Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

Turcijā vīrietis uzbrucis medmāsai, kliedzot, ka tiem, "kuri valkā šortus, ir jāmirst"

© Nora Krevneva, F64 Photo Agency

Turcijas tiesa ceturtdien piesprieda gandrīz četru gadu ieslodzījumu vīrietim, kurš autobusā uzbruka medmāsai un iespēra viņai par šortu valkāšanu, vēsta Turcijas mediji.

Uzbrukumu Stambulā iemūžināja videokamera, un tā laikā vīrietis kliedzis, ka "tiem, kas valkā šortus, ir jāmirst!".

Apsargs Abdulla Čakirolu, kurš neatradās tiesā, saņēma trīs gadus un desmit mēnešus ilgu ieslodzījumu par "traucēšanu ticības, domas un viedokļa brīvībai" un tīšu ievainojumu radīšanu, vēsta ziņu aģentūra "Anadolu".

Uzbrucējs pirms iesperšanas pa seju 24 gadus vecajai Ajšegilai Terzi kliedzis, ka viņai nav "tiesību dzīvot", tiesai pastāstīja cietusī.

Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

"Es bieži raudu, es bieži esmu dusmīga, es bieži jūtos tā, it kā man kāds gatavotos uzbrukt," viņa atzina Turcijas televīzijai pēc tam, kad incidents bija izraisījis sašutumu sabiedrībā.

Tikmēr uzbrucējs tolaik medijiem atzina, ka nav rīkojies pareizi. Viņš arī apgalvoja, ka ciešot no garīgām problēmām, un viņam esot diagnosticēti bipolārie traucējumi.

Pēc notikušā oficiāli sekulārajā Turcijā notika ielu protesti, kuros tika izkliegts sauklis: "Neaiztieciet manus šortus!"

Valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) ir aizstāvējusi rosinājumu atcelt ierobežojumus sievietēm valkāt musulmaņu tradicionālās galvassegas.

Kritiķi ir vainojuši AKP par centieniem islamizēt Turciju un pārkāpt indivīda tiesības, lai gan partija šādas apsūdzības noraida.