© Publicitātes foto

Ir virkne tipisku novecošanās pazīmju – gan vaidziņi noslīd, gan krūtis zaudē tvirtumu. Jo, gadiem ejot, ādā samazinās hialuronskābes koncentrācija, elastīna, kolagēna un tauku daudzums, muskuļu šķiedras kļūst vājākas… Visas šīs izmaiņas skar arī sievietes intīmo zonu. Diezgan loģiski, vai ne?

Par sievietes intīmo zonu un labsajūtu, par jaunākajiem sasniegumiem estētiskajā ginekoloģijā stāsta ginekoloģe (“Capital Clinic Riga”, “Veselības centrs - 4”) un Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja un pētniece Elizabete Pumpure.

Prevencija un dzīves kvalitātes uzlabošana

Publicitātes foto

“Ja raugāmies uz sievietes dzīves gājumu, ginekologs ir ļoti privileģēts -, jo viņš sievieti sastop jau piedzimšanas brīdī un pavada cauri visām dzīves fizioloģiskajām pārmaiņām. Sieviete mainās ne tikai fizioloģiski - mainās arī sievietes loma un pienākumi. Un, patiesībā, mainās arī medicīna,” stāsta Elizabete Pumpure.

Ja agrāk ārsta uzdevums bija informēt pacientu par profilaksi, iesakot, kā izvairīties no dažādām slimībām, kā tās diagnosticēt un ārstēt, tad šodien esam nonākuši līdz “chek-up” programmām jeb kompleksai veselības pārbaudei, kas sniedz iespēju agrīnai slimību diagnostikai un savlaicīgai ārstēšanai.

“Mēs kļūstam arī prasīgāki - dzīves ilgums ir pieaudzis līdz 80+ gadiem, bet mēs vēlamies ne tikai ilgi dzīvot, bet būt arī veselas un ar labu pašsajūtu. Tādēļ tādi jēdzieni kā “prevencija” un “dzīves kvalitātes uzlabošana” šodien ir ikviena ārsta, tostarp ginekologa, ikdiena,” norāda ginekoloģe, piebilstot, ka intīmā zona ir tikai viens no sievietes dzīves kvalitātes aspektiem. Viņa nebūt nesaka, ka vienīgais.

Maksts ķirurģija kā pastarīte

Publicitātes foto

Estētiskā ginekoloģija ir medicīniska apakš specialitāte, kas pēta veidus un metodes, ar kurām, iedarbojoties uz sievietes intīmo zonu, var uzlabot sievietes dzīves kvalitāti. Tā apvieno trīs specialitātes, un tās ir:

- ginekoloģija,

- estētiskā medicīna un

- plastikas ķirurģija.

Ja skatāmies attīstībā, tad maksts ķirurģija ir tāda kā pastarīte, jo:

- pirmoreiz zinātniskos plastikas ķirurģijas žurnālos pieminēta tikai 1984. gadā;

- publiski par maksts un mazo kaunuma lūpu plastiku cilvēki medijos uzdrošinājās runāt tikai 2000. gadā;

- tikai apmēram pirms 10 gadiem sāka izmantot lāzeri maksts tvirtuma un apjoma atjaunošanai - 2011. gadā parādījās starptautiski citējamas publikācijas par maksts atjaunošanas procedūrām;

- 2016. gadā notika pirmais Eiropas Estētiskās ginekoloģijas kongress “ESAG” (“European Society of Aesthetic Gynecology”);

- 2019., 2020. gadā estētiskās ginekoloģijas ārstēšanas metodes iekļautas arī “anti age” kongresu programmā (“IMCAS”, Paris, 2019, 2020);

- 2021. gadā sākās injicējamo preparātu pielietojums ginekoloģijā (“AMWC”).

Nepieciešamība meklēt risinājumus

Publicitātes foto

“Pieaug ne tikai interese par šo apakš specialitāti, bet arī sieviešu vaicājumi “google” par tādiem simptomiem kā maksts sausums, diskomforts dzimumdzīves laikā, dedzināšana un nieze.

