Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Lembergs: Jāmaina kārtība, kādā tiek izvēlēts VID ģenerāldirektors

© nra.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata kandidāta izvēle parāda valdības vājumu un bezatbildību, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Ja tur kaut kas virzās uz priekšu, tad tikai pateicoties VID vecajiem darbiniekiem.

Lembergs atgādināja, ka jau iepriekšējās VID vadītājas Ilzes Cīrules laikā, viņš paudis sašutumu par kārtību, kādā tiek izvēlētas valsts amatpersonas, tai skaitā VID.

“Konkursa kārtībā izvēlējas Cīruli, lai viņai vieglas smiltis, bet viņa pat nesāka vadīt VID. Viņa tur bija kā vientuļa sala. Ne viņa zināja to “drēbi”, ne saprata to “drēbi”, ne viņai bija kādi domubiedri, bet bez komandas nav iespējams neko vadīt,” uzskata Lembergs, piebilstot, ka runas, ka Cīrule kaut ko izdarījusi, atrodoties VID vadībā, ir tīrākās blēņas.

“Ja tur kaut kas virzās uz priekšu, tad tikai pateicoties VID vecajiem darbiniekiem,” uzsvēra Ventspils mērs.

“Un tagad atkal taisa jaunu konkursu, un skaidrs, ka tie, kam interesē VID, virza savus cilvēkus. Jurašam interesē VID? Virza. Strīķei interesē kontrabanda? Virza. Mārim Martinsonam interesē? (…) viņi visi virza savus cilvēkus. Visiem kandidātiem aizmugurē stāv konkrētas ieinteresētās personas,” pauda Lembergs.

Viņaprāt, ir divi risinājumi, kā meklēt VID vadītāju. “VID amats tiek izlikts izsolē. Tas, kas samaksā lielāko naudu, dabū amatu. Viņiem ir sasniedzamie rādītāji un to, ko nopelna papildus, to patur sev. Pašlaik valsts iet šo pirmo variantu, bet tie, kas tiek amatā, par to nemaksā neko. Ja viņi samaksātu, plus nodokļu līmenis, kas jānodrošina, tad tas varbūt pat būtu izdevīgi,” sacīja Lembergs.

“Valsts pārvaldē strādā milzīgs skaits profesionālu ierēdņu. Vai tad starp tiem nevar atrast cilvēkus? VID strāda 2000. Vai tad tur neviena nav? Vai tad tur visi noziedznieki un blēži? (…) Valsts ar šādu VID vadītāja amata kandidāta izvēli parāda savu absurdumu, vājumu un bezatbildību,” uzskata politiķis, piebilstot, ka, nav izslēgts, ka ierēdņi tik un tā centīsies iebīdīt kādu “savējo”, tāpēc esot jāatrod kāds, kurš būtu liels pārsteigums.

“Iedomājieties, ka domes finanšu nodaļai vajag vadītāju. Kancelejas vadība, piesaistot mārketinga nodaļu, juridisko nodaļu, kultūras un vēl dzīvokļu nodaļu, izveido konkursa komisiju, kura izvēlēsies finanšu nodaļu vadītāju. Tad izvēlas un paziņo par to domei. CV izlasām, ka augstākā izglītība ir, strādājis ir, latviski prot, ventiņu valodu arī saprot - tātad der. Nu tad ieliekam, bet izrādās, ka viņš neko nevar padarīt. Vai tad kāds tā dara? Tagad atkal jauna komisija, kas faktiski par neko neatbild. Kā tā var?” savu sašutumu neslēpj Lembergs.

Jau vēstīts, ka Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amata jauno konkursu varētu izsludināt jūlijā, tā žurnālistiem atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre norādījusi, ka apsver iespēju mainīt Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amata konkursa procedūru, lai konkursa komisija būtu pārliecināta par visiem potenciālajiem riskiem.