Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Tramps norāda, ka samits ar Putinu sācies ļoti labi

© Sputnik/ SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien atzina, ka viņa samits Helsinkos ar Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu sācies labi.

Šādi Tramps izteicās pēc sarunām, kurās piedalījās tikai abi līderi un viņu tulki. Tās ilga vairāk nekā divas stundas.

"Ļoti labs sākums," reaģējot uz žurnālistu jautājumiem, sacīja Tramps, kad tālākām diskusijām pievienojās citas augstas amatpersonas.

Jau ziņots, ka Helsinkos pirmdien notiek Trampa un Putina samits.

Tikšanās sākumā, klātesot žurnālistiem, Putins teica, ka "pienācis laiks pamatīgi parunāt gan par divpusējām attiecībām, gan par dažādiem "sāpīgajiem punktiem" pasaulē, un to ir pietiekami daudz, lai mēs tam pievērstu uzmanību".

Paredzams, ka šajā samitā, ko pasaule gaidīja ar zināmu piesardzību, tiks apspriests ASV un Krievijas attiecību pašreizējais stāvoklis.

Savukārt Tramps sacīja, ka samitā tiks runāts "par visu - no tirdzniecības līdz bruņotajiem spēkiem, līdz kodoljautājumiem, līdz Ķīnai".

Samits notiek Somijas prezidenta pilī. Pirms sarunu sākuma Tramps un Putins kopīgi nofotografējās ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti, bet pēc tam sākās tikšanās divatā ar tulku līdzdalību.

Paredzams, ka šajā samitā, ko pasaule gaidīja ar zināmu piesardzību, tiks apspriests ASV un Krievijas attiecību pašreizējais stāvoklis un turpmākās izredzes, skarot tādus tematus kā Sīrija, Ukraina, līgumi bruņojuma kontroles jomā un aizdomas par Krievijas jaukšanos ASV vēlēšanās.

Tramps svētdien izteicās, ka no tikšanās ar Putinu negaida īpašus rezultātus. Intervijā telekanālam CBS viņš norādījis, ka no šīm sarunām "negaida neko sliktu, bet, iespējams, kaut ko labu".

Abi prezidenti iepriekš divatā tikušies pērn G20 samita kuluāros Vācijā un Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomiskās sadarbības (APEC) samita laikā Vjetnamā.