Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Ārstu biedrības: Līdz ar veselības aprūpes reformu pieaugusi birokrātija

© F64 Photo Agency

Patlaban pārāk daudz tiek domāts par papīru lietām, bet pārāk maz par ārstēšanu un diagnostisku, īpaši par rehabilitāciju, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

"Kamēr Veselības ministrija nodarbosies tikai ar papīru skribelēšanu, nevis domās par reālām ārsta un pacienta attiecībām, milzīgu uzlabojumu ārstu sajūtās nebūs," kritisks bija Apinis.

Pēc biedrības novērojumiem līdz ar veselības aprūpes reformu ir pieaugusi birokrātija. "Diemžēl tā pieaug un tā ir iezīme šai reformai," teica Apinis, piebilstot, ka tas ir ļoti liels zaudējums, ja mediķis četras vai piecas stundas velta papīru aizpildīšanai, nevis šajā laikā runā ar pacientu.

Biedrības veiktā ārstu aptaujā atklājies, ka visvairāk ārstus satrauc neskaidras reformas un neskaidra nākotne. Tāpat esot problēmas ar darbnespējas lapas saņemšanu pašiem mediķiem. Un tikai pēc tam tiek aktualizēts atalgojuma jautājums, norādīja Apinis.

Aptaujā vien 11% ārstu atzinuši, ka viņu atalgojums ir pieaudzis par vairāk nekā 10%. Mediķi arī norādījuši, ka ir pieaugušas atalgojuma atšķirības starp vadošo personālu, slimnīcu menedžmentu un citiem darbiniekiem.