© Foto: Depositphotos

Kas ir anekdote? Anekdote ir īss stāsts — parasti par ļoti konkrētu tēmu —, kas tiek stāstīts, lai izgaismotu plašāku situāciju saistībā ar situāciju, stāstījumu vai tematisko principu.

Šos stāstus mēs viens otram visu laiku stāstām ikdienā, parasti humoristiski. Stāstīšanā tie var palīdzēt raksturot stāstītāju un/vai viņa tēmu.

Franču rakstnieks Voltērs bija pazīstams ar savu aso asprātību. Lūk, kāda anekdote no viņa īsā darba Anglijā.

Voltērs dzīvoja trimdā Londonā laikā, kad noskaņojums pret francūžiem bija visaugstākais. Kādu dienu, ejot pa ielām, viņš atradās dusmīga pūļa ielenkumā. «Pakariet viņu. Pakariet francūzi,» viņi kliedza.

Voltērs mierīgi vērsās pie pūļa ar šādiem vārdiem: «Anglijas vīri! Jūs vēlaties mani nogalināt, jo es esmu francūzis. Vai es neesmu pietiekami sodīts par to, ka neesmu dzimis anglis?»

Pūlis uzmundrināja viņa domīgos vārdus un pavadīja viņu droši atpakaļ uz mitekli.

Foto: pixabay.com

Bija labi zināms, ka spēļu nozares ražotājiem bija jāmaina viss, kas tika darīts.

Mākslinieks, kurš strādāja pie «Battle Chess» karalienes animācijām, apzinājās šo nepieciešamību un nāca klajā ar novatorisku risinājumu. Viņš karalienei veidoja animācijas tā, kā, viņaprāt, būtu vislabākais, ar vienu papildinājumu: viņš uzdāvināja karalienei mājdzīvnieku - pīli. Viņš animēja šo pīli visās karalienes animācijās, lika tai vicināt ap stūriem. Viņš arī ļoti rūpējās, lai nodrošinātu, ka tā nekad nepārklājas ar «faktisko» animāciju.

Galu galā producentam pienāca laiks pārskatīt karalienes animācijas komplektu. Producents apsēdās un noskatījās visas animācijas. Kad tas bija pabeigts, viņš vērsās pie mākslinieka un sacīja: «Tas izskatās lieliski. Tikai viena lieta - atbrīvojieties no pīles.»

Foto: pixabay.com

Anekdote balstīta uz vācu ekonomista Horsta Zīberta stāstu. Ar stāstījumu Zīberts radīja bēdīgi slaveno Kobras efektu.

Britu valdīšanas laikā Indijā, kad indīgo kobru populācija Deli pieauga līdz satraucošam līmenim, varas iestādes piedāvāja atlīdzību par mirušajām kobrām. Cilvēki čūskas izsekoja, nogalināja un nodeva. Tas darbojās, līdz nenotika šis.

Daži vietējie iedzīvotāji sāka audzēt kobras, lai varētu gūt peļņu, tās nogalinot un atdodot. Tā kā tas neatbilda stimulam un neatrisināja konkrēto problēmu, Lielbritānijas valdība programmu pārtrauca. Tas strādāja - tikai tas nedarbojās.

Kobras pēkšņi bija kļuvušas nederīgas audzētājiem. Tāpēc viņi tās atbrīvoja, atkal izraisot Deli kobras mēri. Ir pat teikts, ka tas bija sliktāk nekā pirms valdības iejaukšanās.

Foto: pixabay.com

Literatūra ir pilna iedvesmojošu anekdošu. Tīģeris ēdamistabā ir ņemts no Kazuo Išiguro romāna «Dienas pārpalikums». Tas ir stāsts par vecu angļu miesassargu, kurš atskatās uz savu dienesta mūžu. Šo anekdoti ar prieku stāsta viņa tēvs (pats miesassargs), lai ilustrētu cieņas un profesionalitātes vērtību.

