Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Latvieši gadā izdzer tikai 6 litrus sulas, norvēģi - 241 litru

© F64

Kā informē Sulu ekspertu padome vislielākie sulu dzērāji Eiropā ir Skandināvijas valstis. Visvairāk sulas dzer Norvēģijā - viens iedzīvotājs gadā izdzer 241 litrus, tai seko Dānija ar 18 litriem uz personu, Zviedrija ar 17 litriem un Somija ar 15 litriem. Salīdzinājumam Latvijā viens iedzīvotājs gadā izdzer tikai 6 litrus sulas, kas nozīmē, ka viens norvēģis gadā izdzer tikpat sulas, cik četri latvieši kopā.

Skandināvija ir izaicinājums arī Baltijas valstīm, jo klimatisko apstākļu un augļu pieejamības ziņā mēs esam līdzīgā situācijā. Mums uzturā nepieciešams iekļaut augļus, un sula var būt viens no veidiem, jo saglabā augļa pozitīvās īpašības.

Andis Brēmanis, Sulu ekspertu padomes pārstāvis un Latvijas Diētas ārstu biedrības vadītājs: “Skandināvijā valstis lauž mītu par sulām, ka tās visvairāk dzer valstīs ar karstu klimatu un kur dabīgajā vidē aug daudz citrusa augļi. Izrādās, ka Eiropā sulas dzeršanā priekšgalā ir tieši Skandināvijas valstis, kas aktīvi ikdienā patērē sulas un kuriem ir augsts gaidāmās dzīves ilgums. Skandināvija ir izaicinājums arī Baltijas valstīm, jo klimatisko apstākļu un augļu pieejamības ziņā mēs esam līdzīgā situācijā. Mums uzturā nepieciešams iekļaut augļus, un sula var būt viens no veidiem, jo saglabā augļa pozitīvās īpašības. Tāpēc būtu labi, ja mēs spētu pietuvoties skandināvu līmenim. Pilnīgi pietiktu ar glāzi sulas dienā!”

Skandināvijas valstis ir apsteigušas citu reģionu ar ilgām sulas dzeršanas tradīcijām - Centrālās Eiropas valstis. Viens vācietis gadā izdzer 19 litrus sulas, francūzis - 17 litrus, austrieši - 16 litrus, poļi - 14 litrus, bet beļģi - 13 litrus.

Saskaņā ar Eiropas Augļu un sulu asociācijas apkopojumu1 kopējais Eiropas Savienības valstu sulas patēriņš 2016.gadā bija 6 miljardi litri.

Šobrīd Latvijā mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas ir viena no svarīgākajām produktu grupām uzturā. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem iedzīvotājiem ik dienu ir jāuzņem vismaz 5 porcijas dārzeņu, augļu un ogu, kas kopā veido aptuveni 400 - 500 gramus. Saskaņā ar uztura speciālistu rekomendācijām vienu porciju dienā var veidot glāze sulas.

Lai stiprinātu sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā un veicinātu izpratni par veselīgu dzīvesveidu, ir izveidota Sulu ekspertu padome. Padomes galvenais uzdevums ir sekmēt izpratni par veselīgu uzturu un sulām kā tā sastāvdaļu. Viens no pirmajiem Sulu ekspertu padomes soļiem būs izglītojoša projekta par sulu pozitīvajām īpašībām īstenošana, iesaistot sabiedrību plašā, netradicionālā eksperimentā.