Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Neuzticiet filleru injekcijas pagrīdes "speciālistiem"

© depositphotos.com

Mūsdienās ir dabiska vēlme, neraugoties uz gadu ritējumu, izskatīties jaunākiem, bez grumbām un krunciņām, ar tvirtāku sejas ovālu. Viena no metodēm, ko lieto šo uzlabojumu veikšanai, ir pildvielu jeb filleru injekcijas. Tās drīkst veikt tikai ārsti un tikai medicīnas iestādē, bet dzīvē šis nosacījums ne vienmēr tiek ievērots.

«Estētiskā medicīna Latvijā ir salīdzinoši jauna un strauji augoša joma, diemžēl to izmanto arī pagrīdes darboņi, kuri sevi dēvē par speciālistiem. Klientam pakalpojuma sniedzēja neprofesionalitātes dēļ var rasties dažādas blaknes, ieskaitot aklumu, un var pat iestāties nāve,» saka estētiskās medicīnas un lāzerkosmetoloģijas klīnikas Panacea Pro vadītāja ārste Ludmila Stavro-Freiberga. «Dažādas čūlas uz ādas un tamlīdzīgas blaknes aizvien biežāk kļūst par iemeslu, kura dēļ klienti vēršas pēc palīdzības pie ārsta pēc neprofesionāli veiktām filleru injekcijām.»

Ārsta atbildība, darba kvalitāte un drošība pildvielu injekcijas padara par salīdzinoši dārgu procedūru, kādēļ Latvijā pavēries arī plašs darba lauks pagrīdes speciālistiem, kuri pēc īsas apmācības pie filleru preparātu izplatītājiem jūtas tik drosmīgi, ka ir gatavi injicēt šos preparātus bez attiecīgas akadēmiskās medicīnas izglītības. Klientus viņi pieņem dzīvokļos, arī skaistumkopšanas salonos un frizētavās.

Nopietni draudi veselībai

«Jāuzsver, ka estētiskā medicīna nav tikai skaistumkopšana, kā to daudzi uztver,» norāda ārste. «Injekciju veikšana nav sarežģīta, bet problēma ir tad, ja veicējs nesaprot, kādas varētu būt blaknes, ja, piemēram, trāpa injicējamo preparātu asinsvadā, aizsprostojot konkrētā ādas laukuma apasiņošanu. Rezultātā veidojas nekroze. Ja aizsprosto asinsvadus, kas apasiņo acu ābolus, cilvēkam var iestāties aklums. Ja aizsprosto vēl kādu svarīgu artēriju, var iestāties nāve. Un šādi gadījumi pasaulē ir bijuši. Filleru injekcijas vēlams veikt pie kompetentiem speciālistiem ar ārsta izglītību, bet, kamēr būs pieprasījums, tikmēr arī šādi pagrīdes darboņi varēs strādāt un pelnīt - bieži vien uz cilvēku ciešanu rēķina, kas rodas no izraisīto blakņu ārstēšanas. Iespējams, šie cilvēki ir bez medicīniskās izglītības, iespējams, daļa nav reģistrējuši nekādu uzņēmējdarbību un neuzņemas arī nekādu tālāku atbildību par klienta veselību.»

Pārāk viegli pieejami

Ne reizi vien Dr. Ludmila Stavro-Freiberga satikusi klientus, kuri veikuši hialuronskābes filleru injekcijas kaut kur citur, bet vēlāk meklējuši palīdzību, lai ārstētu radušās blaknes. «Interesanti, ka sarunās ar klientiem esmu konstatējusi - daudzi baidās mīmikas muskuļos ievadīt botulīna toksīnu, bet nemaz nebaidās no hialuronskābes filleru injekcijām,» savos vērojumos dalās ārste. «Taču vajadzētu būt pilnīgi pretēji! Pat daudzi ārsti vēl neapzinās hialuronskābes filleru injekciju nopietnību, kur nu vēl šie pagrīdes speciālisti.»

Ārste pieļauj, ka Latvijā neoficiāli strādājošo filleru injekciju veicēju skaits nav tikai daži desmiti, bet gan lielāks. Profesionāla procedūra ir efektīva, taču dārga, līdz ar to daudzi potenciālie klienti ir ieinteresēti sameklēt lētāku risinājumu, un pagrīdē strādājošie iegūst diezgan lielu skaitu klientu.

«Šādiem pakalpojumu sniedzējiem nerūp sava izglītība un prasmes - galvenais, lai ir drosme durt un nopelnīt naudu. Neviens sevi cienošs filleru izplatītājs Latvijā ar pagrīdes speciālistiem nesadarbojas un nesadarbosies arī nākotnē, bet izejmateriālu var nopirkt internetā, ārzemēs. Tā nav tikai Latvijā pastāvoša problēma, visā pasaulē cīnās ar pagrīdes darboņiem, kuri sevi dēvē par speciālistiem, bet realitātē viņiem nav klīnisko zināšanu, lai fillerus pareizi injicētu, kur nu vēl vēlāk palīdzētu komplikāciju gadījumā,» stāsta Ludmila Stavro-Freiberga. Ārste prognozē, ka ar laiku, iespējams, izdosies ierobežot šo injekciju preparātu tirdzniecību, bet pagaidām katrs var brīvi turēt tos ledusskapī: «Jāapzinās, ka filleru tirdzniecība ir bizness, kurā diemžēl iesaistās ne tikai atbildīgākie uzņēmēji. Saskaramies ar to, ka ierodas tirgotāji, piemēram, no Ukrainas, un ātri, īsa kursa veidā māca veikt šīs injekcijas visiem interesentiem, neprasot ārsta diplomu. Šādu izplatītāju mērķis ir tālāk regulāri pārdot pašu apmācītajiem cilvēkiem salīdzinoši dārgās filleru ampulas. Par kādu atbildību un kvalitāti šeit varam runāt? Personas bez ārsta izglītības, kuras apmeklē šo apmācību, pat nav spējīgas aptvert, ka saviem nākamajiem klientiem var nodarīt ļaunu, radīt kādas blaknes, jo vienkārši nav elementāru zināšanu.»

Jāiegaumē, kas ievadīts

«Kad cilvēki atnāk ārstēt gūtās blaknes, paiet zināms laiks, kamēr saprotam, kādi filleru preparāti ir iepriekš lietoti, kas ir uzkrājies zem ādas. Jā, filleri ir viens no tiem preparātiem, kas uzkrājas organismā un neveiksmīgi veiktu injekciju rezultātā par sevi var likt manīt pat pēc laba laika. Daļa cilvēku jebkādas estētiska rakstura injekciju procedūras uzskata par tik maznozīmīgām, ka pat nenoskaidro, ko viņiem ievada zem ādas, ko turpmāk drīkst darīt un ko nedrīkst. Šobrīd tiek izmantoti pārsvarā filleri uz hialuronskābes bāzes, bet dažādiem ražotājiem ir atšķirīgi produkti, ar atšķirīgiem piemaisījumiem, kuri savstarpēji vēlāk ādā varētu konfliktēt. Ir arī pildvielas, kuras veidotas uz kalcija hidroksilapatīta bāzes - tām ir krietni ilgāks mūžs, bet var būt izteikta nesaderība ar citām estētiskās medicīnas procedūrām,» rezumē ārste Ludmila Stavro-Freiberga.