Bija viens angļu sulainis Indijā. Kādu dienu viņš iegājis ēdamistabā, un ko viņš redz zem galda? Tīģeri. Nepakustinādams ne ausu, viņš dodas uzreiz uz viesistabu. «Hm, hm. Atvainojiet, mans kungs,» un čukst, lai nesatrauktu dāmas:

«Es ļoti atvainojos, kungs, bet, šķiet, ka ēdamistabā ir tīģeris. Varbūt jūs atļausiet izmantot divpadsmit lielgabalus?» Un, kā vēsta leģenda, pēc dažām minūtēm darba devējs un viņa viesi izdzirdējuši trīs šāvienus. Kad sulainis pēc kāda laika atkal parādījās viesistabā, lai atsvaidzinātu tējkannas, darba devējs bija pajautājis, vai viss ir kārtībā.

«Pilnīgi labi, paldies, kungs,» atskanēja atbilde. «Vakariņas tiks pasniegtas parastajā laikā, un ar prieku varu teikt, ka līdz tam laikam nebūs palikušas nekādas pamanāmas pēdas no nesen notikušā.»

Foto: pixabay.com

Ņemot vērā to emocionālo iedarbību, šķiet, ka būtu labi pārbaudīt anekdotes. Piemēram, šī ir par fiziķi Ričardu Feinmanu. To prasmīgi ģenerēja «OpenAI». Tikai pēc pieprasījuma tā atzīst, ka šis stāsts ir tikai «izdomāts piemērs, ko iedvesmojušas viņa mācību metodes». Lai gan šī viltus anekdote ir balstīta uz leģendāro Feinmana tehniku, tā lielākoties neatbilst patiesībai. Feinmans bija gudrs. Bet ne tik gudrs.

Nobela prēmijas laureāts fiziķis Ričards Feinmans, kas bija pazīstams ar savu spožo prātu un rotaļīgo personību, reiz tika uzaicināts strādāt valdības komitejā, kas vērtēja izglītības sistēmu. Komitejas sanāksmes laikā Feinmans dalījās savās bažās par tradicionālajām mācību metodēm, kas uzsvēra iegaumēšanu, nevis dziļu izpratni.

Lai ilustrētu savu viedokli, Feinmans lūdza kādam no komitejas locekļiem izvēlēties nejaušu tematu, par kuru, viņuprāt, Feinmans neko nezināja. Šis loceklis ierosināja tēmu par seno Babilonijas arhitektūru. Feinmans piekrita izaicinājumam un lūdza dažas minūtes, lai apkopotu savas domas.

Kad Feinmans atgriezās, viņš sāka skaidrot senās Babilonijas arhitektūru tik dziļi un skaidri, ka komitejas locekļi bija pārsteigti. Pēc tam Feinmens atzina, ka vēl pirms dažām minūtēm viņš par šo tēmu neko nezināja. Viņš vienkārši bija izmantojis savas zināšanas par vispārējiem principiem un spēju kritiski domāt, lai saliktu kopā saskaņotu skaidrojumu.

Foto: pixabay.com

Par Otto fon Bismarku, Vācijas kancleru 19. gadsimta beigās, ir daudz stāstu. Lūk, viens īpaši asprātīgs:

Vācijas kanclers Bismarks, sašutis par Rūdolfa Virhova (vācu patologa un liberālā politiķa) nemitīgo kritiku, lika saviem sekundantiem izsaukt zinātnieku uz dueli.

«Man kā izaicinātajam ir iespēja izvēlēties ieročus,» sacīja Virhovs, «un es izvēlos šos.» Viņš pacēla rokās divas lielas un šķietami vienādas desas. «Viena no tām,» viņš turpināja, «ir inficēta ar nāvējošām baktērijām, bet otra ir pilnīgi vesela. Ļaujiet Viņa Ekselencei izlemt, kuru no tām viņš vēlas ēst, un es apēdīšu otru.»

Gandrīz nekavējoties pienāca ziņa, ka kanclers nolēmis atcelt dueli.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv