Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Kanāda apliecina uzticību NATO idejai

VIZĪTES laikā Kanādas premjerministrs Žistēns Trudo tikās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski un apmeklēja Ādažu militāro bāzi, kur tikās ar Kanādas vadītās NATO kaujas grupas Latvijā karavīriem © Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Dienu pirms NATO samita, kurš noteiks, kādas būs ASV un Eiropas Savienības (ES) attiecības drošības un aizsardzības jomā, Kanādas premjerministrs Žistēns Trudo, viesojoties Latvijā, apliecināja, ka Kanāda uz četriem gadiem pagarinās Ādažos izvietotā NATO bataljona vadību.

Līdzšinējā vienošanās paredzēja, ka Kanāda NATO bataljonu Latvijā vadīs līdz 2019. gadam. Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski Ž. Trudo uzsvēra, ka Kanāda nemainīs savu attieksmi pret Baltijas valstu drošību, tāpēc arī tiek vadīta NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā. «Esam gatavi aizstāvēt mūsu sabiedrotos pasaules globālo draudu priekšā,» norādīja Ž. Trudo, piebilstot, ka Kanāda aizstāvēs labāku, godīgāku un taisnīgāku pasauli.

Savukārt M. Kučinskis atzina, ka Kanādas lēmums vēl četrus gadus stiprināt drošību reģionā ir lieliska dāvana Latvijas simtgadē.

Latvijas Aizsardzības ministrijā skaidro, ka pašai NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai atrašanās termiņš Latvijā nav noteikts. Tā Latvijā uzturēsies tik ilgi, cik nepieciešams.

Kanādas atbalstu jau augstu novērtējis Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš uzskata, ka «NATO kaujas grupa Latvijā darbojas veiksmīgi, pateicoties izcilajai Kanādas vadībai». Gan prezidents, gan Kanādas premjers ar gandarījumu atzīmēja pozitīvo dinamiku, kas pēdējo gadu laikā iezīmējusies Latvijas un Kanādas sadarbībā.

«Pateicos par Kanādas valdības lēmumu turpināt dalību NATO kaujas grupā Latvijā līdz 2023. gadam. Kanādai ir liela pieredze darbībai ziemeļu klimatiskajos apstākļos, kā arī daudzu kopienu sabiedrības veiksmīgā attīstībā, kas ļauj tai sekmīgi vadīt daudznacionālo kaujas grupu Latvijā. Savukārt Kanādas karavīri Latvijā var gūt pieredzi sadarbībai ar Eiropas sabiedrotajiem,» sacīja Valsts prezidents.

«Mūsu NATO un ES partneri aizvien vairāk apzinās mūsdienu apdraudējumu daudzveidīgo raksturu. Kanādas dalība NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā dos iespēju pilnīgāk apzināt reģiona drošības situāciju un sniegt savu ieguldījumu tās stiprināšanā,» piebilda R. Vējonis.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.