© Publicitātes foto

Šokolādes vēsture un tās radīšana no kakao koka pupiņām ir meklējama senajos maiju laikos un pat vēl senākajos, olmeko cilšu laikos Meksikas dienvidos.

Vārds “šokolāde” rada asociācijas ar saldām konfekšu tāfelītēm un sulīgām trifelēm, taču mūsdienu konditorejas izstrādājumiem ir maz līdzības ar pagātnes šokolādi: lielākajā daļā savas vēstures šokolāde bija rūgts dzēriens, nevis salds degustācijas cienasts. Taču pēc tam, kad šokolāde kļuva populāra Eiropas galmos un Jaunanglijas namos, tā drīz vien kļuva par vispārēji iemīļotu preci, kāda tā ir šodien.

Publicitātes foto

Šokolādes 4000 gadu vēsture aizsākās senajā Mezoamerikā, mūsdienu Meksikā. Šeit tika atrasti pirmie kakao augi. Olmeki, viena no senākajām civilizācijām Latīņamerikā, bija pirmie, kas kakao augu pārvērta šokolādē. Viņi dzēra savu šokolādi rituālu laikā un izmantoja to kā zāles.

Acteki un maiji kakao pirmie audzēja kā kultūraugu. Pētnieki ir atraduši pierādījumus par kakao pārtiku, kas datēta pirms vairākiem tūkstošiem gadu. Eiropā šokolāde sākotnēji tika uzskatīta par afrodiziaku. Gatavots ar jauktām garšvielām vai kukurūzas biezeni, tas bija pieejams tikai bagātākajiem cilvēkiem. Tas ir saistīts arī ar tā laika ētiski morāliem pārkāpumiem un tika uzskatīts par velna dziru.

Publicitātes foto

Mūsdienās šokolāde ir viens no populārākajiem gardumiem visā pasaulē. Un kurš gan nemīl šokolādes smaržu…

Šokolādes smaržu piezīmju vēsture parfimērijā

Neskatoties uz tik ilgu šokolādes ēšanas un dzeršanas vēsturi, šis saldais produkts parfimērijā nonāca tikai 90. gadu sākumā. Thierry Mugler’s Angel, kas tika prezentēts 1992. gadā, bija pirmais aromāts, kam tika pievienots šokolādes aromāts, līdzās karamelei, vaniļai un pačūlijai. Tas ieviesa jaunu žanru: gardēžu smaržas.

Kāpēc šokolāde tik labi smaržo? Un kā smaržo šokolādes aromāts?

Publicitātes foto

Bieži vien šokolādes smarža ir daudz vilinošāka nekā patiesā garša. Grauzdētas kakao pupiņas, kas ir bagātas ar beta-jonīnu savienojumu, atrodams arī smaržās un ēteriskajās eļļās. Un ir smarža, kas veicina šokolādes neatvairāmo aromātu. Lai gan šokolādes dabīgais aromāts rodas no kakao sēklām, smarža (parfimērijā) parasti tiek radīta sintētiski. Ir ierasts, ka vanilīnam ir liela nozīme šokolādes izstrādājumos un produktos, tomēr to biežāk iegūst sintētiski, nevis izmantojot dabisko vaniļu.

Ar kādām aromāta notīm šokolādes aromāts sader labi?

Publicitātes foto

Smaržas ar šokolādes noti parasti ir diezgan sarežģītas un ne vienmēr ir tās saldākās notis. Tomēr šīs smaržas var būt ļoti noturīgas un izstarot dziļus aromātus, kas apžilbina ar savām vilinošajām un sildošajām šķautnēm.

Thierry Mugler’s Angel ir lielisks smaržu piemērs, kas balstās uz šīm papildu smaržu niansēm, piemēram, vaniļa, tonka un pačūlija, kam piemīt šokolādes nianse, uzlabo aromāta izsmalcinātību.

Sintētiskie materiāli, ko izmanto šokolādes ražošanā, piemēram, pirazīni, var būt ļoti spēcīgi. Rezultātā, lai iegūtu bagātīgu šokolādes efektu, tie bieži vien ir jāiekļauj vien nelielā daudzumā.

Citas notis, kas bieži saistītas ar šokolādi, ir kafija, grauzdēti kastaņi un krējums.

Kur vislabāk darbojas šokolādes aromāts?

Nav pārsteidzoši, ka tas ir ļoti daudzpusīgs aromāts, un to var atrast smalkos parfīmos, ķermeņa un ādas kopšanas līdzekļos, mājas smaržās. To var atrast plašā produktu un formulu klāstā. Un to patēriņš pieaug , īpaši rudens un ziemas laikā. Sveces un citi mājas smaržu produkti ir ideāli piemēroti šiem sildošajiem un nomierinošajiem aromātiem.

Iecienītākie aromāti ar šokolādes notīm

Princess by Vera Wang for her

Publicitātes foto

Šokolāde ar daudzpusīgu aromātu buķeti - pikantu piparu un augļu sajaukumu. Lielisks piemērs tam ir Veras Vangas “Princess”, kur šokolādes aromāts jūtams īpaši labi. Līdz ar to tumšās šokolādes rūgtums apvienojumā ar viegli skābeno aprikozi, krēmīgo vaniļu un kūstošo dzintaru, radot reibinošu smaržu sakausējumu. Aromāts sievietēm.

Black Orchid by Tom Ford for him & her

Publicitātes foto

Tom Ford mīl radīt vecu un labu smaržu sajaukumu, un šis ir šokolādes iedvesmots aromāts, kas paredzēts tikai pieaugušajiem. Garšvielas, eksotiski ziedi un šokolāde. Aromāts gan vīriešiem, gan sievietēm.

Boss The Scent by Hugo Boss

Publicitātes foto

Šis elegantais aromāts apvieno enerģisku rozā piparu un zaļā mandarīna uzliesmojumu ar reibinošu kakao aromātu. Aromāts gan vīriešiem, gan sievietēm.

Matcha Meditation by Maison Margiela

Publicitātes foto

Ļaušanās šokolādei ir saistīta ar relaksāciju. Iespējams, tāpēc ir tik daudz šokolādes notis svecēs, vannas un ķermeņa produktos. Matcha Meditation apvieno matcha tējas relaksējošo aromātu ar svaigu zaļo ziedu uzliesmojumu. Aromāta izskaņā ir baltās šokolādes un sildošā meža nots sajaukums. Aromāts gan vīriešiem, gan sievietēm.

Strangelove NYC MeltMyHeart

Publicitātes foto

Kvēlojošs mandarīns un siltie saules stari, kas apmirdz jasmīna, magnolijas un rožu vasaras ziedēšanu pirms dod vietu dziļākām ingvera un putekļainā kakao nokrāsām. Aromātam piemīt trīs dažādas intensitātes. Aromāts gan vīriešiem, gan sievietēm.

Xerjoff Symphonium

Publicitātes foto

Šis parfīms ir šokolādes parfimērijas cienītāja sapnis ar citrusaugļu notīm, kas ir papildinātas ar salda kakao un kardamonu, vilinošu muskusa nokrāsu. Aromāts gan vīriešiem, gan sievietēm.

Montale Chocolate Greedy Eau de Parfum

Publicitātes foto

Šis aromāts smaržo pēc deserta - kakao, vaniļas un karameles maisījuma.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv