Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Teju puse Latvijas iedzīvotāju pie zobārsta vēršas tikai tad, kad jau sāp

© F64

Lai gan cilvēki ļoti labi apzinās, ka mutes veselība ietekmē katra vispārējo veselības stāvokli, tomēr 44% Latvijas iedzīvotāju pie zobārsta vēršas tikai tad, kad ir jau parādījušās sāpes. To apliecina Starptautiskās mutes veselības dienas aptauja.

Tieši vīrieši ir tie, kas zobārstu apmeklē, tikai, parādoties sāpēm - 49%, turklāt īpaši izteikti tas ir Latgalē. Savukārt sievietēm šis rādītājs ir - 40%. Tomēr ir arī cilvēki, kas priekšzīmīgi ievēro norādījumus un zobārstu apmeklē vismaz reizi gadā (profilaktiski) - 36%. Arī šajā rādītājā apzinīgākas ir sievietes - 41% un 30% vīriešu.

Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta zobārste Karīna Kopmane-Račko stāsta: “Pēdējo gadu laikā visā pasaulē zobārstniecībā arvien lielāku uzmanību pievērš tieši profilakses sfērai. Zobu kariess nav neizbēgama problēma, kas agrāk vai vēlāk skar visus - adekvāti rūpējoties par savu zobu veselību un ievērojot ārstu rekomendācijas, no zobu bojājumiem iespējams izvairīties. Regulāra un pilnīga zobu aplikuma noņemšana ir efektīvas profilakses pamatprincips. Ikvienam noteikti jāpievērš uzmanība zobu pastas izvēlei - tikai zobu pasta ar pietiekami augstu fluorīdu koncentrāciju (1000-1500 ppm) nodrošina aizsardzību pret kariesu. Ļoti nozīmīgs ir regulārs zobārsta un zobu higiēnista apmeklējums - minimums vienu reizi gadā, lieliski būtu divas reizes gadā.”

Zobārste vērš uzmanību uz to, ka pat vidēji dziļi zobu bojājumi var neradīt sūdzības. Ja parādījušās sāpes, visdrīzāk jau skarts zoba nervs, tātad nepieciešama zobu kanālu ārstēšana, kas ir laikietilpīga, sarežģīta un pacientam arī finansiāli dārgāka. Tieši tāpēc svarīgi atcerēties, ka zobārsts jāapmeklē regulāri - arī tad, ja nav nekādu sūdzību un pašam šķiet, ka viss kārtībā.