Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

"Reģionāļi" cer atkārtoti iekarot Saeimas namu

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Solot atcelt nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam mājoklim un panākt, ka Valsts prezidentu ievēlē tauta, Latvijas Reģionu apvienība ceturtdien iepazīstināja ar līderiem, kas piecos vēlēšanu apgabalos vadīs partiju 13. Saeimas vēlēšanās. Blakus Edvardam Smiltēnam, kurš ir partijas kandidāts premjerministra amatam, noteikti izcelsies sabiedriskā aktīviste un gaisa akrobātikas meistare Ieva Brante, kurai uzticēts pirmais numurs Rīgas sarakstā.

Latvijas Reģionu apvienības (LRA) pārstāvju sapulces vadītājs Guntis Gladkins uzsvēra, ka organizācija, kurā jau tagad ir aptuveni 2500 biedru, turpina piesaistīt jaunus aktīvistus un tā ir ļoti spēcīgi pārstāvēta Latvijas pašvaldībās. Tādēļ, balstoties pašvaldībās gūtajā pieredzē un zināšanās par iedzīvotāju patiesajām vēlmēm, partija varot solīt, ka «solījumu laiks ir pagājis un mēs [LRA] esam tie darītāji». «Daudzi vispirms izdara un tad domā, bet mēs vispirms izdomājam, lai nebūtu jālabo kļūdas,» vienu no raksturīgākajām partijas īpašībām raksturo G. Gladkins.

Savukārt LRA Saeimas frakcijas vadītāja Nellija Kleinberga norādīja, ka LRA vienmēr bijusi uzticama partnere un tāda grasās būt arī nākamajā Saeimas sasaukumā. Turklāt, uzskatot, ka kompromiss jāmeklē visās situācijās, partija spējot sadarboties ar plaša spektra viedokļu pārstāvjiem. Tiesa, līdzīgi citām labēji centriskajām partijām, arī LRA jau pirms vēlēšanām distancējas no sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa, ar kuru koalīcijas veidošana neesot iespējama.

Spriežot pēc politisko partiju reitingiem, LRA ir zemas izredzes būt ievēlētai.

Jūnijā atbalstu tai apliecināja mazāk nekā divi procenti pētījumu centra SKDS aptaujāto. E. Smiltēns gan ir optimistisks un atgādina, ka aptuveni ceturtdaļa iedzīvotāju vēl nav izlēmuši, par ko balsos. Viņaprāt, pagaidām neizlēmušie vai savu izvēli slēpjošie vēlētāji nekādā gadījumā nebalsos par koalīcijas partijām. Tādēļ tieši šajā elektorāta segmentā LRA saskata savu atslēgu uz Saeimas namu.

Lai potenciālajam vēlētājam rastos viedoklis par partijas aizstāvētajām vērtībām, LRA sagatavojusi arī savu programmu, kuras vadmotīvs, citējot N. Kleinbergas teikto, ir: «Saglabāt latvisko dzīvesveidu, kas gadu simtiem šeit veidojies.»

Saskaņā ar LRA redzējumu, lai tas būtu iespējams, likumdevējam jāpanāk, lai katrā Latvijas novadā būtu vienāds dzīves līmenis. Un to iespējams panākt, piemēram, atceļot nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam mājoklim, ieviešot tā dēvētās atraitņu pensijas, kad palicējam vismaz piecus gadus pēc dzīvesbiedra nāves izmaksā 50% no viņa pensijas.

Partija iecerējusi atvieglot dzīvi arī uzņēmējiem, kas darbojas tūrismā un sabiedriskajā ēdināšanā. Ja nākamajā sasaukumā LRA būs pietiekami liela ietekme, tā šajās nozarēs līdz 12% sola samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi, bet visiem darba ņēmējiem ar nodokļiem neapliekamo minimumu noteikt minimālās algas apmērā - 430 eiro mēnesī.

LRA savu solījumu izpildīšanu - ja tāda iespēja partijai tiks dāvāta - uzticējusi komandai, kurā esot apvienota gan pieredze, gan jaunība.

Pieredze noteikti vērojama Vidzemes sarakstā. Piemēram, Vidzemes apgabala līderis Edvards Smiltēns iepriekš pieredzi septiņus gadus smēlies Saeimā un Vienotības vadošos amatos. Arī otrais un trešais numurs Vidzemē uzticēts Saeimas deputātiem - basketbolistam Varim Krūmiņam un diriģentam Arvīdam Platperam.

Rīgā par LRA atpazīstamību rūpēsies juriste I. Brante. Viņa līdz šim vairāk pazīstama kā rīdziniece, kurai ir viedoklis par risinājumu teju katrai problēmai galvaspilsētā, un veiksmīga gaisa akrobātikas jeb dejotājas ap stieni sportiste. Jautāta, vai viņu nebaida iespējamā konservatīvās publikas reakcija uz viņas hobiju, viņa pārliecinoši atbild noraidoši, jo no sava ķermeņa nekaunas un smagie treniņi viņu norūdījuši arī sadzīves izaicinājumiem.

Savukārt Latgalē LRA priekšvēlēšanu cīņās vadīs Saeimas deputāts Juris Viļums, kura pirmajā trijniekā kandidēs arī deputāte Silvija Šimfa un Latgales uzņēmējs Juris Vucāns.

Līderību Kurzemes vēlēšanu apgabalā uzņēmusies N. Kleinberga. Viņu balstīs liepājnieks Modris Šveiduks un Māris Dadzis, kas savas gaitas politikā līdzīgi E. Smiltēnam aizsāka Vienotības rindās.