Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Vāciešus neapmierina Merkeles valdība

© AFP/Scanpix

Kancleres Angelas Merkeles valdība, kuru plosa iekšējie konflikti par imigrācijas politiku, sākusi zaudēt vāciešu uzticību, liecina ceturtdien publicētie aptaujas rezultāti.

Gandrīz 80% respondentu pauduši zināmu vai pilnīgu neapmierinātību ar valdošo koalīciju.

Saskaņā ar kārtējo "Deutschlandtrend" aptauju, gandrīz 80% respondentu pauduši zināmu vai pilnīgu neapmierinātību ar valdošo koalīciju. Kopš jūnija neapmierināto skaits pieaudzis par 15 procentpunktiem, un šobrīd ar valdības darbu ir apmierināti vairs tikai 21% vāciešu.

Vācijas sabiedriskās raidorganizācijas ARD pasūtītā aptauja veikta pēc nedēļām ilgās stīvēšanās par imigrācijas politiku, kurā bija iesaistītas valdošās "lielās koalīcijas" partijas.

Merkeles un viņas vadītās valdības iekšlietu ministra Horsta Zēhofera konflikta rezultātā kancleres popularitāte nedaudz mazinājusies, viņas atbalstītāju skaitam krītoties no 50 līdz 48%, kamēr Zēhofers cietis daudz ievērojamākus zaudējumus, viņa atbalsta reitingam mazinoties pat 16 procentpunktiem un noslīdot līdz 29%.

Tajā pašā laikā divas trešdaļas aptaujāto uzskata, ka Merkele zaudē kontroli pār pašas vadītajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU) un to Bavārijas māsaspartiju - Kristīgi sociālo savienību (CSU), kuras līderis savukārt ir Zēhofers.

Vairāk nekā 70% vāciešu ir pārliecināti, ka Zēhofera uzvedība ir vājinājusi CDU/CSU, tomēr 55% aptaujāto vienlaikus uzskata, ka tas ir labi, ka valdībā ir kāds, kas kritizē Merkeles imigrācijas politiku.

Vairums vēlētāju - nedaudz vairāk nekā 60% - pauduši atbalstu tranzīta centru izveidei uz Vācijas robežas, to nelegālo imigrantu apturēšanai, kas kā patvēruma meklētāji jau reģistrēti kādā citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī. Šādu centru izveidi pieprasīja Zēhofers, piedraudot ar savu demisiju. Pret šādiem centriem iebilst tikai 34% vāciešu.

Merkeles "lielā koalīcija", kurā ietilpst arī sociāldemokrāti (SPD), atrodas pie varas tikai 100 dienas, taču, ja vēlēšanas notiktu šobrīd, tai, domājams, vairs neizdotos nodrošināt vairākumu Bundestāgā.

Par CDU/CSU būtu gatavi balsot 30% vāciešu, kamēr SPD var cerēt vairs tikai uz 18% balsu.

Tajā pašā laikā pret imigrāciju krasi noskaņoto eiroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācijai" atbalsta jau 16% vēlētāju.

Par "zaļajiem" šobrīd balsotu 14% vāciešu, par kreiso ekstrēmistu partiju "Die Linke" ("Kreisie") - deviņi procenti, bet par liberālo Brīvo demokrāti partiju (FDP) - astoņi procenti.