā gadījumā Vācijas aizsardzības budžets sasniegs 60 miljardus eiro.

Runājot par pašreizējo aizsardzības budžetu, kas ir 38,9 miljardi eiro, Merkele atzina, ka, salīdzinot ar to, ko citas valstis iegulda attiecībā pret savu IKP, ar Vācijas budžetu ne tuvu nepietiek.

NATO nospraustais mērķis ir 2% no IKP.

ASV, kas pati saskaņā ar Stokholmas Starptautiskā Miera pētniecības institūta datiem aizsardzībai tērē 3,1% no IKP, pieprasa NATO nospraustā mērķa sasniegšanu līdz 2024.gadam.