Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Kas Čikāgā kliedē "Čikāgas piecīši" solista Armanda Birkena vientulību?

© Ingrīda Punka

Amerikas latviešu ansambļa «Čikāgas piecīši» solists Armands Birkens jau gadu dzīvo viens savu vecāku privātmājā Čikāgā pēc tam, kad mūžībā aizgāja viņa vistuvākais cilvēks – mamma.

Latviešiem draudzīgākā vide pasaulē

«Čikāga ir viens no skaistākajiem un iespaidīgākajiem pilsētcentriem visā Amerikā. Te ir burvīgs milzu ezers, ko cilvēki, redzot pirmo reizi, nodēvē pat par jūru. Latviešiem un citiem Eiropas iedzīvotājiem ļoti patīk šīs vietas klimats.

Latviešiem dzīve Čikāgā ir tāda pati, ja ne labāka, kā daudzās citās pilsētās. Mums ir divas luterāņu draudzes, viena katoļu kopa, lielākā latviešu skola visā Amerikā un latviešu biedrība, pensionāru biedrība, «Daugavas vanagi» un viena no lielākajām skautu un gaidu grupām. Mums ir arī vienīgā latviešu pirmsskola «Stariņš», kurā mācās bērnudārznieki. Tāpat ir arī vīru koris. Varam lepoties ar vienīgo latviešu radio Ziemeļamerikā, kas skan jau kopš 1952. gada decembra bez pārtraukuma līdz pat šai dienai, bet no 1975. gada iznāk arī vietējais žurnāls «Čikāgas Ziņas». Darbojas divas tautu deju kopas «Dzelmieši» un «Mantinieki», kas šogad piedalīsies Dziesmu un deju svētkos Latvijā. Pie mums ir tik daudz sarīkojumu, ka cilvēki pat nespēj visus apmeklēt.

Čikāgā dzīve nav no lētajām, bet ne tik dārga kā Ņujorkā. Te var atrast arī normālus piedāvājumus, kur apmesties dzīvot. Mēs, latvieši, Čikāgā ļoti cenšamies sastrādāties un cits citu atbalstīt. Esmu ļoti priecīgs, ka te ir latvieši, kas saprot, ka nedrīkstam šķelties. Ja kādam ko vajag, es labprāt palīdzu, tāpat uzskata un dara arī citi. Ja skolai vajag, ejam palīgā. Ja nepieciešams atbalsts pensionāriem, dodamies palīgā,» par Čikāgas latviešu vidi un tautiešiem stāsta Armands Birkens.

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv