Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Kā zināt, kad būtu jāsāk uztraukties par lieko svaru?

© Publicitātes foto

Atbild Dr. Andis Brēmanis

Ja iegādājoties jaunu apģērbu, ierastais izmērs kārtējo reizi ir kļuvis par šauru, tad vajadzētu atrast iespēju nosvērties un izmērīt savu auguma garumu. Iegūtos datus ievietojam ķermeņa masas indeksa (ĶMI) aprēķina formulā. ĶMI aprēķina, svara kilogramus dalot ar auguma garumu metros paceltu kvadrātā (ĶMI=kg/m2). Piemēram, 168 cm gara sieviete sver 56 kilogramus. ĶMI = 56/1,682   = 56/2.82 = 19.86.

Ja iegūtais rezultāts ir robežās no 18.5–24.9, tad tas tiek traktēts kā normāls svars pie konkrētā auguma garuma. Savukārt, ja rezultāts ir 25.0–29.9, tad to traktē kā paaugstinātu ķermeņa masu, bet tā vēl pārāk neietekmē jūsu veselību. Ķermeņa masas indekss virs 30.0 nozīmē, ka svars ir pārāk liels, un tā ir aptaukošanās, kas jau ietekmē jūsu dzīves kvalitāti.

Lai kontrolētu savu svaru un uzturētu sevi labā formā, būtiski ir sabalansēt uzņemto kaloriju daudzumu ar patērēto. Ja esat fiziski aktīvs, tad varat ikdienā atļauties uzņemt vairāk kaloriju, savukārt, ja dzīvesveids ir mazkustīgs, ir jāseko līdzi uzņemtajām kalorijām, līdz ar to arī jādomā par izmaiņām ēdienkartē.