Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Latvijas - Igaunijas līga: grib deviņas, bet cik būs?

© bk ventspils

Jaunizveidotā Latvijas-Igaunijas apvienotā basketbola līga ir nonākusi tās tapšanas pusceļā. Abās valstīs ir apzinātas tās komandas, kuras sevi redz šajā turnīrā. Par pārsteigumu parūpējušās Latvijā pierakstītās komandas, kuru kopskaits pieteikumu iesniegšanas brīdī sasniedza pat deviņas. Kad apritē tika palaists šis projekts, tika lēsts, ka vairāk par sešām komandām neizdosies ievilināt šajā divu valstu kopdarbā.

Pirmatnējais projekts - katra valsts kopčempionātam deleģē pa astoņām komandām, lika daudziem pakasīt pakausi. Proti, vai ideju bīdītāji nav nedaudz pārkarsuši mūsu pusē neraksturīgi karstajā saulē. Kad vēl nebija pabeigta iepriekšējā LBL sezona, jau varēja nojaust, ka basketbola vēji pūtīs garām Jēkabpilij. Aizmetņi šādām aizdomām bija vēl pagājušajā vasarā, kad Jēkabpilī LBL basketbolam tika norauts stop krāns un arī sezonas gaitā nebija pazīmju, ka komandas atdzīvināšana notiek tā, lai tiešām teiktu - viss notiek.

Nekrologs vēl nav uzrakstīts, taču naudas trūkuma dēļ savu dalību LAT-EST līgā neredz komanda, kura LBL spēlējusi teju kopš pirmās dienas - BK Valmiera, Valmiera/Ordo un kādi tik vēl nosaukumi šai komandai nav bijuši.

Beidzās LBL sezona, uz galda tika nomests Latvijas-Igaunijas kopprojekts un dažas dienas pēc tā izgaismošanas Jēkabpils basketbols izziņo, ka neredz sev vietu šajā vidē. Viss izklausās loģiski... Iztiekot bez skaļākiem paziņojumiem, varēja nojaust, ka jaunā līga nav interesanta arī LU. Interesanta varbūt ir, taču viss maksā tik, cik tas maksā. Dienā, kad no abus valstu projekta, parādās pirmie darbi, Valmieras pusē dzirdamas skaņas, kuras atskaņo nelaiķi izvadot pēdējā gaitā.

Nekrologs vēl nav uzrakstīts, taču naudas trūkuma dēļ savu dalību LAT-EST līgā neredz komanda, kura LBL spēlējusi teju kopš pirmās dienas - BK Valmiera, Valmiera/Ordo un kādi tik vēl nosaukumi šai komandai nav bijuši. Visiem tāpat ir skaidrs, ka runa ir par komandu, kura pavisam nesen kļuva par LBL čempioni, bet tagad naudas trūkuma dēļ tā nepiesaka sevi ne tikai jaunajā veidojumā, bet pat LBL-2 turnīram nespēj sagrabināt nepieciešamos grašus. Būtībā, pa skuju taku aizgājusi vēl viens LBL simbols. Pērn - “Barons”, tagad “Valmiera”.

No Latvijas uz šo līgu raujas (?) deviņas komandas, taču tas vēl nenozīmē, ka visas deviņas arī tiks apstiprinātas dalībai tajā, jo, raug, 2. augustā vēl notiks pēdējā griešana un mērīšana, vai klubi atbilst izvirzītajiem kritērijiem.

Vēlāk gan kļūst skaidrs, ka Valmierā ar naudām nemaz tik švaki nav, ka naudas pietiek arī Latvijas-Igaunijas līgai, jo turnīram ir pieteikusies “Valmiera Glass/ViA” un komanda ir no Valmieras. Būtībā, iepriekšējā vēsture, kuru rakstīja BK “Valmiera”, ir paslaucīta zem izlietnes un viss sāksies no jauna. Ar Valmieras pusē zināmiem cilvēkiem, ar tiem pašiem spēlētājiem, kuri vēl pērn spēlēja vecajos kreklos... Pats interesantākais, ka līdzās jaunajai Valmieras komandai pieteikumi pienākuši arī no Jēkabpils un no LU. Ja reiz šīs komandas ir pieteikušās, tad arī nauda kaut kur ir atradusies. Pieteikumā ir vēl viena interesanta komanda, līdz šim augstākajā līmenī nespēlējusī Ķekava. Pērn Ķekavā tika svinēta uzvara LBL-2 čempionātā un it kā ir loģiski, ka, ja ir kaut kāda nākotnes vīzija, tad jāpārceļas jaunā, augstākā līmenī, taču kaut kā nav pārliecības, ka šim projektam būs saules mūžs. Labi, ne saules, bet vismaz desmitgades mūžs.

Tiktāl viss ir skaidrs - no Latvijas uz šo līgu raujas (?) deviņas komandas, taču tas vēl nenozīmē, ka visas deviņas arī tiks apstiprinātas dalībai tajā, jo, raug, 2. augustā vēl notiks pēdējā griešana un mērīšana, vai klubi atbilst izvirzītajiem kritērijiem. Kādiem, par to netiek skaļi runāts. Vai tiks noteikts minimālais budžets, kā būs ar leģionāru kvotām, vai atkal būs izredzētās komandas, kuras aizvadīs mazāku spēļu skaitu, kā lielākā daļa komandu u.t.t. Tiks vērtētas ar spēļu zāļu atbilstība FIBA prasībām. Piemēram, vai Ķekavai tāda ir? Cik zināms, tad Ķekavā šādas halles nav un tas nozīmē, ka Ķekavas komandai ar pašu Ķekavu var izrādīties mazs sakars. Tikai nosaukums, bet spēles tiks aizvadītas kaut kur Rīgas pievārtē vai vēl kur citur.

Arī Igaunijas komandām būs jāiziet līdzīga procedūra. Ja Latvijā ir pārsniegts plānotais komandu skaits (domātas bija astoņas komandas), tad igauņiem plāns nav izpildīts - pieteikušās tikai septiņas komandas un to vidū pēdējos gados uz diviem krēsliem sēdošā “Valka/Valga”, plus vēl citas ierindas latviešu līdzjutējam mazzināmas komandas. Labi, Tallinas “Kalev/Cramo” kaut ko izsaka, bet pārējās... Tās pašas, kuras vēl pavisam nesen spēlēja izputējušajā Baltijas līgā.