Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Iepriecini māmiņu svētkos ar gardu maltīti (receptes)

© Rūta Kalmuka/F64

Ja Mātes dienā māmiņa vai vecmāmiņa tiek lūgta kādu brīdi nerādīties virtuvē, tad ir skaidrs, ka tur top lielais pārsteigums – maltīte, ko pašu spēkiem gatavo bērni, tētis un, iespējams, arī vectēvs. Lai ar kādām domām un jūtām katrs cilvēks sagaida Mātes dienu, tomēr jauka ir tradīcija, ka šajā dienā gan bērni, gan citi ģimenes locekļi cenšas māmiņu un vecmāmiņu iepriecināt, pasniedzot pašu gatavotas dāvanas un čaklāk nekā citkārt palīdzot mājas solī.

Latvijā Mātes dienu ik gadu svinam maija otrajā svētdienā. Tā ir starptautiska tradīcija, lai godinātu visas mātes un vecmāmiņas, cildinātu mātišķumu un mātes lomu sabiedrībā. Pirmo reizi Mātes diena maija otrajā svētdienā tika svinēta 1908. gadā ASV, kad svētdienas skolas skolotāja Anna Rīsa Džārvisa no Rietumvirdžīnijas, godinot savu māti, rīkoja piemiņas dievkalpojumu.

Ļoti labi, ja ģimenē Mātes dienas pārsteiguma maltītes gatavošanas virsvadību uzņemas tētis. Varbūt šī ir viena no nedaudzajām dienām gadā, kad viņš tādā veidā cenšas palutināt savu otro pusīti, tāpēc jābūt uzdevumu augstumos. Ir īstais brīdis pierādīt bieži dzirdēto apgalvojumu, ka labākie pavāri pasaulē esot vīrieši, turklāt jāprot mobilizēt arī mazo palīgu - bērnu komandu, kas varbūt pat ir grūtāk nekā visu pagatavot pašam.

Lai pārsteigums māmiņai izdotos, vēlams jau iepriekš sameklēt vienkāršas, viegli īstenojamas receptes un sagādāt visu nepieciešamo. Ja iecerēta torte, var izmantot gatavus biskvītus un krēmus. Ja bērniem var uzticēt cepšanu, bet viņi netiks galā ar mīklas gatavošanu, var nopirkt gatavu mīklu. Savukārt tīņu vecumā jau ir pa spēkam daudz sarežģītāki ēdieni. Jaunieši, ja labi pacenšas, savā prasmē pat pārspēj mammu vai vecmāmiņu. Šī gan ir tā reize, kad perfekts rezultāts šķiet svarīgāks pašiem maltītes gatavotājiem, bet mamma priecāsies arī tad, ja viss nebūs izdevies tik gludi.

Vienkāršas idejas svētku rītam:

Sirsnīga rīta kafija. Šajā reizē labāk negatavot kafiju automātā un nekādā gadījumā - šķīstošo kafiju. Kafijas katliņā ielej vajadzīgo ūdens daudzumu, uzvāra, samazina liesmu, pievieno maltu kafiju (aptuveni 1 tējkaroti uz tasīti), atkal palielina uguni, ļauj pacelties putām, noņem no uguns, samaisa, pievieno šķipsniņu sāls. Uzliek vāciņu un ļauj brīdi nostāties. Pasniedz tā, kā māmiņai vislabāk garšo - melnu vai ar pienu, saldo krējumu, saldējumu, ar cukuru vai bez tā.

Izrotātas sviestmaizes. Var izmantot dažādas maizes šķirnes. Ar piemērota diametra glāzi no katras šķēles izspiež divas ripiņas, vienu pārziež ar svaigo sieru, kam pēc vēlēšanās var piejaukt čia (Spānijas salvijas) sēkliņas vai ķimenes, uzliek mikrozaļumus vai nelielu salātlapu, pārliek ar otru maizes ripiņu, viegli saspiež kopā. Virspusi pārziež ar sviestu, virsū glīti kārto šķēlītēs sagrieztas paipalu oliņas un tīrītas vārītas garneles, dažādas gaļas vai zivju šķēlītes, ķiršu tomātiņu un gurķu gabaliņus, rotā ar kressalātiem, redīsu ripiņām vai diļļu zaļumiem.

