Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

TOP 6 noteikumi vīriešu ādas kopšanai

© F64

Lai arī vīrieši savā skaistumkopšanā iegulda krietni mazāk līdzekļu nekā sievietes, izpratne par to, ka kopta un veselīga sejas ādas ir viņu vizītkarte, nostiprinās aizvien spēcīgāk. Kāpēc un kā vīriešiem jārūpējas par savu sejas ādu, stāsta Ivanda Krastiņa, Apotheka sertificētā farmaceite.

«Vīriešiem ir jārūpējas par savu ādu, pirmkārt, tāpēc, lai tā būtu veselīga – bez spīduma, sausiem plankumiem, apsārtuma, dziļām krunkām un tamlīdzīgi. Veselīgs ādas stāvoklis ļauj kopumā izskatīties jaunākam, kas savukārt nereti ir svarīgi gan karjeras veidošanai, gan privātajā dzīvē,» uzskata Ivanda Krastiņa. Viņa skaidro: vienlaikus vesela āda atvieglo skūšanos, jo tad tā mazāk iekaist un samazinās iespēja, ka matiņi ieaugs. Kopumā veselī ga āda vīrietim palīdz gan izskatīties, gan justies labāk, un tas nav nedz kas slikts, nedz nevīrišķīgs.

«Vīriešiem visizplatītākie ādas tipi ir taukaina, kombinēta un sausa āda, dažkārt sastopama arī jutīga āda. Un, zinot savu ādas tipu, aptiekās var piemeklēt ļoti efektīvus kopšanas līdzekļus,» stāsta farmaceite, uzsverot, ka lielākajās aptiekās ar īpašiem aparātiem sejas ādas tipu (mitruma, taukainības un melatonīna līmeni, kā arī porainību) var noteikt pāris minūšu laikā, turklāt bez maksas. Viņa uzskaita sešus galvenos likumus, kas vīriešiem būtu jāievēro.

1. Kategorisks nē ziepēm. Ziepes sausina un kairina ādu, radot iekaisumu un apsārtumu, turklāt sastāvdaļas, ko pievieno ziepēm, var aizsprostot poras. Regulāra ziepju lietošana skūšanās laikā var apgrūtināt skūšanos, kas var radīt izsitumus pēc skūšanās un vajadzību biežāk nomainīt žileti. Tāpēc ir ieteicams saudzīgs seju attīrošs līdzeklis, kas jāizmanto divas reizes dienā – no rīta, pirms došanās uz darbu, un vakarā, lai atbrīvotu seju no dienas laikā uzkrātajiem netīrumiem.

2. Lai atbrīvotu sejas virsējo slāni no atmirušajām šūnām, ieteicams reizi vienā vai divās nedēļās izmantot eksfoliantu. Te derēs gan skrubji, kas satur abrazīvas daļiņas, gan pīlingi, kas satur skābes vai enzīmus. Jutīgākas ādas īpašniekiem labāk izvēlēties pīlingu vai skrubi ar maigām, smalkām daļiņām. Vērts atcerēties, ka skūšanās pati par sevi arī nodrošina maigu pīlinga efektu jebkurai sejas ādai.

3. Lai novērstu poru aizsprostošanos, kas veicina piņņu rašanos, jāizmanto sejas kopšanas līdzekļi, kas satur betahidroksiskābes (BHA). Tie attīrīs poras no baktērijām, taukainības un atmirušajām šūnām.

4. Lai novērstu priekšlaicīgu grumbu veidošanos un novecošanās pazīmes uz sejas, jāizmanto mitrinoši krēmi, kuru sastāvā ir SPF filtri. Tie pasargā no kaitīgajiem saules ultravioletajiem stariem, kas ādai kaitē ne tikai vasarā, bet arī ziemā, turklāt biroja vai automašīnu logi tiem nav šķēršļi.

5. Nav ieteicams lietot produktus, kas satur spirtu, mentolu, piparmētru un kuriem ir pārāk spēcīga smarža, – tie var sakairināt ādu, izraisot nevēlamas blaknes, piemēram, pastiprinātu tauku dziedzeru darbību, sausumu un pat alerģiskas reakcijas.

6. Lai āda spētu atjaunoties, būtu veselīga un starojoša, tai nepieciešama vitamīnu un minerālvielu klātbūtne. Vissvarīgākie ādai ir A, C, E vitamīni un selēns, – tie darbojas kā antioksidanti, pasargājot ādas šūnas no priekšlaicīgas sabrukšanas. B grupas vitamīni un cinks nodrošina ādas šūnu pilnvērtīgu attīstību, kā arī regulē ādas taukainību, samazinot pūtīšu rašanos.

PAŠA PIEREDZE

Sejas krēmu ieteica grimētāja

Stāsta Rihards LEPERS, aktieris:

– Iespējams, daudzi domā, ka mākslinieki aizraujas ar skaistumkopšanu. Patiesībā, esot darbā, diezgan maz sanāk laika sev, jo ir jādomā par lomu. Filmēšanās laukumā man uz sejas saliek visu nepieciešamo un pēc filmēšanās to visu arī noņem. Un, lai nesabojātu ādu, uzliek arī kaut kādus krēmus. Piemēram, tagad filmējos Kijevā Ukrainā – filmā Черный цветок (režisors Romāns Barabašs, pirmizrāde plānota 26. aprīlī ) par Černobiļas atomsprādzienu 1986. gadā, kur esmu galvenajā lomā. Tur man ir visādi grimi. Piemēram, kad seja ir it kā apdegusi no radiācijas, man uz sejas tika klāta gan līme, gan latekss, gan dažādas krāsas. Visu dienu seja no tā visa bija tāda kā savilkta, bet grimētāja pēc tam parūpējas, lai viss būtu labi. Viņa arī ieteica, kādu sejas krēmu vajadzētu lietot ikdienā, lai āda dzīvotu ilgāk. Līdz šim neko īpašu nebiju lietojis, tikai losjonu pēc skūšanās, smaržas. Tagad man ir arī krēms sejai. Darbs man ir iemācījis, ka sejas āda ir jāsaudzē. Es gan esmu arī dzirdējis, ka seja pierod pie krēmiem, un tad tos biežāk vajag. Vai tā ir patiesība, kas to lai zina! Esmu ievērojis, ka vīrieši ir sākuši par sevi rūpēties, lieto dažādus losjonus, krēmus. Es gan domāju, ka tas ir, pateicoties sievietēm, kuras viņiem šos krēmus uzdāvina – Ziemassvētkos vai kādos citos svētkos. Ja mēs paši aizmirstam par sevi parūpēties, tad to izdara sievietes, un tas vienmēr ir patīkami.