© Foto: Pexels.com

Tas, ka kofeīns sniedz enerģiju, palīdz kļūt modrākam un spēj uzlabot garastāvokli, nav melots. Tas viss izklausās lieliski, vai ne?

Taču diemžēl ir sabiedrība daļa, kas vēl šodien neapzinās kofeīna patieso ietekmi uz cilvēka organismu.

“Kofeīns ir zāles, kas stimulē nervu sistēmu un var izraisīt negatīvas blakusparādības, tāpēc ieteicams kofeīna daudzumu ikdienā ierobežot,” raksta ucsfhealth.org.

Dzērieni, kur ir kofeīns

Foto: Pexels.com

Dzērienu ar kofeīnu saraksta augšgalā ir kafija, tad seko augu tējas un dažādi enerģijas dzērieni.

Protams, kafijas dzērēji ikdienā ir ik uz soļa. Tas pats ir ar enerģijas dzērieniem, īpaši jauniešu vidū, taču ir svarīgi apzināties, ka kofeīna daudzumam ir savi ierobežojumi.

Pieaugušie nedrīkst pārsniegt 400 mg/dienā, bet pusaudžiem ieteicams mazāk par 100 mg/dienā.

Kofeīna atkarība var rasties, ja ikdienā izjūti:

Foto: Pexels.com

  • Trauksmi;
  • Nervozitāti;
  • Samazinātu nakts miega ilgumu un kvalitāti;
  • Galvassāpes;
  • Paaugstinātu asinsspiedienu;
  • Aizkaitināmību.

Der zināt!

Foto: Pexels.com

Kofeīna ietekme un blakusparādību intensitāte katram var būt atšķirīga. Tas, kas der vienam, citam var būt par daudz. Galvenais ir vērot nevēlamās blakusparādības veselībai un samazināt kofeīna uzņemšanu vai izvairīties no tā pilnībā.

Intensīva kofeīna uzņemšana ikdienā var izraisīt nopietnas veselības problēmas, piemēram, sirdslēkmi vai insultu.

Tāpat jāatceras, ka kofeīns maziem bērniem ir aizliegts. Kofeīns ir kaitīgs arī grūtniecēm. Ja esi topošā māmiņa vai mamma, kas jau baro bērniņu ar krūti, tas nozīmē, ka tev ir miega traucējumi.

Tāpat grūtnieces dažādu apstākļu dēļ var nonākt stresainā un trauksmainā vidē, kas var radīt kafijas patēriņa palielināšanos dienas laikā, taču svarīgi ir apzināties, ka līdz ar kofeīna daudzumu var rasties nopietnas problēmas ar sirdi.

Kā samazināt kofeīna patēriņu ikdienā?

Foto: Pexels.com

Sāciet pakāpeniski. Ikviens apzinās, ka vienā dienā izmaiņas nebūs.

Lai samazinātu kofeīna patēriņu, pakāpeniski nomainiet kofeīnu saturošus dzērienus ar dzērieniem, kas nesatur kofeīnu.

Lasiet etiķetes uz dzērieniem, pārtikas produktiem un medikamentiem, lai noteiktu kofeīna saturu. Izvairieties no tiem, kas satur lielu daudzumu.

Palīdzēs ūdens

Foto: Pexels.com

Nomainiet kofeīnu saturošu dzērienu uz ūdeni. Tas būs izcils pirmais solis uz pārmaiņām. Ūdens palīdzēs izvadīt kofeīnu no jūsu ķermeņa, nodrošinot pareizu hidratāciju.

Kofeīna lietošanas pārtraukšanas pazīmes ir stipra miegainība, nogurums, iespējamas galvassāpes, aizkaitināmība vai koncentrēšanās problēmas, taču simptomi ierasti ilgst tikai dažas dienas.

Ja neizdodas pašu spēkiem samazināt kofeīna patēriņu, tad ieteicams meklēt palīdzību pie speciālista. Jums var palīdzēt uztura speciālists un ģimenes ārsts, kas konsultēs ārstēšanās gaitu.

Kas ir labāks - kafija vai tēja? Lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv