Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Aptauja: Latvijas iedzīvotāju ikdienas uzturs nav sabalansēts

© Publicitātes foto

Laikā, kad arvien vairāk sabiedrībā izskan viedoklis par nepilnvērtīgu uzturu tepat Latvijā, “Snapshot” veiktā aptauja pēc “Maxima Latvija” pasūtījuma liecina - 57% iedzīvotāju dārzeņus ēd tikai reizi dienā vai vēl retāk, lai gan sabalansētā ēdienkartē ik dienu ir jābūt 500 g. šo produktu. Savukārt vairāk nekā trešā daļa jeb 35% uzskata, ka viņu ģimenes ikdienas ēdienkartē nav pietiekami daudz augļu - puse (51%) aptaujāto augļus ēd retāk nekā vienu reizi dienā.

Vairāk nekā 60% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka dažādi iemesli traucē dārzeņus un augļus biežāk iekļaut ēdienkartē. 25% respondentu nav pietiekamas informācijas par ikdienā nepieciešamo dārzeņu un augļu ieteicamo normu, lai uzturs būtu sabalansēts, un 16% trūkst zināšanas arī to pagatavošanai. 20% aptaujāto norāda - dārzeņu pagatavošanai neatliek laika, kā arī 17% aptaujāto šo tik ļoti ikdienā nepieciešamo produktu patērēšanu neuztver kā ikdienas paradumu.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs: “Svaigi augļi un dārzeņi ir ne tikai veselīga, bet arī nozīmīga ikdienas uztura sastāvdaļa. Lai svaigi augļi, ogas un dārzeņi būtu pieejamāki iedzīvotājiem, pēc Zemkopības ministrijas ierosinājuma kopš šā gada sākuma šiem produktiem ir samazināts PVN - tikai 5 procenti. Turklāt jau 14. mācību gadu Latvijas skolās un bērnudārzos tiek īstenota Zemkopības ministrijas skolu programma augļu, dārzeņu un piena izdalei, lai jauno paaudzi jau no agra vecuma radinātu pie veselīga uztura ikdienā. Kā zemkopības ministrs varu apliecināt, ka Latvijas lauksaimnieki audzē drošu un veselīgu produkciju, tāpēc aicinu ikvienu ikdienā savā ēdienkartē iekļaut vairāk augļu, dārzeņu un ogu.”

“Rūpējoties par veselīgu produktu sortimentu ģimenēm, “Maxima” jau vairākus gadus mērķtiecīgi strādā pie svaigu dārzeņu un augļu sortimenta paplašināšanas, sadarbojoties ar Latvijas zemnieku saimniecībām. Kā liecina pārdošanas rādītāji, lielākais pieprasījums ir tradicionāliem dārzeņiem kā tomāti, gurķi un salāti, taču ir virkne dārzeņi kā, piemēram, bietes un kabači, kas ir ļoti gardi un vitamīniem bagāti produkti. Mēs vēlamies mudināt cilvēkus paplašināt ēdienkarti ar šeit pat Latvijā audzētiem augļiem un dārzeņiem, kā arī sniegt ieteikumu tos pagatavot jaunā, garšīgā veidā un, jo īpaši, pievilcīgā arī bērniem,” stāsta “Maxima Latvija” valdes loceklis Viktors Troicins.

“Maxima Latvija” ir uzsākusi īpašu iniciatīvu ar mērķi mainīt dārzeņu un augļu ēšanas paradumus. Lai sekmētu jaunas zināšanas par dārzeņiem un augļiem, pilnveidotu to sortimentu maltītēs un paplašinātu pagatavošanas prasmes, “Maxima Latvija” kopā ar uztura ekspertiem ir izveidojusi komandu “Vitamīnu brigāde”, kas ražas laikā no jūlija līdz pat oktobrim meklēs veselīgākos, garšīgākos un ik katram piemērotajos vietējos produktos un to pagatavošanas veidus, veicinot paradumu ikdienu ēst dārzeņus un augļus. Ekspertu komandā būs uztura speciāliste Lizete Puga, “Mazo pavāru skoliņas” veidotāja Laura Grēviņa, kā arī paši bērni un jaunieši.

“Dārzeņi ir mūsdienu cilvēka ēdienkartes pamatu pamats, jo to sastāvā ir vērtīgi, bioloģiski aktīvi savienojumi, kā vitamīni, minerālvielas un antioksidanti ar zemu enerģētisko vērtību, kas ir būtiski gan augošam, gan pieaugušam cilvēkam. Katru dienu būtu jāapēd vismaz 500 g. dārzeņu, tie būtu vismaz 3-4 dārzeņi un pēc iespējas daudzveidīgāki, gan krāsas, gan garšas, gan pagatavošanas veidā. Svaigi, tvaicēti, cepti, sarkani, violeti, zaļi, balti... Daudzveidība ir viens no veselīga dzīvesveida pamatnoteikumiem! Tāpēc ir būtiski iemācīt bērniem sagaršot produktu patiesās garšas!,” uzsver sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga.

Publicitātes foto

Aptauju veica “Snapshot” pēc uzņēmuma “Maxima Latvija” pasūtījuma un tajā piedalījās 700 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18-74 gadiem. Dati tika iegūti un apkopoti šī gada jūlijā.