Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Praktiski

Mājas celšana kā septiņus gadus ilgs process

© F64

Jaundzimušo bērnu ārste Ilze Eglīte ar vīru Jāni pirms septiņiem gadiem nolēma uzsākt savas mājas būvniecību Valmierā. Ģimene no divistabu dzīvokļa uz jauno mājvietu pārcēlusies tikai nedaudz vairāk kā pirms mēneša.

Joprojām turpinās tās labiekārtošanas darbi un daudzām lietām vēl meklē pastāvīgu novietojumu.

«Mums bija zeme, kur būvēt māju. Kredītu nevēlējāmies ņemt, tāpēc process notika lēnām – tik, cik līdzekļi atļāva, tik ieguldījām celtniecībā. Tad nedomājām, ka ievilksies tik ilgi,» atceras Ilze Eglīte. Mājai piemērots gatavs projekts. «Aizbraucām un apskatījāmies, kā līdzīga māja izskatās realitātē. Mums tā patika,» stāsta Eglīšu ģimene.

Apsverot idejas par mājas celšanu, saimnieki vēlējušies, lai jaunbūvē ir daudz gaismas, brīva vide, kas nav pieblīvēta ar mantām. Lielu daļu darbu veica Ilzes dzīvesbiedrs, protams, tika ņemti talkā arī palīgi. Ilze slavē, ka vīrs esot liels pedants, tāpēc darbi paveikti perfekti. Tapetes līmētas un grīdas ieliktas pašu spēkiem, bet flīzēšanai izmantoti laba meistara pakalpojumi.» Ilze neslēpj, ka, uzsākot dzīvi privātmājā, nākoties saskarties ar dažādiem pārsteigumiem. Saimniecei patīkot siltie zemes toņi, tāpēc arī šāda krāsu gamma izvēlēta interjerā.

Radinieki un draugi, kuri jau nākuši ciemos ar sālsmaizi, priecājušies, ka tagad būšot vieta, kur visiem pulcēties. Pirmajā ēkas stāvā iekārtota viesistaba, virtuve, telpa darba kabinetam, otrajā ir četras istabas – dēliem Gustavam (8 gadi) un Edvardam (15 gadi), guļamistaba vecākiem, vannas istaba un saimniecības telpa, kur pašlaik glabā drēbes.

BEZ AIZKARIEM. Plašajā viesistabā paredzēts iegādāties arī stūra dīvānu atpūtas zonai, bet Ilze prāto, ka pēc tā pašlaik nemaz nekārojoties. Ģimene apsvērusi ideju, vai nevajadzētu izbūvēt kamīnu, taču neuzskatīja to par ikdienas nepieciešamību, tad būtu vajadzīgs arī otrs dūmvads.

HORIZONTĀLI UN VERTIKĀLI. Viesistabai mēbeles iegādātas veikalā Raganā, kur tirgo lietotās preces no Holandes. «Pirms gada iegādājāmies trauku kumodi. Tur tika nopirkti pītie krēsli. Tos vēlējos ar augstām atzveltnēm. Pirms Lieldienām nopirkām arī galdu un pārējos krēslus viesistabai,» stāsta Ilze. Viņa prātojusi, kādu risinājumu izvēlēties sienai, pie kuras novietota kumode. «Sapratu, ka fototapetes vairs nav aktuālas, taču gribējās kaut ko elegantu. Dizainere, zinot manu gaumi, ieteica aizbraukt uz celtniecības veikalu Būve un apskatīties svītrainās brūnganbēšīgās tapetes ar zeltītu akcentu.» Pirmajā mirklī tās šķita pārāk tumšas, bet beigās iepatikās. Ideja bijusi uz vienas sienas tās uzlīmēt horizontāli, bet uz otras – vertikāli, un tas arī īstenots. Tām pieskaņots pārējo tapešu tonis un arī žalūzijas no Alan Deko.