Tādēļ ir nepieciešams meklēt risinājumus, kā sievietei palīdzēt. Protams, mēs visi esam dzirdējuši par dzimumhormoniem, kas ir noteicošais faktors šūnu funkcijas nodrošināšanā. Par estrogēniem un to nozīmi sievietes dzīvē - tie samazinās fizioloģiski, sasniedzot menopauzi. Estrogēna daudzuma samazināšanās ir galvenais palaidēj faktors novecošanās izmaiņām sievietes dzimumorgānu struktūrās. Bet ir vēl būtiski momenti sievietes dzīvē, kad estrogēnu ir pavisam maz, un tas ir grūtniecības laiks, pēcdzemdību periods un bērna zīdīšanas laiks. Un tam visam ir loģisks izskaidrojums -, lai sieviete nepaliktu stāvoklī,” stāsta Elizabete Pumpure.

“Lai risinātu estrogēnu zudumu, tiek izmantota estrogēnu aizvietojošā terapija - tas vairs nav nekāds noslēpums. Tomēr ne visām sievietēm hormonālā terapija ir pieņemama, ne visām ir atļauta, jo tai mēdz būt kontrindikācijas, ne visas panes šo terapiju un ne visām tā ir efektīva, jo īpaši uroģenitālās patoloģijas risināšanā,» skaidro ginekoloģe.

Izmaiņas gļotādu stāvoklī

Publicitātes foto

Kādas pārmaiņas rada estrogēna līmeņa samazināšanās, skatoties uz maksts audiem?

Pirmkārt, samazinās apasiņošana, tad sekojoši samazinās kolagēna, elastīna un hialuronskābes ražošana, kā rezultātā āda vairs nespēj noturēt ūdens molekulas, tā kļūst plānāka, zūd elasticitāte un ārējo dzimumorgānu apjoms.

Otrkārt, samazinoties glikogēna sintēzei, samazinās noderīgo pienskābo baktēriju daudzums un paaugstinās pH, kas veicina patogēno baktēriju vairošanos un izdalījumus no maksts. Visas šīs izmaiņas rada tādus simptomus kā niezi, dedzināšanas, sausuma sajūtu un arī diskomfortu dzimumakta laikā.

“Ne tikai menopauze rada izmaiņas maksts gļotādas stāvoklī - lielas pārmaiņas maksts mikroflorā rada arī maksts iekaisumi un to ārstēšana ar dažādām antibakteriālām un pret sēnīšu svecītēm.

Tāpēc, lai novērstu šos simptomus, iesakām izmantot hialuronskābes preparātus,” piebilst ginekoloģe.

Bez ginekologa palīdzības

Kādas ir mūsdienu iespējas maksts sausuma novēršanai un gļotādas atjaunošanai?

“Jau ilgāku laiku ir pieejamas svecītes, ko bieži izmanto terapijā, tomēr ne visām sievietēm ir to panesamība - ir gan kairinājums, gan pats svecītes “formāts” nav pieņemams, jo pēc tam izdalās vaskveida vielas.

Tādēļ labs risinājums ir hialuronskābes geli, kas papildus hialuronskābei satur arī citas vielas, kas veic audu reģenerāciju un maksts mikrofloras atjaunošanu,” stāsta Elizabete Pumpure.

Kā piemēru daktere min “mesoestetic “ intīmo gelu sievietes intīmajai zonai ar retikulētu hialuronskābi un iekapsulētu retinolu - “hydragel intimate”, kas:

- uzlabo maksts gļotādas funkcionalitāti, atjaunojot mitruma līmeni, tādējādi mazinot maksts sausuma izraisīto diskomfortu (lokāls kairinājums, nieze, dedzināšana),

- veicina audu reģenerāciju, palielinot to apjomu un samazinot gļotādas sausumu,

- palielina apjomu erogēnās zonās, samazina sāpes un diskomfortu dzimumakta laikā,

- aizpilda un uzlabo lielo kaunuma lūpu apjomu, tā uzlabojot to aizsargfunkciju un estētisko izskatu.

INTĪMAIS GELS sievietes intīmajai zonai ar retikulētu hialuronskābi un iekapsulētu retinolu “hydragel intimate” - maksts sausuma, niezes, atrofijas ārstēšanai, aktivizē reģenerāciju, uzlabo apasiņošanu, elasticitāti un tvirtumu / Publicitātes foto

“Šī preparāta lielākā priekšrocība ir tā, ka sieviete pati mājās var to lietot (pirmajā nedēļā 1x dienā, sākot ar otro nedēļu - 3x nedēļā) un nav nepieciešama ginekologa palīdzība. To uzklāj, atrodoties guļus stāvoklī, vēlams pirms gulētiešanas,” saka ginekoloģe, piebilstot, ka, regulāri to lietojot, sievietes novēro ievērojamu uzlabošanos.

Ar dziļāku iedarbību

“Bet neliels mīnusiņš ir tas, ka to nepieciešams lietot bieži un regulāri, īpaši menopauzes gadījumā. Tādēļ, protams, ir citi - ilgtermiņa - medicīniskie risinājumi, izmantojot intīmās zonas fillerus. Jā, arī ginekoloģijā ir intīmās zonas filleri,” saka Elizabete Pumpure, paskaidrojot, ka tie darbojas līdzīgi kā gels, tikai ar dziļāku iedarbību.

Ir divu veidu filleri:

- funkcionāli reģeneratīvie - tos injicē maksts gļotādā, lai uzturētu mitrumu,

- funkcionāli estētiskie - tos injicē, lai atjaunotu lielo kaunuma lūpu apjomu un estētisko izskatu.

“Runājot par maksts gļotādu, tos var injicēt maksts sieniņās, arī klitora un G punkta zonās, tādējādi atjaunojot erogēno zonu tilpumu, lai sievietei būtu vieglāk atgūt baudas labsajūtu.

Rezultāts saglabājas līdz pat vienam gadam,” stāsta ginekoloģe.

MEDICĪNISKIE RISINĀJUMI, izmantojot intīmās zonas fillerus - uzlabo gļotādas un epitēlija mitrināšanu, palielina erogēno zonu tilpumu, veicinot dzimumdzīves kvalitātes uzlabošanos / Publicitātes foto

Indikācijas:

- vulvovagināla atrofija,

- sausums,

- diskomforts dzimumdzīves laikā,

- maksts apjoma un tvirtuma atjaunošana.

Rezultāts:

- uzlabo gļotādas un epitēlija mitrināšanu,

- uzlabo šūnu transportu un trofiku,

- aktivizē kolagēna un elastīna sintēzi,

- uztur mitrumu gļotādā, kas nepieciešams augšanas faktoru izstrādei un jaunu asinsvadu veidošanai,

- palielina epitēlija biezumu,

- palielina erogēno zonu tilpumu, veicinot dzimumdzīves kvalitātes uzlabošanos.

Lāzertehnoloģijas, PRP un PRF

“Estētiskajā ginekoloģijā ir risinājumi, kā uzlabot sievietes labsajūtu. Hialuronskābes preparāti ir tikai viens no šādiem risinājumiem. Ir gan lāzerterapija, gan ginekoloģiskās injekcijas (PRP, I-PRF, A-PRF), un to, kas katrai sievietei ir piemērotākais, ieteiks estētiskās ginekoloģijas speciālists,” saka Elizabete Pumpure.

“Kā noprotat, šī ir samērā jauna apakš specialitāte un ne katrs ginekologs ar to nodarbojas. Bet mūsu kļūst arvien vairāk, jo, kā jau teicu, sievietes dzīves kvalitātē nozīmīgs ir arī intīmās zonas aspekts.”

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv