Saglabāt savu zālienu un dārzu zaļu ir vienkārši, izmantojot šos padomus bez ķīmiskajām vielām.

Daži cilvēki ir apveltīti ar zaļajiem īkšķīšiem, kas ļauj viņiem sajust, kas viņu zaļajām zonām ir nepieciešams, lai saglabātu to dzīvīgumu; citiem var būt nepieciešama palīdzība, īpaši, ja viņi bioloģiski kopj savus zālienus.

Lai gan zāliena kopšanai tiek piedāvāti dažādi nezāļu iznīcinātāji un mēslošanas līdzekļi, tie var saturēt ķīmiskas vielas, kas nav piemērotas bērniem, mājdzīvniekiem vai videi. Standarta zāliena kopšanas nodrošināšana ar šāda veida produktiem ir vienkārša, taču zāliena kopšana bez ķimikālijām ir cits stāsts, lai gan tas ne vienmēr ir sarežģīts, raksta realsimple.com.

Kas ir organiskā zāliena kopšana?

Foto: pixabay.com

Kad runā par bioloģisko zāliena kopšanu, tas nozīmē, ka jārūpējas par zālienu videi draudzīgā veidā, neizmantojot kaitīgas ķīmiskas vielas. Tas ietver visu, sākot no zāles veida un augsnes sastāva līdz produktiem, ko izmanto mēslošanai, nezāļu iznīcināšanai un kaitēkļu likvidēšanai.

"Ievērojot labāko praksi, varat maksimāli palielināt sava zāliena veselību, kas var krasi samazināt vai novērst nepieciešamību pat lietot produktus," raksta realsimple.com, "tā teikt, zāliena kopšanas līdzekļiem ir svarīga loma veselīgu zālienu nodrošināšanā, kas savukārt palīdz aizsargāt ūdensceļus, attīra gaisu, kā arī sniedz daudzus citus svarīgus vides ieguvumus."

Barojiet augsni

Veselīga zāle vislabāk aug veselīgā augsnē, tāpēc optimālais veids, kā praktizēt organisko zāliena kopšanu leknā pagalmā, bez kodīgām ķimikālijām, ir izveidot uzturvielām bagātu, izturīgu pamatu. Katru gadu vēdiniet zālienu, apberot ar plānu smalka komposta kārtu. Ja zāliens izskatās nedaudz plāns, pārsējiet ar augstas kvalitātes sēklu maisījumu - biezāka zāle atstāj mazāk vietas nezālēm.

Izvēlieties pareizo zāles sēklu

Foto: pixabay.com

Nekas neaizsargā dabisko telpu labāk kā pats zāliens. Pareiza zāliena veida izvēle ir vislabākā bioloģiskajai audzēšanai, ir lielisks sākums organiskai zāliena kopšanai. Labākā zāliena aizsardzība ir uzturēt veselīgu zelmeni, kas apēno augsni, apgrūtinot nezāļu augšanu. Labi kopts zāliens var izturēt mērenu kukaiņu vai slimību invāziju, bieži vien to pat nepamanot.

Jāizvēlas klimatam piemērots zāliena maisījums, kur ir iekļautas vairākas dažādas sugas, piemēram, daudzgadīgā airene, auzene un zilā zāle.

Izmantojiet organisko mēslojumu

Tā vietā, lai iegādātos standarta sintētiskos mēslošanas līdzekļus, izvēlieties dabisko mēslojumu. Organiskais mēslojums var būt no dabīgiem avotiem, piemēram, dzīvnieku vai augu blakusproduktiem. Parasti tie satur oglekli un sastāvdaļas, piemēram, kaulu miltus, brūnaļģu miltus, zivju miltus un lucernas miltus. Lēnas vai kontrolētas izdalīšanās mēslošanas līdzekļi ir labs risinājums, jo tie ļauj augiem absorbēt vairāk barības vielu. Bioloģisko mēslojumu zālienam lieciet gan pavasarī, gan atkal rudenī.

Cīnieties ar nezālēm

Foto: Pexels.com

Nezāles var būt problemātiskas, ja tās neizravē vai pienācīgi neapstrādā. Lai izvairītos no veikalā iegādāto produktu vai spēcīgu ķīmisko vielu lietošanas, ievērojiet šos padomus par bioloģisko nezāļu apkarošanu.

Izsmidziniet etiķi. Ielejiet mājsaimniecības etiķi smidzināšanas pudelē un izsmidziniet tieši nezālēs, kad ir ārā saulains. Saule kopā ar etiķi sadedzinās nezāles.

Pagatavojiet trauku mazgāšanas līdzekļa šķīdumu. Dabiskajā nezāļu iznīcināšanas receptē nepieciešams apvienot trauku mazgāšanas līdzekli ar etiķi, lai iegūtu spēcīgāku šķīdumu. Pēc tam izsmidziniet tieši uz nezālēm.

Izravējiet nezāles. Vienkāršs veids, kā kontrolēt nezāles zālienā, ir izravēt. Šī metode nedarbosies lielā nezāļu platībā, taču tas ir vienkāršs veids, kā samazināt nezāļu daudzumu līdz minimumam. Svarīgi: izsējiet zāliena sēklas tūlīt pēc nezāļu izravēšanas — pretējā gadījumā nezāles var izplatīties.

