© Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Šodien, kad Latvija svin savu Neatkarības atjaunošanas dienu, atzīmēsim šo dienu kalendārā ar pateicību. Un pateikties mums ir par daudz ko. Ticu, ka katram latvietim gan tuvam, gan tālam atbilžu saraksts ir iespaidīgs.

Taču nenoliedzami, ka Latvijas sirds ir tās iedzīvotāji. Tieši tāpēc šajā zīmīgajā 4. maijā aplūkosim, kas ir tie latvieši, kas nes Latvijas vārdu plašajā pasaulē un par kuriem ir vērts noņemt cepuri.

Lieki piebilst, ka latviešu ir vesela plejāde. Turklāt esmu pārliecināta, ka mums nepietiktu ar četriem stāstu vakariem, lai godinātu viņus visus pie Brīvības pieminekļa.

Raimonds Pauls

Foto: Vladislavs Proškins

Maestro. Otra tāda Latvijā nemaz nav un nebūs. Šī pārliecība ir daudziem, jo ne velti katrs koncerts, kurā Raimonds Pauls priecē ar savu meistarību, izskan ar nerimstošiem aplausiem un stāvovācijām.

Ticu, ka Raimonda Paula mūzika dzīvos saules mūžu, jo jau tagad to apbrīno un ciena vairākās paaudzēs visā plašajā pasaulē.

Andris Nelsons

Foto: Kaspars KRAFTS

Diriģents, kurš savu un Latvijas vārdu spoži nes pasaulē. Un diriģents, kura CV jau tagad būtu vairākas dokumentālās filmas, kas kalpotu kā iedvesmas malks tiem, kuri nenogurstoši dodas pretī saviem mērķiem.

Nelsons saņēmis “Grammy” balvu par viņa vadībā ierakstītu Bostonas Simfoniskā orķestra atskaņojumu. Šis ir tikai viens no darba augļiem.

"Prāta Vētra"

Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Turpināsim mūzikas skaņās. Pašmāju grupa ir iemantojusi īpašu mīlestību. Neskaitāmi tūkstoši sanāk stadionos, lai dziedātu līdzi Renāram Kauperam. Viņi ir snieguši koncerttūres ārpus dzimtenes, jo pasaulē viņus mīl.

Īsts fenomens, kāds tikko nodomāja un tam varam piekrist, jo ne visiem izdodas saglabāt skolas laikā izveidoto draudzību un uzbūvēt mūzikas impēriju. Tas izdodas vien retajam. Prātiniekiem tas ir izdevies un turpina izdoties.

Laima Vaikule

Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Viņas tembrs un harizma komentārus neprasa. Ilgus gadus viņa savu dzīvi ir vadījusi prom no Latvijas, bet Latvijas saknes un mīlestību neslēpj. Tieši otrādi. Novērtē. Tam par piemēru var minēt viņas pašas festivālu Jūrmalā, kas norisinās jūlija izskaņā un būs arī šogad.

Laimas Vaikules festivāls “Laima Rendezvous Jūrmala” ir visaugstākajā līmenī un tas ir iemantojis pasaules atzinību, jo to baudīt brauc viesi arī no tālām zemēm.

Uldis Dumpis

Foto: Mārtiņš ZILGALVIS

Uldis Dumpis ir ilggadējs Nacionālā teātra aktieris, kurš tagad atpūšas pensijā. Zināms arī tas, ka bijušais Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis nelaida viņu projām un atrunāja, kaut gan aktieris jau divas reizes bija nolicis uz galda atlūgumu. Tas apliecina viņa talantu.

Prieks, ka viņa aktiermeistarību varēs baudīt dažādās filmas, kas iemantojušas tautas mīlestību ne tikai Latvijā, bet arī ārpus robežām, pasaules latviešiem atgādinot par mājām.

Zināmākās ir “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, “Pūt, vējiņi!”, “Ilgais ceļš kāpās” un “Emīla nedarbi”.

Kristaps Porziņģis

Foto: Romāns KOKŠAROVS

Basketbolista Porziņģa vārds ir zināms gan lieliem, gan pašiem mazākajiem. Platformā “Instagram” vien viņam seko 1,5 miljoni, kas ir viens no rādītājiem, ka viņa karjerai seko līdzi visa pasaule arī turpmāk. Porziņģis pašlaik pārstāv Bostonas “Celtics” komandu.

Pateicoties Kristapam Porziņģim, ārzemnieki un viņa fani, vairākkārt ir meklējuši, kur ir Latvija.

Martins Dukurs

Foto: Vladislavs Proškins

Titulētais skeletonists pasaulē ir Martins Dukurs, kurš noslēdza savu karjeru 38 gadu vecumā.

Savas karjeras laikā latvietis divas reizes kļuva par olimpisko vicečempionu, sešas reizes par pasaules čempionu, bet 12 reizes - par Eiropas čempionu. Pasaules kausa sacensībās Martins Dukurs 90 reizes kāpa uz goda pjedestāla un izcīnīja 61 uzvaru. Taču Pasaules kausa kopvērtējumā Dukurs bijis nepārspēts 11 sezonas.

Šī ir statistika, kas ierakstīta vēsturē. Turklāt tik paliekoši, lai par viņa zvaigzne spīdētu pasaules sporta zvaigznājā.

Māris Štrombergs

Foto: Romāns KOKŠAROVS

Šobrīd leģendārā Latvijas BMX sportista Māra Štromberga ikdiena paiet ASV kopā ar savu ģimeni, taču par Latviju sportists neaizmirst.

Reiz intervijā Štrombergs teica: “Ārpus Latvijas startēt ir vieglāk, nekā mājās. Grūti pateikt, kāpēc. Latvijā notiekoši mači parasti nav tik liela mēroga, taču atbildības sajūta ir daudz lielāka.”

Un šis latvieša novērojums ir atbilde saiknei ar mājām. Arī sasniegumi ir vērā ņemami. Viņš ir divu Olimpisko spēļu čempions. Turklāt arī mājās novērtējums sportistam nav trūcis - 2008. gadā un 2012. gadā viņš kļuva par Latvijas gada sportistu un viņu apbalvoja ar “Trīs zvaigžņu balvu”.

Harijs Vītoliņš

Foto: Romāns KOKŠAROVS

Par to, ka latvietis Harijs Vītoliņš ir viens no elkiem 21. gadsimtā, šaubu nav. Tas tāpēc, ka 2023. gadā Vītoliņš kopā ar savu sapņu komandu uzdāvināja Latvijai dāvanu, aizvedot Latvijas hokeja izlasi līdz Pasaules hokeja čempionātam un iegūstot augsto trešo vietu.

Bronzas medaļas Latvijas sportistiem kalpos par vēstures liecību, bet tautiešiem par sasniegumu, ar kuru var lepoties Latvija.

Pasaules kontekstā šis ir un paliks vērienīgs panākums, kas atstājis atmiņas visiem pasaules hokeja līdzjutējiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv