Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Iezīmējas nākamā koalīcija

© F64

Pēc LTV pasūtījuma veiktais SKDS pētījums par partiju popularitāti jūnijā jau skaidrāk iezīmē nākamās Saeimas kontūras un iespējamo valdošo koalīciju. Par triju partiju (Saskaņa, ZZS un NA) visai drošu iekļūšanu nākamajā Saeimā šaubās vien retais, taču tas, kurš politiskais spēks no otrās līnijas rezervistu soliņa iekļūs Saeimas pamatsastāvā, vēl pirms dažām nedēļām bija stipri neskaidrs. Tagad šis tas ir noskaidrojies. Vai mēs varam runāt par kādiem pārsteigumiem? Manuprāt, jā. Tiesa, pavisam nelieliem.

Par zināmu pārsteigumu var uzskatīt ļoti dīvainās politiskās apvienības Attīstībai/Par! samērā straujo izaugsmi no stabilas vienprocenta partijas uz tādu, kas ar augstu varbūtību pārvar 5% barjeru. Dīvaina šī politiskā apvienība ir tāpēc, ka vienā sarakstā apvienojušies idejiskie un ciniskie. Vienā komandā Ilze Viņķele, Edgars Jaunups, Baiba Fromane un Juris Pūce. Visus viņus vieno dziļa sponsoru dāsnuma pielūgsme. Par ātro kredītu un azartspēļu biznesa naudu pirktie reklāmas laiki un laukumi savu darbu ir padarījuši. Aprēķina laulības, vismaz sākumā, izrādījušās veiksmīgas, un apvienības reitings ir 4,7%, kas šo politisko spēku ierindo ceturtajā vietā uzreiz aiz vadošā trijnieka. Iespējamās vilšanās var rasties vēlāk, kad pēc vēlēšanām atklāsies tās personas, kuras būs un kuras nebūs ievēlētas. Bet pagaidām viņiem viss iet labāk, nekā paši varēja cerēt.

Nākamās Saeimas vēlēšanas lielas izmaiņas Latvijas politiskajā ainavā nenesīs

Otrs neliels pārsteigums ir Kaimiņa partijas KPV.LV samērā augstais reitings (4,4%). Pārsteigums gan tikai tādā gadījumā, ja aptauja patiešām veikta vēl pirms Kaimiņa apcietināšanas. Viss šis jampadracis ar partijas līderu aizturēšanu tai nācis par labu, jo Kaimiņa fanu acīs, «ja jau KNAB vajā, tātad kādam tur augšā ir uzmīts uz astes, un tā ir tikai un vienīgi politiskās elites atriebība par šīs pašpasludinātās viltus elites «atmaskošanu»». Tiesa, līdz vēlēšanām vēl trīs mēneši, kuru laikā mākslinieciskā vadītāja Artusa Kaimiņa vadītās politiskā teātra trupas aktieri var vēl daudz muļķību sastrādāt un sarunāt, kas varētu no viņiem aizbaidīt tos jaunos, niknos, kuriem saglabājies pietiekami daudz veselā saprāta.

KPV.LV nākotnē gaida citas problēmas. Grūti noticēt, ka KNAB atlaidīs sakodienu un liks Kaimiņam, Zakatistovam un Tamužam mieru. Ar augstu ticamību var prognozēt, ka pret viņiem tiks izvirzītas apsūdzības un lieta nonāks tiesā, kur viņu izredzes tikt cauri ar veselu ādu ir niecīgas. Tā kā apsūdzības būs saistītas ar partijas finansēšanu, soda sankcijas būs ne tikai pret šīm fiziskajām personām, bet arī pret partiju. Rezultātā, iespējams, partija pārstās funkcionēt un ievēlētie deputāti kļūs par neatkarīgiem deputātiem, no kuriem sakarīgākie var izrādīties labs papildinājums varas partijām. Līdz ar to var gadīties, ka tie, kas balsos par Kaimiņa politiskajiem huligāniem, beigās būs nobalsojuši par varas partiju piejaucētiem pogu spiedējiem, jo pats Kaimiņš notiesājoša sprieduma dēļ diez vai paliks deputātos visu termiņu, pat ja tiks ievēlēts.

Trešais pārsteigums ir Jaunās Vienotības noslīdēšana zem Kaimiņa un politbiznesmeņu partijas reitinga. Galu galā Vienotībai ir samērā populāri un visnotaļ cienījami ministri. Tā ir partija, kura vienmēr uzsvērusi savu racionālismu, eiropeiskumu un profesionalitāti (kā pretstatu tukšam populismam). Vienu brīdi partija jau šķita pilnībā atguvusies pēc pērnvasaras krīzes, taču izrādās, ka nē. Tiesa, reitingu kritums ir statistiskās kļūdas robežās, tāpēc jāpagaida nākamā mēneša aptauja, lai varētu izdarīt tālejošākus secinājumus.

Protams, jūnija reitingi vēl neko nenozīmē, jo līdz 6. oktobrim vēl daudz ūdeņu aiztecēs un kompromatu noplūdīs, taču tie parāda zināmas tendences. Ar samērā lielu varbūtību var pieņemt, ka nākamajā Saeimā tiks Strīķes-Juraša Jaunā konservatīvā partija, ar lieliem finanšu resursiem bagātā apvienība Attīstībai/Par, Kaimiņa KPV.LV, un domāju, ka 5% barjeru pārvarēs arī Jaunā Vienotība. Pārējiem sarakstiem izredzes ir krietni mazākas. Tas nozīmē, ka nākamās koalīcijas kodolu veidos ZZS un NA, kas klāt paņems kādu «trešo». Visticamāk, to pašu veco Jauno Vienotību vai Attīstībai/Par!, vai abus divus. Līdz ar to varam prognozēt, ka nākamās Saeimas vēlēšanas lielas izmaiņas Latvijas politiskajā ainavā nenesīs. Ņemot vērā samērā labos ekonomiskās izaugsmes rādītājus, tas varbūt pat ir labi.