Atstāt nezāles mierā. Lai gan jūs nevēlaties, lai nezāles pārņem zālienu, ir pareizi atstāt sporādiskas nezāles mierā. Tas nodrošina dabiskāku un organiskāku zālienu.

Kontrolējiet kaitēkļus

Lai arī dabiski, daži zāliena kaitēkļi un kukaiņi var būt kaitīgi. Var izmēģināt bioloģiskās kaitēkļu kontroles iespējas. Viens vienkāršs veids ir izmantot etiķa un trauku mazgāšanas līdzekļa šķīdumu. Tas var lieliski darboties arī kaitēkļu apkarošanai.

Pļaujiet līdz vajadzīgajam garumam

Foto: pixabay.com

Parasti organiskie zālieni tiek pļauti augstāk nekā parastā zāle. Pārāk īsa zāle ir noslogota un pakļauta kukaiņu un slimību problēmām, savukārt garāka zāle ir mazāk jutīga pret sausumu, īpaši vasarā. Vēlamais zāliena garums mainīsies atkarībā no zāles veida.

Mazāk ūdens

Vēl viens ieguvums videi, ko sniedz zāliena bioloģiska kopšana, ir ūdens taupīšana. Organiskajiem zālieniem parasti ir nepieciešams mazāk ūdens nekā zālei, kas ir ķīmiski apstrādāta, jo nav nepieciešams tik daudz mitruma, lai absorbētu sintētiskos produktus. Apsveriet iespēju laistīt zālienu agri no rīta vienu līdz divas reizes nedēļā.

Izkaisīt nopļauto zāli

Tā vietā, lai savāktu nopļauto zāli, pēc pļaušanas atstājiet to zālienā. Pļaujot, izmantojiet mulčēšanas pļaujmašīnu, kas atstāj zālienā nopļautās atliekas. Tie ātri sadalīsies un palīdzēs uzlabot augsni. Nopļautā zāle sadaloties nodrošinās zālienam slāpekli.

Labs zāles pļāvējs

Foto: pixabay.com

Izmantojiet ar akumulatoru darbināmus vai elektriskus zāles pļāvējus vai manuālus, lai nodrošinātu patiesi organisku zāliena kopšanu. Citi zāles pļāvēji var potenciāli piesārņot augsni vai ūdeni, ja degviela izplūst. Turklāt gāzu emisijas piesārņo arī gaisu.

Organiskās zāliena kopšanas priekšrocības

Ja zālienā nav ķimikāliju, tam ir arī dažādas priekšrocības, ne tikai tas, ka tas ir videi draudzīgs un labvēlīgs videi.

  • Tas ir ilgtspējīgs. Pēc sākotnējām pūlēm uzturēt savu zālienu bioloģiski, varat baudīt bioloģiska zāliena atlīdzību. Zāle uzplauks un būs nepieciešam mazāka aprūpe.
  • Tas patiks ģimenei. Pūpējoties par zālienu ar organiskiem materiāliem, nav jāuztraucas par toksiskiem produktiem vai ķīmiskām vielām, kas var ietekmēt bērnus vai mājdzīvniekus. Tas nozīmē, ka ģimene var pilnībā izbaudīt rotaļas uz zāliena.
  • Tas neļauj ķimikālijām nonākt ūdenī. Izmantojot dabiskus produktus, ūdens apgādē neiekļūs ķimikālijas. Tas ir īpaši svarīgi, ja izmanto akas ūdeni.
  • Tas var ietaupīt naudu. Neskatoties uz to, ka daži organiskie mēslošanas līdzekļi maksā vairāk nekā parastie mēslošanas līdzekļi, ilgtermiņā organisko zāliena kopšanas līdzekļu izmantošana var samazināt izmaksas. Daudzus dabiskos zāliena kopšanas risinājumus var veikt mājās ar mājsaimniecības produktiem, ietaupot materiālu izmaksas.

Organiskā zāliena kopšanas mīnusi

Foto: pixabay.com

Pārejai uz organisko zāliena kopšanu ir arī daži trūkumi, proti, nepieciešamās pūles.

  • Tas var būt neparedzams. Izmantojot dabiskus produktus, rezultāts ne vienmēr būs paredzams. Rezultātu ietekmē arī citi mainīgie lielumi, tostarp laika apstākļi un augsnes kvalitāte.
  • Tas prasa pacietību. Atšķirībā no parastās zāliena kopšanas, var paiet laiks, lai redzētu zāliena bioloģiskās kopšanas rezultātus. Turklāt būs jāpārvar pārejas periods un jāļauj zālienam pielāgoties izmaiņām.
  • Tas ierobežo kontroli. Kaitīgo nezāļu un kaitēkļu apkarošana prasīs vairāk laika nekā ķīmisko produktu izmantošana. Lai gan dabiskās kaitēkļu un nezāļu apkarošanas metodes patiešām darbojas, tās nav tik spēcīgas.
  • Tas prasa zināšanas un izpēti. Uzsākot procesu, uzzināsiet daudz par bioloģisko zāliena kopšanu — no produktiem, ko izmanto, līdz kompostēšanai un citām stratēģijām. Būs arī jāeksperimentē ar paņēmieniem, pirms atrodat to, kas vislabāk atbilst zālienam.

Par spārnoto segliņu dārzā lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv