Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Kā cīnīties ar pārēšanos pirms un pēc svētkiem?

© f64

Svētku laikā ir grūti ievērot veselīgā uztura principus, un bieži vien svētki kļūst par pārēšanās maratonu, vēlāk liekot nožēlot uzņemto kaloriju daudzumu. Kā izvairīties no pārēšanās un ko darīt gadījumā, ja to nav izdevies novērst? Stāsta eksperti.

Nejaukt slāpes ar izsalkuma sajūtu

“Neviens svētku galds vasarā nav iedomājams bez gaļas uz grila, šašlika, salātu izlases, pīrāgiem un desertiem. Protams, daudziem no mums garšo ēdieni, kas ātri piesātina ar enerģiju, tādēļ risks pārēsties ir ļoti augsts. Brīžos, kad svētku galds ir pārpildīts ar dažādiem gardumiem, ir grūti apslapēt vēlmi nogaršot visu,” skaidro SIA “Willow Med” uztura speciāliste Madara Nebote, “Diemžēl cilvēkiem ir raksturīgi jaukt slāpju sajūtu ar izsalkumu, tādēļ pārēsties var nemanot. Lai to novērstu, pirms ēšanas nepieciešams izdzert glāzi ūdens un pēc 15-20 minūtēm paraudzīties, vai tiešām vēlaties vēl ko ieēst, vai tomēr jūs piemeklēja viltus izsalkuma sajūta.”

Dzeriet ūdeni, lai mazinātu izsalkumu

Ja jums liekas, ka pastāv iespēja apēst daudz vairāk nekā bijāt ieplānojuši, pusstundu pirms ēdienreizes var izdzert 1-2 glāzes ūdens. Pārēšanās risks ir īpaši augsts tiem, kas izjūt stresu vai psiholoģiskas problēmas. Šādos brīžos cilvēkiem ir raksturīgi “apēst” problēmas ar garšīgiem ēdieniem un jautrā kompānijā lietot daudz alkohola, cenšoties “aizmirsties” un uzmundrināt sevi, apēdot kādu našķi. “Šādu uzvedību sauc par “emocionālo” vai “kompulsīvo” pārēšanos. Ja tas notika ar jums, ir jācenšas nevis “apēst” stresu, bet gan dzert daudz vairāk ūdens, tādā veidā samazinot vēlēšanos apēst ko lieku. Atceraties, ka emociju apēšana nozīmē arī papildu kaloriju uzņemšanu, smaguma sajūtu un liekos centimetrus vidukļa apkārtmērā.”

Pārliecinieties, vai dzerat pietiekoši daudz ūdens

Pētījumi liecina, ka, ja cilvēks uzņem nepietiekamu daudzumu ūdens, ķermenis sākt kārot treknu un saldu ēdienu, kas veicina liekā svara rašanos. Šādu efektu rada arī ar cukuru piesātinātie dzērieni — sulas, limonādes —, kuru svētku laikā netrūkst. “Jāuzteic, ka Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk apzinās ūdens lietošanas nozīmi, jo ar katru gadu pieaug pieprasījums pēc minerālūdens. Euromonitor* 2017. gada pētījums liecina, ka palielinās pieprasījums arī pēc ūdens ar dažādām garšām. Ūdens ar garšām ir lieliska alternatīva sulām un limonādēm, īpaši, ja tajā tiek izmantoti dabīgie aromatizētāji,” komentē VENDEN izpilddirektors Aldis Škutāns. Cik daudz ūdens dienā ir jāizdzer? Ūdens daudzums, kuru nepieciešams izdzert dienā, ir atkarīgs no 3 faktoriem: ja ēdat sauso pārtiku, piemēram, sviestmaizes, tādā gadījumā nepieciešams dzert vairāk ūdens, bet, ja esat apēduši arbūzu vai meloni, tad daudz dzert nemaz negribēsies. “Otrkārt, ja esat ieplānojuši kādas fiziskās aktivitātes, kā, piemēram, pastaigu pa mežu ar draugiem, būtu nepieciešams nodrošināties ar ūdeni - noteikti gribēsies dzert. Treškārt, neaizmirstiet par laika prognozi - ja sola karstu laiku, ņemiet sev līdzi vairāk ūdens, it īpaši, ja ar jums līdzi būs bērni,” iesaka uztura speciāliste.

Ko darīt, ja tomēr sanācis pārēsties?

Nākamajā dienā pēc sātīgas svētku maltītes ieteicamas nelielas ēdienu porcijas. Tajā pašā laikā ieteicams ēst regulāri (4-6 reizes dienā), lai izvairītos no atkārtotas pārēšanās. Vēlams izvēlēties dārzeņus, nedaudz augļus, piena produktus, piemēram, biezpienu ar zemu tauku saturu, skābpiena dzērienus - kefīru, rjaženku; lieso gaļu vai zivis. Tāpat jāseko līdzi, lai uzņemtā šķidruma daudzums būtu pietiekams - attiecīgi 30 ml šķidruma uz 1 kg svara - tad organismam būs vieglāk tikt galā ar smaguma sajūtu un pārēšanās sekām.