Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

PČ hokejā. Latvija - ASV 2:3 (papildlaikā). Vērtīgs punkts izcīnīts!

© scanpix.ee

Pēc vienas dienas atpūtas šodien pasaules čempionātā hokejā Latvijas izlase tiksies ar līdz šim vēl nezaudējušajiem ASV hokejistiem. Spēles sākums plkst. 17.15.

Tieši pret ASV izlasi aizvadījām pirmo spēli A grupas čempionātos. Šī vēsturiskā spēle notika 1997. gada 27. aprīlī un jau debijas spēlē pierādījām, ka spēcīgāko sabiedrībā neesam svešinieki. Mača 33. minūtē amerikāņi jau bija vadībā ar 4:1, taču trešajā trešdaļā desmit minūšu laikā ASV izlases vārtos ielidoja trīs ripas (Tambijevs, Beļavskis, Ignatovičs), tomēr beigu beigās ar NHL spēlētājiem pārpilnā ASV izlase tika pie uzvaras (4:5).

Pēc gada, 1998. gada čempionātā, nākamais randiņš ar ASV. Tā bija spēle par vietas saglabāšanu augstākajā līgā un toreiz amerikāņiem bija nepieciešama tikai uzvara. Bet uzvarēja Latvija (3:2) un pēdējā sekundē Oļega Znaroka tukšos vārtos raidītā ripa izmeta amerikāņus uz laiku no elites grupas.

Ar ASV čempionātos aizvadītas 12 spēles, kurās izcīnītas trīs uzvaras, vienu reizi spēlēts neizšķirti (1:1 Pēterburgā) un piedzīvoti astoņi zaudējumi. Vārtu bilance - 27:40.

2002. gada 29. aprīļa spēlē (2:3) Džo Sako pirmos vārtus guva jau pēc nospēlētām 20 sekundēm un tie Latvijas izlasei ir visātrāk zaudētie vārti pasaules čempionātos kopš spēles sākuma.

ASV izlase ir viena no trim komandām, kura šajā čempionātā vēl nav piedzīvojusi zaudējumu. Pirmajā spēlē ar 5:4 (pēcspēles metienos) tika pārspēta Kanāda, tad ar 4:0 Dānija, bet trešajā spēlē ar 3:0 arī Vācija.

ASV izlases sastāvā tikai viens spēlētājs nav ar NHL pierakstu - aizsargs Kvins Hjūzs (pārstāv Mičigans universitāti NCAA čempionātā), taču nav šaubu, ka jau nākamajā sezonā viņš tur spēlēs. 2018. gada draftā viņam tiek prognozēta vieta pirmajā desmitniekā. 2017. gadā viņš kļuva par pasaules čempionu U18 izlasēm, bet šogad U20 čempionātā izcīnīja bronzu.

Esošajā ASV izlases sastāvā septiņi spēlētāji savulaik tikuši draftēti pirmajā kārtā. Savukārt seši nav draftēti.

Lai arī Latvijā daudz tika runāts par to, ka sastāvs mums ir jauns un tas tiek atjaunots, šajā čempionātā mūsu izlases vidējais vecums ir 26 gadi un 10 mēneši un visā turnīrā esam tikai devītā jaunākā izlase. ASV ar vidējo vecumu 25 gadi un 6 mēneši ir ceturtā jaunākā. Jaunākas ir tikai Kanādas, Zviedrijas un Šveices izlases.

Pirmajās trīs spēlēs abās izlasēs pie rezultativitātes punktiem tikuši pa 14 spēlētājiem.

Latvijas izlases sastāvs

Merzļikins

Galviņš - Cibuļskis, Rēdlihs - Džeriņš - Indrašis

Sotnieks - Balinskis, Ābols - Balcers - Ķēniņš

Rubīns - Freibergs, Ro.Bukarts - Bļugers - Ri.Bukarts

Zīle, Pavlovs - Jevpalovs - Razgals, Meija

Pirmo spēli čempionātā aizvadīs Teodors Bļugers, taču viņa pirmais čempionāts bija pagājušajā gadā. Pērn septiņās spēlēs vieni gūti vārti (pret ASV) un sešas soda minūtes.

1. trešdaļa

0:29. Pirmajā minūtē daudz notikumu. Divi bīstami metieni pa Merzļiki pa vārtiem un jau pirmajā pretuzbrukumā tiekam pie vairākuma.

