Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Kaut kas neticams: Pārkers pamet Spurs!

© scanpix.ee

36 gadus vecais Francijas saspēles vadītājs Tonijs Pārkers, kurš visu līdzšinējo karjeru aizvadījis Sanantonio "Spurs" vienībā, piekritis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Šarlotes "Hornets" piedāvātajam līgumam uz diviem gadiem par desmit miljoniem dolāru.

Amerikāņa un nīderlandietes ģimenē Beļģijā dzimušais Francijas basketbolists NBA ienāca 2001. gadā, kad "Spurs" draftēja aizsargu ar 28. kārtas numuru. 17 sezonas Pārkers spēlēja Sanantonio komandā, četras reizes kļūstot par NBA čempionu, 2007. gadā tiekot atzīts par finālsērijas MVP, sešas reizes tiekot izvēlēts dalībai Visu zvaigžņu spēlēs, kā arī saņemot virkni citu individuālo atzinību.

Pēc aizvadītās sezonas Pārkeram beidzās 2015. gadā parakstītais līgums ar "Spurs", un aizsargs kļuva par brīvo aģentu. Lai gan "Spurs" vēlējās Pārkeru saglabāt komandā, basketbolists izvēlējies Šarlotes "Hornets" piedāvājumu noslēt līgumu uz divām sezonām par desmit miljoniem dolāru. Jau "Spurs" rindās aizvadītās sezonas laikā Pārkers no pamata piecinieka spēlētāja kļuva par rezervistu, un sagaidāms, ka arī Šarlotē francūzim būs rezervista loma, dodot atpūtu "Hornets" līderim Kembam Vokeram.

17 sezonu laikā "Spurs" rindās Pārkers nopelnīja gandrīz 161 miljonu dolāru.

Šobrīd aizvien nav zināms, vai karjeru turpinās cits "Spurs" veterāns, argentīniešu leģenda Manu Džinobili, kuru Sanantonio klubs draftēja 1999. gadā ar 57. numuru, bet kurš komandai pievienojās gadu vēlāk nekā Pārkers - 2002. gadā. Arī 40 gadus vecais Džinobili visu līdzšinējo karjeru aizvadījis "Spurs". Spēlētājam ir spēkā līgums ar klubu arī uz nākamo sezonu par 2,5 miljoniem dolāru, taču tiek runāts, ka Manu varētu arī izvēlēties likt punktu karjerai.

Lielās pārmaiņas sākās 2016. gadā, kad punktu karjerai nolēma likt Tims Dankans - vēl viena kluba leģenda, kas visas 19 sezonas nospēlēja tikai Sanantonio komandā.

Tāpat šobrīd ir skaidrs, ka klubam jātiek galā ar Kavai Lenarda situāciju. Basketbolists, kurš tika uzskatīts par "Spurs" nākotnes plānu stūrakmeni, aizvadītās sezonas laikā ārstēja savainojumu, laukumā devās tikai deviņos mačos, bet šobrīd pavēstījis klubam, ka neredz sev vietu komandā un vēlas tikt aizmainīts. Lenarda pašreizējais līgums ar "Spurs", kas nākamsezon paredz vairāk nekā 20 miljonu dolāru lielu atalgojumu, beigsies nākamajā vasarā.

Šobrīd nav zināms arī tas, vai "Spurs" vienībā paliks Latvijas valstsvienības spēka uzbrucējs Dāvis Bertāns. Rūjienietim beidzies divu gadu līgums, bet klubs piedāvājis kvalifikācijas līgumu, kas dotu aptuveni 1,7 miljonu dolāru lielu atalgojumu. Jebkuram klubam ir iespēja piedāvāt Dāvim lielāku līgumu un, tā kā latvietis ir ierobežots brīvais aģents, "Spurs" būs iespēja nedēļas laikā piedāvāt tādu pašu līgumu, lai saglabātu spēlētāju savā komandā.

Klubs pagarinājis līgumu ar uzbrūkošo aizsargu Deniju Grīnu un uzbrucēju Rūdiju Geju. Tāpat "Spurs" parakstījis līgumu ar itāliešu snaiperi Marko Belinelli, kurš komandā jau spēlēja no 2013. līdz 2015. gadam. Bez Pārkera projām devies arī cits francūzis Žefrijs Loverņs, kurš atgriezies Eiropā un pievienojies Stambulas "Fenerbahce".