© Foto: Pexels.com

Gribasspēks ir viena no galvenajām prasmēm, kas nepieciešama, lai cilvēks gūtu panākumus jebkurā darbā. Bez šīs kvalitātes ir grūti sasniegt mērķus un sasniegt to, ko vēlaties, kā darīt to, ko nevēlaties, un nedarīt to, no kā vēlaties atteikties.

Atlikt “uz vēlāku laiku” bieži ir daudz vieglāk nekā rīkoties, un galvenais motivētājs ir tieši tas pats gribasspēks. Iespējamās situācijas, kur cilvēki meklē gribasspēku, var iedalīt divās galvenajās jomās:

  • cilvēks pastāvīgi kaut ko dara, saprotot, ka tas viņam nenāk par labu;
  • cilvēks nevar piespiest sevi darīt to, ko viņš sev definējis kā svarīgu un vajadzīgu.

Meklēt līdzīgi domājošus cilvēkus

Foto: pixabay.com

Atrodiet cilvēkus, kuri jau diezgan ilgu laiku ir saistīti ar jums interesējošo jomu. Kopā ar viņiem būs daudz vieglāk uzsākt jaunu biznesu un nepadoties pusceļā.

Ķerieties pie grūtām lietām

Otra metode, ko var izmantot, ir izturības spēle. Sāciet darīt to, kas nāk ar grūtībām un nevēlēšanos, pamazām, mazās devās. Tas ir nepieciešams, lai procesā neizdegtu un vingrināties, pakāpeniski palielinot intensitāti tam, ko nevēlaties darīt.

Acis baidās, bet rokas dara

Foto: pixabay.com

Vajag aizmirst visas domas, kas saistītas ar vēlmi. Ir vienkāršs un praktisks veids, kā to izdarīt: uzlieciet parastu gumiju uz plaukstas locītavas un brīdī, kad jums ir doma darīt kaut ko, no kā esat nolēmis atteikties, vienkārši jāatvelk gumija un jāiesit sev pa roku. Tādā veidā noņemsiet nevajadzīgas domas un sāksiet kontrolēt savu rīcību attiecībā uz tām vēlmēm, ko nevajag darīt. Šis rīks ir diezgan labi izpētīts, smadzenes nemīl sāpes un pamazām sāks bloķēt nevajadzīgas domas, bet galvenais ir noķert brīdi, kad parādās nevajadzīga doma un nekavējoties to nogriezt kā ar nazi.

Par derībām

Vēl viens efektīvs veids, kā novērst savus kaitīgos ieradumus, ir saderēt ar cilvēku, kuram nav šā sliktā ieraduma. Šajā gadījumā derībām vajadzētu būt par kaut ko svarīgu un nozīmīgu. Tikai tad, ja saprotat atbildību un bailes to zaudēt, par ko esat saderējis, varat sasniegt rezultātus.

Apstrādājiet negatīvās domas

Foto: Pexels.com

Jebkurai vēlmei kaut ko darīt vai nedarīt ir saknes, un vispirms uzdevums ir izdomāt, kas aptur vai tieši otrādie iekustina apziņu un izpratni. Uz to ir vērsta emocionālā inteliģence. Kad sapratīsi un sajutīsi, ko iegūsi, kad mērķis būs sasniegts, nebūs pretestības. Mūsdienās tā ir ļoti svarīga prasme, jo pasaule ir daudzveidīga un dažāda, un tikai paši izlemjam, kāda tā būs personīgi un kādi tajā būsim.

Darbs ar emocionālo inteliģenci ļauj mainīt fokusu, pārtraukt cīnīties pret slikto ieradumu un aizstāt vārdu “vajadzība” ar “es gribu”.

Tiklīdz pārdomāsiet un apzināsieties situāciju, pārstāsiet saņemt negatīvās emocijas, kas tās liek nepārtraukti domās pārstrādāt. Ja, piemēram, nolemjat atmest smēķēšanu, tad vispirms ir jāsaprot, kāpēc ir jāatmet smēķēšana un cik tas ir svarīgi. Un, tiklīdz pieņemsit apzinātu lēmumu atmest smēķēšanu, tas būs patiešām viegli.

Foto: Pexels.com

Tātad vispirms jāsaprot, vai tā tiešām ir tava vēlme, tavs mērķis, vai arī tas ir kaut kāds uzspiests stereotips. Piemēram, jūs vēlaties skaistu sportisku ķermeni kā reklāmās. Vai jums to tiešām ir vajag? Varbūt vienkārši domājat, ka tas ir labi, un mēģināt ar to dzīvot? Vai arī sportojat, jo vēlaties justies fiziski labi?

Un, kad sevi sapratīsiet simtprocentīgi, tas kļūs ļoti viegli un vienkārši, jo caur apzināšanos nāk izpratne un vēlme rīkoties. Tad varbūt nebūs vajadzīgs gribasspēks. Tā vienkārši būs gribas izpausme: jūs to vēlaties, tā izlemjat un to darāt!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv