Ir viena liela tējas vārīšanas kļūda, kas var ietekmēt veselību: pārāk karsts ūdens. Verdošs ūdens ne tikai applaucē smalkās tējas lapas, radot rūgtu garšu, bet vairāki pētījumi ir saistīti ar karstās tējas dzeršanu un barības vada vēzi.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem cilvēki, kuri patērēja vairāk nekā 700 mililitrus (vai divas lielas tases) tējas dienā ar temperatūru, kas pārsniedz 60 grādus C, bija par 90% lielāks risks saslimt ar barības vada vēzi nekā cilvēkiem, kuri dzēra mazāk tējas un vēsākā temperatūrā, raksta everydayhealth.com.

Ja neņem vērā tējas pagatavošanas metodes, sāls ir tikai viena no netradicionālajām lietām, ko cilvēki pievieno tējai, cerot, ka tā garšo labāk vai arī dos labumu veselībai.

1.Labākais: piparmētra

Foto: pixabay.com

Ir pierādīts, ka svaigas piparmētras mazina gremošanas traucējumus tiem, kam ir kairinātu zarnu sindroms. Citi pētījumi ir atklājuši, ka mentolam, kas atrodas piparmētrā ir nomierinoša iedarbība, palīdz mazināt stresu.

2.Sliktākais: sāls

Lai gan sāls var mazināt rūgtumu, no veselības viedokļa pat šķipsniņa sāls ir slikti. Jau mēs uzņemam pārāk daudz nātrija dienā, tāpēc neiesaka vēl tējai pievienot sāli. Turklāt ir labāki veidi, kā līdzsvarot rūgtumu. Jebkurš saldums, arī augļi, tam derēs.

3.Labākais: augļi

Foto: pixabay.com

Augļu saldums nebūt nav tā vienīgā priekšrocība. Tēja ar augļiem pievienos arī šķiedrvielas, vitamīnus un antioksidantus. Visi augļi pievienos tējai nelielu daudzumu antioksidantu, it īpaši, ja tie ir sezonāli un sasnieguši gatavību, uzturvērtības un garšas maksimumu. Savvaļas mellenes saderēs ar melno tēju, persiki ar balto tēju un mango ar zaļo tēju.

4.Sliktākais: saldinātāji

Foto: pixabay.com

Pārmērīgs cukurotu dzērienu patēriņš ir saistīts ar aptaukošanos, 2. tipa cukura diabētu un hipertensiju, tāpēc ir lietderīgi ierobežot cukuru, kur vien iespējams. Mākslīgie saldinātāji arī ir pretrunīgi, it īpaši, ja runa ir par svara zaudēšanu.

4.Labākais: citrusaugļu sula vai mizas

Gan apelsīnu vai citronu mizas, gan to sula ne tikai uzlabo tējas garšu, bet arī dod ieguvumus veselībai. Pievienojot citronu sulu tējas tasei, tiks nodrošināts C vitamīns, spēcīgs antioksidants ar pretiekaisuma īpašībām. Tāpat citrusaugļu mizas nodrošinās polifenolus, C vitamīnu un patīkamu aromātu.

5.Sliktākais: ēteriskās eļļas

Ēteriskās eļļas tiek iegūtas no augiem, taču ne visas no tām ir droši uzņemt ar pārtiku, tāpēc tām jābūt ar pārtikas kvalitāti. Pat tad var būt viegli pārspīlēt, jo ēteriskās eļļas var būt ļoti spēcīgas.

Lai gan ļoti ierobežota ēterisko eļļu, piemēram, piparmētru vai lavandas, izmantošana var būt patīkama, parasti tās neiesaka lietot karstā tējā, jo ēteriskās eļļas ir ļoti koncentrētas.

Eļļas ir taukos šķīstošas, tāpēc tās vislabāk ir sajaukt ar pārtiku vai dzērieniem, kuros ir nedaudz tauku, nevis ar ūdeni saturošu dzērienu, piemēram, tēju.

6.Labākais: piens

Foto: pixabay.com

Piena produktu pievienošana tējai sniedz dažus ieguvumus veselībai. Papildus tam, ka piens samazina tējas rūgtumu, tas var samazināt tējas krāsojošo ietekmi uz zobiem. Piena pievienošana tējai var nodrošināt kauliem veselīgu kalciju un muskuļus veidojošu proteīnu.

Iesaka pienu pievienot tējai, nevis otrādi, lai novērstu sarecēšanu.

7. Sliktākais: mikroplastmasa

Foto: pixabay.com

Labi, tāpēc neviens ar nolūku savai tējai nepievieno mikroskopiskas bioloģiski nenoārdāmu ķīmisku vielu daļiņas, taču jūs varat to darīt netīšām. Kā? Pētījumā, kas publicēts izdevumā Environmental Science & Technology, konstatēts, ka dažu zīmolu tējas maisiņi patiešām sabojājas karstā ūdenī un vienā tasītē var izdalīt vairāk nekā 11 miljardus daļiņu.

Pētījumi turpina atklāt negatīvu ietekmi uz veselību, kas saistīta ar mikroplastmasas uzņemšanu, tostarp ievērojami paaugstinātu sirds un asinsvadu problēmu, piemēram, sirdslēkmes un insultu risku.

Tā kā palielinās bažas par tējas maisiņos atrodamās mikroplastmasas iespējamo ietekmi uz veselību, apsveriet iespēju pāriet uz vaļēju tējas lapu izmantošanu.

8.Labākais: ingvers

Foto: pixabay.com

Ingvera tēja ir populārs gremošanas līdzeklis. Pat ja jums nav paciņa ingvera tējas, ingvera pulvera, ekstrakta vai svaiga ingvera pievienošana jebkurai tējas tasei sniegs līdzīgas priekšrocības.

Malkojiet tēju, kam pievienots ingvers, lai atvieglotu gremošanas problēmas. Ingvers piedāvā arī pretiekaisuma, pretmikrobu un pretkancerogēnu īpašības.

Ja ir slikta dūša, tad tēja ar ingveru var nomierināt. Ingvera pievienošana tējai var ne tikai būt garšīga, bet arī kā līdzeklis, kas var palīdzēt mazināt sliktu dūšu, kuņģa darbības traucējumus, vemšanu.

Kā cepeškrāsnī pagatavot kraukšķīgus kartupeļus, lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv