© Publicitātes foto

Katram pirmklasniekam 1.septembris ir svētki. Tas iezīmē sākumu kam jaunam. Un, tāpat kā jebkurā svētku dienā, šeit nevar iztikt bez ziediem. Pirmais noteikums - 1. septembra ziediem jābūt svaigiem.

Ne tikai pirmklasniekiem, bet arī 12. klases skolēniem šī ir īpaša diena, un ikviens vēlas izcelties no pūļa. Šajā dienā viss ir citādāk - satraukums, jauns apģērbs, noskaņojums. Lai nekļūdītos ziedu izvēlē, piedāvāju profesionāļu ieteikumus, ko vislabāk dāvināt 1. septembrī.

Kā izvēlēties?

Pušķiem jābūt glītiem, nevis mākslinieciskiem. Ir vērts pievērst uzmanību skolotāja vecumam. Jaunajam skolotājam labāk uz 1.septembri uzdāvināt smalku ziedu pušķi. Tas var būt lilijas, hortenzijas. Piemērotas ir arī rozes un margrietiņas. Balzaka vecuma skolotājai piestāvēs piesātinātāki toņi. Tās ir krizantēmas, neļķes, krāsainās margrietiņas, peonijas, īrisi utt. Vecāko klašu audzinātājām labāk jādāvina eleganti pušķi bez izsmalcinātām dekorācijām. Piemēram, bordo toņu rozes, īrisi, kallas vai lilijas utt.

Publicitātes foto

Ja skolotājs ir vīrietis, tad pušķim jābūt pēc iespējas kodolīgākam un ar konkrētām formām. Šeit būs piemērotas neļķes, antūrijas un gladiolas.

Ziedu dāvināšana gada pirmajā dienā ir sena tradīcija. Un īpaši mazie bērni negrib to lauzt. Ir tik jauki uzdāvināt skolotājai skaistu pušķi.

Daudz kas ir atkarīgs no tā, kas ziedus dāvina. Divpadsmitklasniekam būtu nepiedienīgi pasniegt sīku pušķi tāpat kā pirmklasniekam - milzīgu, aiz kura viņš nav redzams.

Publicitātes foto

Pirmklasnieka 1.septembra ziediem vajadzētu būt īsiem un stingriem. Pērkot dārgas eksotiskas buķetes - nav vajadzības, neizskatīsies! Pušķim jāatspoguļo bērnu tiešums un prieks par šo dienu. Tas var būt spilgts - visās varavīksnes krāsās. Bet ne tikai pirmklasniekiem, bet arī vidusskolēniem nevajadzētu pirkt dārgus pušķus. Tie izskatīsies pēc glaimošanas. Var dāvināt trīs rozes vai vienu, ar gaumi izrotātu, tā būs cieņas zīme skolotājam.

Kas attiecas uz krāsu gammu, tad arī floristikā ir mode, un šajā sezonā dominē toņi no rozā līdz ceriņkrāsai vai dabīgi brūnam.

Floriste Aija Kalniņa uzskata, ka ziedu pušķa izvēle un pasniegšana 1. septembrim nav viegls uzdevums. Labāk izvēlēties ziedus, kas var kalpot ilgu laiku. Tas garantēs, ka ziedi nenovītīs līdz skolotāju mājai. Savukārt ātri novītušie pušķi paliks klasē vai sliktākajā gadījumā nonāks atkritumu kastē. A.Kalniņa uzskata, ka 1. septembrim vispiemērotākie ir trīs veidu ziedi - tās ir nepelnīti aizmirstās neļķes, gerberas un alstromērijas. Tie ir tie ziedi, kas visilgāk saglabā savu sākotnējo izskatu un var tikt saglabāti ilgu laiku arī pēc tam skolotāja mājās. Der arī lilijas un gladiolas, taču pirmklasniekam tās būs grūti noturēt rokās ziedu lieluma dēļ.

Publicitātes foto

Bet visbiežāk šajā dienā ir tik daudz ziedu, ka vāžu nepietiek, un daudzi pušķi vienkārši paliek bez ūdens un drīz vien novīst, tāpēc neviens nekoncentrējas uz ilgmūžību, un cilvēki dod priekšroku rozēm - skaisti ziedi, bet - 1 vai 3. Īpaši lielākās klasēs.