ORANŽA. Virtuvei izvēlēti oranžie toņi. Bijusi ideja arī par olīvzaļu toni. Dzeltenīgie trauki atceļojuši no iepriekšējās mājvietas, kas bijusi daudzstāvu nama dzīvoklī. «Virtuves iekārtu izgatavoja pēc pasūtījuma tepat galdniecībā, Valmierā. Vēlējos, lai izlietne atrodas pie loga, lai var palūkoties laukā un lai ir gaišs. Citviet tai virtuves zonā nebūtu vietas. Būs jāiegādājas žalūzija bēšīgā tonī,» plāno Ilze. Vienīgais trūkums – virtuves iekārtas darba virsma, kura prasot rūpīgu kopšanu, nedaudz ir par augstu, to nācies pielāgot logam. Uz grīdas uzklātas flīzes.

SASKAŅOTI. Dzeltenīgi oranžs motīvs ienācis arī virtuves ķeblītī.

SILTINĀTAS. Plašajā priekšnamā, kur iebūvēts sienas skapis, vēl esot jāiegādājas lampas, kuras jau esot noskatītas. Pirmajā stāvā viena telpa pēc projekta paredzēta darba kabinetam, bet Ilze domā, ka nākotnē tā, visticamāk, tiks iekārtota citiem mērķiem. Pirmajā stāvā grīdas ir siltinātas.

VĪRIŠĶĪGA. Vecākā dēla Edvarda istabai saimnieki izvēlējušies brūngani pelēcīgos toņus. Šai telpai izvēlētas svītrainas tapetes, tāpat kā pirmajā stāvā. Sākumā Ilzes jaunākais dēls vēlējās apdzīvot šo istabu, viņam patika svītrainās sienas. «Nezinu, ar ko vecākais brālis viņu «uzpirka», ka bija ar mieru pārcelties uz citu istabu. Sapratu, ka šeit nederēs tapetes ar puķēm vai rakstiem, istabai jābūt vīrišķīgai,» uzskata namamāte. Izvēlēta arī kafijas brūna žalūzija, kura vēl jāpiestiprina.

AUGSTI. Priekšnamā starp abiem stāviem sienām izvēlēts dzeltenīgs tonis. Ilze patīkot augstie griesti, jo tie vizuāli paplašina telpu. Raugoties pa kāpņutelpas logu, paveras neliels skats pagalmā.

OŠA KOKS. Kāpnēm, kas ved uz otro stāvu ar augstajiem griestiem, paredzētas arī margas. Meistara aizņemtības dēļ pagaidām bez tām nākoties iztikt. Kāpnes izgatavotas no oša koka, kas esot vispiemērotākais materiāls.

OZOLKOKA. Perfekti guļamistabai pieskaņotos aizkarus Ilze veikalā ieraudzījusi pavisam nejauši. «Ozolkoka skapis man palicis mantojumā, lai gan to vajadzētu restaurēt. Kad pārcēlāmies uz jauno mājvietu, plānojām iebūvētu lielu drēbju skapi. Taču veco skapi nopulēju, šķiet, šāds piestāv labāk, nekā iebūvēts.»

ZĪMĒ. Otrā stāva vannas istaba arī vēl neesot pabeigta. Sienas rotājums ir saimnieces Ilzes izdomāts. «Zināju, ka dekoratīvos elementus uz sienas vajadzētu tuvināt logam. Veidoju uz papīra zīmējumu. Sākumā šķita, ka tam vajadzētu būt pa perimetru, bet dizainere pavirzīja šādai idejai.»

MOTĪVS. Pirmajā stāvā iekārtota vannas istaba dzeltenīgos un zaļganos toņos ar duškabīni. Idejas vannas istabas un arī viesistabas iekārtošanai mājas iemītnieki ieguvuši no interjera dizaineres Elitas Miglavas. «Viņa izveidoja skici šai zonai. Šī telpa bija pirmā, kas tapa šajā mājā. Dizainere ieteica izmantot telpu vienojošu motīvu uz sienas pie tualetes poda,» atceras Ilze. Blakus tam izveidota krāsaina mozaīka no miniatūrflīzēm.