2:26. Vairākums nekāds un pēc tā beigām paši paliekam mazākumā - divas minūtes Rihardam Bukartam.

Mazākums izturēts.

7:18. Vēl viens vairākums Latvijai. Freibergs tiktāl uzkrita uz nerva Martinesam, ka sāka palaist rokas. Skaista epizode!

Pirmajā vairākuma minūtē kaut kas no vairākuma bija. Bija divi labi metieni (Balcers, Sotnieks), taču otrā minūte pa tukšo.

9:39. Tagad kārta spēlēt mazākumā. Seši spēlētāji laukumā.. Sēž Razgals.

10:34. Vēl viens noraidījums un atkal par skaitliskā sastāva pārkāpumu! Sēž Balcers.

11:39. Pietrūka viena sekunde lai izturētu lielo mazākumu - 0:1.

Tomēr vārti zaudēti, kad laukumā bijām četratā.

17:52. Balinskis uzmet no zilās līnijas, kāds no amerikāņiem pieliek nūju (Lī) un - paldies, 1:1. Rezultatīvas piespēles Bļugeram un Rihardam Bukartam.

Pēdējās sekundēs Ābols viens pats paliek pret vārtiem, taču netrāpa brīvajā stūrī. Patraucēja...

Kopiespaids par trešdaļu. Amerikāņi noteikti bija ātrāki, taču ne nomācoši kā somi. Bažas par to, ka var atkārtoties Somijas spēles scenārijs, vismaz pirmajā trešdaļā nav attaisnojušās.

2. trešdaļa.

Pirmās divas minūtes un viss notiek pēc Latvijas diktāta. Tik īsā laikā jau divas labas iespējas gūt otros vārtus. Ieskaitot Bļugera izgājienu viens pret vienu..

22:31. Lī, tas kurš palīdzēja gūt pirmos vārtus, nopelna divas minūtes. Vairākums!

23:20. Nu, tad beidzot arī vairākums realizēts un to izdara Džeriņš, kuram izlases ārsts ieteica šajā spēlē nepiedalīties - 2:1. Piespēles Indrašim un Robertam Bukartam. Vēl viens paldies Lī!

Acīmredzamais neticamais - Latvijas izlase diktē noteikumus laukumā!

26:12. Pārkāpums pret Ābolu, vēl viens vairākums Latvijai! Nenoturējās vārtsargs Kinkeids.

29:38. Abpusējais noraidījums - Ābols un Gudro mazliet pavicinājās ar nūjām.

30:58. Jāspēlē mazākumā. Divas minūtes nopelna Džeriņš.

Mazākums izturēts. Gan 3 pret 4, gan 4 pret 5.

37:38. Kādas četras piecas minūtes amerikāņi ir pārņēmuši iniciatīvu un diemžēl mūsu vārtu apsēšana beidzās ar zaudētiem vārtiem. It kā loģisks vārtu zaudējums, taču Merzļikinam pašam būs ko teikt par šo golu.

Trešdaļu atkal pa beidzam ar iespēju tikt pie vārtu guvuma, taču atkal Ābolam kaut kas misējas, bet tik un tā, 2:2 pēc diviem periodiem ir atzīstami.

3. trešdaļa.

Pirmo četru minūšu laikā kaut kas notiek pie Latvijas vārtiem, bet tuvāk golam bija Freibergs, kura mesta ripa trāpīja pa vārtu pārliktni.

46:38. Vēl viens abpusējais noraidījums - hokeja laukumu nesadalīja Džeriņš (par tēlošanu) un Gudro.

Mūsējie sāk vairāk domāt par aizsardzību, taču laiku pa laikam izveido arī kādu bīstamu pretuzbrukumu.

55:11. Pagalam stulbs noraidījums. Cenšoties izvairīties no saskriešanās ar vārtsargu, Miķelis Rēdlihs tomēr skar Kinkeidu un jāsēž divas minūtes.

Smagas divas minūtes. ASV ilgi dzīvojās pie Merzļikina vārtiem, daudz metienu, bet Elvis visu sakārtoja kā vajag.

Priekšpēdējā minūtē Cibuļskis rada bīstamu momentu pie saviem vārtiem...!!!

Papildlaiks!

60:38. min. Cibuļskim 2min sods.

Diemžēl zaudēti vārti, taču pats galvenais, ka viens punkts tomēr izcīnīts!