Biežākās kļūdas, izvēloties pušķi 1. septembrim

Nereti vecāki ņem vērā savu gaumi pušķa izvēlē un 1. septembrī pērk skolotājai ziedus. Tāpēc tiek pieļautas daudzas rupjas kļūdas:

Publicitātes foto

  • Liels skaits dekoratīvu ornamentu, lentu tauriņu veidā;
  • Spilgti eksotisko ziedu aromāti (skolotājam pret tiem var būt alerģija, tāpēc labāk neriskēt);
  • Smaga izmēra pušķis, ar kuru bērnam būs ilgi jāstāv un jāiepazīstas ar skolotāju;
  • Ziedu pušķis, kas ātri zaudē svaigumu - tas zaudēs savu pievilcīgo izskatu jau pasākuma laikā.

Ja vēlaties izvairīties no nopietnām kļūdām un izvēlēties skolotājam patiešām cienīgu pušķi, vienkārši ievērojiet noteiktus noteikumus. Var izvēlēties krizantēmas, dālijas, gerberas. Visi no tiem ilgu laiku saglabā izcilu izturību un var iztikt bez ūdens. Lilija ir piemērota. Pušķī var iekļaut rozes, tomēr pastāv viedoklis, ka šādi pušķi drīzāk piestāvēs mīļotajam, nevis skolotājam.

Publicitātes foto

Daudzi vecāki mēģina iegādāties pušķi iepriekš, jo no rīta ažiotāžas laikā to ir grūtāk izdarīt, vēl jo vairāk izvēlēties labu, kad citi jau ir izpirkušas labākās buķetes. Joprojām ir izeja - jūs varat iegādāties ziedu podiņā. Šī būs labākā dāvana, jo to varēsi atstāt uz loga uz visu mācību gadu.

Ja tas ir pirmklasnieka puķu pušķis, lieliski risinājums ir neliela kartīte ar novēlējumu un vārdu.

Publicitātes foto

Pievērsiet uzmanību ziedu dāvanas noformējumam, ko pirmklasnieks dāvinās skolotājai. Ziedu pasniegšana parasti notiek skolas rindas beigās vai pasākuma laikā. Jāstāv stunda vai pat vairāk. Sešgadniekam, septiņgadniekam tik ilgi atrasties vienā vietā nav viegls uzdevums. Iedomājieties, ja tajā pašā laikā viņš ar abām rokām turēs smagu priekšmetu. Asaras un kaprīzes garantētas. No tā var izvairīties, iedodot bērnam nelielu ziedu kompozīciju, kas ir ērti iesaiņota un labi iederas vienā rokā.

Apjomīgākas buķetes ir piemērotas studentiem vai vidusskolēniem. Tomēr, lai nepārslogotu klases audzinātāju ar desmitiem pušķu, var sarūpēt dāvanu no visas klases. Tas var būt elegants ziedu grozs vai krāsainu ziedu kompozīcija oriģinālā iepakojumā.

Publicitātes foto

Daži padomi par pušķu izvēli un dekorēšanu

Ja nolemjat dāvanu pagatavot pats, ievērojiet dažus noteikumus.

Pirmkārt, izvēlieties primāros ziedus. Tas var būt lilijas, dālijas, asteres.

Otrkārt, ja tie ir varianti ar lieliem pumpuriem, papildiniet tos ar kaut ko mazu, kuplu. Lauka kumelītēm izvēlieties spilgtu akcentu: sarkanu rozi vai citu neparastu krāsu. Profesionāli floristi var piedāvāt lieliskas kompozīcijas.

Lai pušķis stāvētu un sagādātu jums prieku vairāk nekā vienu dienu, izvēlieties svaigus ziedus:

  • Pumpuram jābūt atvērtam tikai līdz pusei;
  • Kātiem, lapām jābūt gludām, bez skrāpējumiem un bojājumiem;
  • Daļai, kas atrodas ūdenī, jābūt blīvai.

Publicitātes foto

Lai iegūtu interesantus pušķus 1. septembrī, var izmantot nestandarta pieeju dizainam. Floristi šim nolūkam izmanto interesantas lentes, papīru ar tekstūru, kastes, grozus. Kā papildinājumu var skolotājam pasniegt darbā noderīgu lietu. Vīriešiem, tāpat kā sievietēm, patiks saldumi, noderēs maza šokolāde vai šokolādes kastīte.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv