© Foto: Pexels.com

Pulkstenis ir 15:00, un motivācija strādāt mazinās — neatkarīgi no tā, vai veicat fiziskus darbus vai esat pie sava biroja galda. Pēcpusdienas var būt izaicinošas, taču ķeršanās pie cukura un saldumiem nav labākā izvēle.

Lai gan tas var dot jums tūlītēju pacēlumu, saldumi drīz pēc lietošanas pazemina enerģiju, izraisot apburto loku pēc cukura. Cukurs negatīvi ietekmē miegu. Kā palielināt enerģiju bez cukura, lai vakarā justos enerģiski un produktīvi.

Izkustiniet ķermeni

Foto: pixabay.com

Ja vēlaties pēcpusdienā saņemt enerģiju, viena no labākajām iespējām ir izkustināt ķermeni. Ir pierādīts, ka nelielas fiziskās aktivitātes ir efektīvākas enerģijas vairošanā nekā kofeīns cilvēkiem, kuriem trūkst miegs.

Tāpēc pavadiet kustībās 10 minūtes, izejot ārā un apejot kvartālu, pastaigājiet augšup un lejup pa kāpņu telpu vai pat atrodiet kādu stūrīti, kur veikt palēcienus un atspiešanos. Atgriežoties pie veicamajiem uzdevumiem, jutīsities možāks un enerģiskāks.

Izmantojiet piparmētru

Foto: pixabay.com

Piparmētra var darīt vairāk, nekā tikai atsvaidzināt elpu pēc pusdienām. Pētījumi liecina, ka piparmētru smarža var mazināt nogurumu un palielināt garīgo modrību. Mēģiniet izdzert tasi piparmētru tējas, košļāt piparmētru košļājamās gumijas gabaliņu vai turēt piparmētru ēteriskās eļļas pudeli pie rakstāmgalda un iemasēt to tieši zem deguna. (Ēteriskās eļļas var būt spēcīgas, tāpēc jums ir nepieciešams tikai neliels piliens, lai iegūtu šo enerģiju.)

Degviela ar veselīgiem taukiem

Foto: pixabay.com

Tauki ir ieguvuši sliktu reputāciju, taču ir vairāki pētījumu par to, kā daži tauki, tostarp mono un polinepiesātinātie tauki, ir labvēlīgi vispārējai veselībai. Tauki ir arī visenergoefektīvākais ķermeņa degvielas avots, nodrošinot ilgstošu stimulu un tie neatstās nelaimē. Labi tauku avoti, ko lietot pēcpusdienā, ir avokado, makadāmijas rieksti vai riekstu sviests kopā ar augļiem.

Palieliniet spēku ar olbaltumvielām

Dažreiz, lai gan pusdienas bija tikai pirms dažām stundām, enerģijas trūkums pēcpusdienā var liecināt, ka ir nepieciešams vairāk pārtikas. Tas jo īpaši attiecas uz gadījumiem, kad iepriekšējā naktī ir slikti gulēts, bijis smags rīta treniņā. Šādos brīžos olbaltumvielām bagātas uzkodas palīdzēs pavadīt pēcpusdienu un nodrošinās stabilu enerģijas līmeni, lai vakariņās neizēstu visu māju.

Jo īpaši olas ir bagātinātas ar B vitamīniem, kas ir būtiski enerģijas ražošanai. Olas izvāriet paši mājās, lai tās viegli var izmantot darbā, arī atrodoties ceļā. Citas labas olbaltumvielām bagātas uzkodas ir rieksti.

Malko zaļo tēju

Foto: pixabay.com

Lai gan pēcpusdienā nekad nav laba ideja dzert lielu daudzumu kofeīna, neliela deva var nodrošināt tieši vajadzīgo pacēlumu, bet ļaus gulēt naktī. Tase zaļās tējas ir lieliska izvēle, jo tā satur savienojumu L-teanīnu, kas palīdz veicināt relaksāciju un līdzsvaro nervozitāti.

Ēdiet veselus graudus

Ēdot pārtiku, kas satur daudz šķiedrvielu, ne cukurus, jo ķermenis ogļhidrātus absorbē lēnāk. Lai palielinātu enerģiju, pusdienām pievienojiet veselus graudus un šķiedrvielām bagātus dārzeņus. Lielisks uzkodu variants pēcpusdienas lejupslīdei ir banāns vai tase svaigu aveņu, kas palīdz palielināt enerģiju.

Palieliniet vitamīnu un minerālvielu daudzumu

Vitamīni un minerālvielas ir būtiska sabalansēta uztura sastāvdaļa. Jo īpaši C vitamīns, B vitamīni un magnijs var palīdzēt enerģijas līmenim. Lai to iegūtu ar pārtiku, vajag apēst sauju riekstu (Indijas rieksti un mandeles ir augstākās klases), nelielu apelsīnu, cieti vārītu olu, un zivju pievienošanu ēdienreizēs.

Dzeriet ūdeni

Foto: pixabay.com

Uzturēt hidratāciju ir svarīgi daudzu iemeslu dēļ, arī enerģijas līmeņa dēļ. Ūdens trūkums var ietekmēt koncentrēšanās spējas un likt justies nogurušam. Dažkārt nogurums liecina par slāpēm.

Mēģiniet izdzert glāzi auksta ūdens, ja jūtaties gauss, taču visas dienas garumā noteikti dzeriet pietiekami daudz ūdens. Ja tīrs ūdens nepatīk, ielieciet ūdenī augļus, lai uzlabotu garšu un palīdzētu palielināt ikdienas ūdens patēriņu.

Ēdiet brokastis

Foto: pixabay.com

Ir iemesls, kāpēc brokastis tiek sauktas par dienas svarīgāko maltīti. Pēc nakts u ķermenim ir jāuzpilda degviela ar būtiskām uzturvielām. Un ir pierādīts, ka brokastu izlaišana ietekmē kognitīvo funkciju.

Lai būtu modrs visas dienas garumā, mēģiniet ēst veselīgas brokastis ar olbaltumvielām, veseliem graudiem un augļiem. Avokado grauzdiņš ir lieliskas ātras brokastis, kas uzlabos visu dienu. Lieliska iespēja ir arī auzu pārslas vai jogurts ar augļiem vai granolu.

Pēcpusdienas spēka snauda

Foto: Pexels.com

Varbūt tieši snauda ir tas, kas nepieciešams, lai palīdzētu pārvarēt pēcpusdienas enerģijas lejupslīdi. Snauda ne tikai uzlabo uzmanību un fizisko labsajūtu, bet var mazināt stresu un nogurumu. Cik ilga ir spēka snauda? Pētījumi liecina, ka 35-45 minūšu snauda ir ideāls ilgums, lai neitralizētu enerģijas krituma sekas.

Ēdiet jaudas uzkodas

Foto: pixabay.com

Mēs esam minējuši, kā olbaltumvielas, veselīgie tauki un šķiedrvielas veicina enerģijas palielināšanu. Visu trīs apvienošana spēka uzkodā ir ideāls veids, kā pārvarēt pēcpusdienas nogurumu. Mēģiniet sagatavot veselīgas uzkodas: riekstu sviestu ar pilngraudu krekeriem, jogurtu ar riekstiem vai sieru un augļiem.

Uzlabojiet savu noskaņojumu

Nav pārsteidzoši, ka stress ir milzīgs faktors, kad runa ir par garastāvokli. Bet tas var arī ietekmēt enerģiju, padarot garīgi un fiziski nogurušu. Tomēr ir veidi, kā cīnīties ar šo enerģijas zudumu. Izmēģiniet šādus veidus, kā samazināt stresu un palielināt enerģijas līmeni.

Meditācija: ātra meditācijas sesija var palīdzēt ķermenim atpūsties; vai arī varat vienkārši veltīt klusuma brīdi sev.

Vingrinājumi: tie sniedz daudz priekšrocību, tostarp palīdzot samazināt stresu un palielināt enerģiju. Ja nevarat piedalīties treniņā dienas vidū, mēģiniet ātri pastiepties pie sava galda.

Foto: Pexels.com

Mūzika: relaksējošas mūzikas klausīšanās ir lieliski piemērota, lai prāts būtu aizņemts. Paklausieties austiņās savu iecienītāko playlist.

Lasīšana: vēl viens veids, kā atpūsties, ir veltīt laiku sev, lai izlasītu labu grāmatu. Mēģiniet palasīt darba pārtraukumos vai iepriecināt ar iecienītāko žurnālu pirms vakara rutīnas.

Runāšana: dažreiz tērzēšana un galvas izvēdināšana ir vienkāršākais veids, kā mazināt stresu. Piezvaniet draugam, lai atbrīvotos no saspringtām domām.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv