Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

Šadurskis šokēts par to, cik daudz jauniešu Latvijā pīpē "zālīti"

© F64

Aptuveni 15% Latvijas jauniešu lieto marihuānu, tā pētījumā secinājis Eiropas Narkotiku un narkomānijas centrs. Pārsteigumu par situācijas nopietnību pauž izglītības ministrs, šonedēļ vēstīja "TV3 Ziņas".

Eiropas Narkotiku un narkomānijas centra pētījumā secināts, ka Latvijā marihuāna ir visizplatītākā narkotika, kuru lieto iedzīvotāji vecumā līdz pat 64 gadiem. Marihuānu galvenokārt lieto tieši jaunieši, vecumā no 15 līdz 34 gadu vecumam vidū, turklāt lielākoties, jauni vīrieši.

Izglītības ministram ziņa par straujo zālītes pīpētāju pieaugumu jauniešu vidū bija pamatīgs pārsteigums. Viņš cīņu pret marihuānu pielīdzina iepriekšējiem cīniņiem pret “spaisu”.

“Mani izbrīnīja šis cipars, biju domājis, ka tas ir mazāks. Jājautā, cik objektīva aptauja, bet skaitļi ir satraucoši. Pirms laika, visi kopā strādājot, tikām galā ar vieglajām narkotikām, tad šis ir satraucošs fakts, par ko jādomā,” atzīst izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Veselības ministre Anda Čakša par marihuānas straujo izplatību nav pārsteigta - tik tiešām, tendences ASV, kur daudzos štatos zālīte ir legāla gan medicīnas, gan atpūtas mērķiem, gan Eiropā, arvien virzās liberālākās sliedēs.

Latvijā strauji izplatās ne tikai zālītes lietošana, bet arī ražošana. Pašmāju nelegālie audzētāji apgādā pat Skandināvijas tirgu. Likumsargi regulāri uziet audzētavas, pēdējais skaļākais gadījums bija martā, kad netālu no Lietuvas tika atrasta siltumnīca ar 663 marihuānas stādiem.