Pašgatavotas konfektes. Šim nolūkam var izmantot dažādus žāvētus augļus, riekstus, cepumus, marmelādi, sēkliņas un šokolādi. Augļus un riekstus samaļ gaļasmašīnā, marmelādi sagriež gabaliņos, cepumus sadrupina, visu samaisa, pievieno viegli izkausētu šokolādi, ar karoti liek piciņas uz lēzena trauka, kas izklāts ar foliju, atdzesē ledusskapī.

Receptes

«Dedzinātā» kafija

Sastāvdaļas:

2 tases stipras karstas kafijas

30 ml brendija

miziņas no viena apelsīna un viena citrona

Pagatavošana:

Miziņas sagriež šaurās strēmelītēs, liek katliņā, uzlej brendiju. Katliņu silda uz lēnas uguns, tad brendiju uzmanīgi aizdedzina, uzlej kafiju, uzliek vāciņu un ļauj dažas minūtes ievilkties. Ja vēlas, pēc garšas pievieno cukuru.

Dateļu konfektes

Sastāvdaļas:

200 g dateļu bez kauliņiem

50 g medus

sauja lobītu valriekstu

kakao pulveris apviļāšanai

Pagatavošana:

Dateles samaļ gaļasmašīnā, pievieno medu un kapātus valriekstus. Sajauc, izveido bumbiņas; ja vēlas, apviļā kakao pulverī. Pasniedz kopā ar melnu kafiju bez cukura.

Augļi apelsīnu «trauciņos»

Sastāvdaļas:

2 lieli apelsīni

500 g dažādu augļu (banāni, bumbieri, saldi āboli, kivi, zemenes, vīnogas),

5 ēdamkarotes cukura sīrupa

4 krējuma saldējuma lodītes

rīvēta šokolāde

Pagatavošana:

Apelsīnus pārgriež gareniski uz pusēm, ar karotīti uzmanīgi izņem mīkstumu, nesabojājot mizas. Augļus sagriež mazos, glītos gabaliņos, pievieno izlobītu apelsīnu mīkstumu un sīrupu, to visu samaisa. Maisījumu pilda apelsīnu mizas «trauciņos», katrai uzliek saldējuma lodīti, uzkaisa rīvētu šokolādi.

Rabarberi mīklā

Sastāvdaļas:

125 g sviesta

1,5 glāzes miltu

100 g skāba krējuma

šķipsniņa sodas

nedaudz etiķa

16 rabarberu gabaliņi (aptuveni 4 cm gari)

cukurs, kanēlis

Pagatavošana:

Sviestu sarīvē uz sakņu rīves, pievieno miltus un visu vienmērīgi sadrupina, pieliek krējumu un sodu, kam uzpilināts etiķis. Samīca viendabīgu mīklu, sadala 16 gabaliņos. Katru izveltnē uz dēļa, vidū liek nomizotu rabarbera gabaliņu, ietin mīklā, apviļā cukurā ar kanēli, liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180 grādu temperatūrai, un cep, līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu.

Bumbieri sarkanvīnā

Sastāvdaļas:

4 vidēji lieli pareizas formas bumbieri

500 ml sarkanvīna

1 apelsīns

150 g cukura

1 kanēļa standziņa

piedevām - vaniļas saldējums

Pagatavošana:

Bumbierus nomizo, atstājot kātiņus klāt. Apakšu nedaudz nogriež, lai bumbierus varētu novietot vertikāli. Katliņā lej 500 ml sarkanvīna, pievieno no apelsīna izspiestu sulu un plāni nogrieztas miziņas, cukuru un kanēļa standziņu. Karsē, līdz cukurs izkusis. Uzmanīgi iegremdē bumbierus, uzvāra, samazina liesmu un vāra, līdz tie mīksti. Bumbierus var pasniegt karstus vai atdzesētus, kopā ar vaniļas saldējumu.

Šķiņķa un pupiņu salāti

Sastāvdaļas:

200 g dūmota šķiņķa

1,5 glāzes vārītu vai konservētu sarkano pupiņu

1 glāze mazu marinētu šampinjonu

1 sarkanā paprika

1 sīpols

Sāls pēc garšas

Krējums un/vai majonēze pēc garšas

Kapāti svaigi pētersīļu zaļumi

Pagatavošana:

Sīpolu nomizo un sīki sagriež, papriku iztīra un sagriež strēmelītēs, pievieno pārējās sastāvdaļas un visu samaisa.