Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Aptumsumu mīti un vēstījumi

© Foto: Scanpix

Daudziem cilvēkiem šī vasara padevusies tāda spriedzīga, nākas saskarties ar dažādām problēmām, tehniskām ķibelēm, iespējams, vairāk nekā citkārt rodas strīdus situācijas. Kas notiek? Kosmosā šogad ir daudz nelabvēlīgu astroloģisko kombināciju, un jūlijs un augusts arīdzan solās būt visai sarežģīti, jo līdztekus negantam planētu kokteilim sākas arī aptumsumu periods – veseli trīs pēc kārtas!

Trīs aptumsumi pēc kārtas!

Parasti aptumsumu periodos tie ir divi - Saules un Mēness. Bet šogad veseli trīs pēc kārtas: Saules, Mēness un atkal Saules. Astronoms, astrofiziķis un astrologs Juris Kauliņš Neatkarīgajai skaidroja, ka tā nav kāda īpaša un neparasta dabas parādība. Ik pa trīs četriem gadiem atkārtojas periodi, kad cits pēc cita seko trīs aptumsumi.

Astroloģijā pastāv uzskats, ka aptumsumu laiks cilvēku dzīvēs var izraisīt karmiskus notikumus, iespējamas karmiskas tikšanās un liktenīgi dzīves pavērsieni.

Jāteic, ka manā astrologa praksē ir samērā maz reālu dzīves piemēru, ka aptumsumu periodos cilvēkiem dzīvē noticis kas īpašs. Bet ir. Pārsvarā saistībā ar privāto dzīvi un attiecību tēmu - tikšanās, šķiršanās...

Ko nāksies risināt?

Atbilstoši astroloģijas teorijām aptumsumi aktivizē tās zodiaka zīmes tēmas, kurā atrodas konkrētais debesu spīdeklis.

Pirmais Saules aptumsums 13. jūlijā aktualizēs Vēža zodiaka zīmes tēmas. Proti, var nākties risināt ģimenes un attiecību jautājumus. Iespējams, jāpalīdz kādam no radiniekiem, jāparūpējas par vecāko paaudzi, arī jārisina īpašuma lietas. Šis Saules aptumsums var sakāpināt emocijas - mirkļa iespaidā nedrīkst pieņemt būtiskus lēmumus.

Mēness aptumsums naktī no 27. uz 28. jūliju notiks Ūdensvīra zīmē - daudz mainīguma un utopisku ideju. Attiecību jomā jādomā ar galvu, nebūtu vēlams uzsākt pēkšņas dēkas, jo tās atstās rūgtas mieles. Tāpat arī nevajadzētu veidot jaunu draudzību vai biznesa savienības, sākotnējie domubiedri var pārvērsties par negantiem oponentiem.

Saules aptumsums 11. augustā ļaus izpausties Lauvas dabai - vēriens un ego. Bet - kas par daudz, tas par skādi... Jāsargās no negausīgām un nesamērīgām vēlmēm, dzīvot pāri saviem līdzekļiem un lielīties. Var parādīties tendence savas intereses izvirzīt pirmajā vietā un aizstāvēt jebkādiem līdzekļiem. Egoisms un augstprātība.

Sargājam veselību

Pastāv uzskats, un arīdzan atsevišķi mediķi ir teikuši, ka Saules aptumsumu laikā iespējama veselības problēmu saasināšanās. It īpaši to, kas skar sirdi un asinsriti. Astroloģiskais skaidrojums - Saule ir Lauvas zīmes aizgādne, bet astromedicīnā šī zodiaka zīme saistās ar sirdi. Ņemot vērā, ka augusta Saules aptumsums akurāt notiek Lauvas zīmē, pret veselību jāizturas saudzīgi, it īpaši tiem cilvēkiem, kam bijušas problēmas ar sirdi.

Briesmīgie pūķi

Mūsdienās astronomi spēj aprēķināt gaidāmos aptumsumus gadu gadiem uz priekšu. Tie ir prognozējami un nevienam izbrīnu neizraisa. Toties senatnē... Cilvēki aptumsumus uzskatīja par briesmu un katastrofu vēstnešiem. Un saistībā ar tiem bija radušās arī dažādas leģendas.

Savulaik interesants apraksts par šo tēmu bija publicēts žurnālā Praktiskā Astroloģija.

Daudzviet pasaulē ļaudis uzskatīja, ka aptumsuma laikā Saule tiek apēsta. Ķīnieši bija pārliecināti, ka pie visa vainīgs ir izsalcis pūķis - ugunsrijējs. Saskaņā ar vienu no viņu leģendām pūķis tieši no Saules smeļas savus spēkus un pēc kārtīgas maltītes dodas pastrādāt dažādas nelietības, reizēm iznīdējot ražu, nolaupot valdnieka meitas vai spļaujot uguni uz cilvēkiem. Savukārt indiešiem ir mīts par dēmonu Rahu, kurš savulaik bez atļaujas nobaudījis mūžīgās dzīvības un nemirstības nektāru. Saule un Mēness, kuri redzējuši šo pārkāpumu, par to pasūdzējušies augstākajiem dieviem, kuri sodījuši dēmonu, nocērtot tam galvu. Taču bijis jau par vēlu, nektāru nobaudījusī galva bija iemantojusi nemirstību un laiku pa laikam sūdzmaņiem atriebjas, tos apēdot. Cita indiešu cilts gan uzskata, ka viss bijis pavisam citādi - Saule un Mēness reiz aizņēmušies dēmona Danko bagātības, taču nevēlas tās atdot, tāpēc dēmons viņiem uzbrūk.

Ļaundari - bruņrupucis, jaguārs un ragana

Citviet bija savi, lokālie, ļaundari. Latīņamerikas indiāņi, piemēram, uzskatīja, ka Sauli aptumsuma laikā aprij jaguārs, bet Vjetnamā bija pārliecināti, ka to dara milzīgs bruņrupucis. Kalifornijā dzīvojušie serano cilts indiāņi tic, ka Saules apēšanā vainojami mirušo cilvēku gari - tiesa, ne visi, bet to, kuri pēc nāves nav pietiekami godināti, kurus pieminot, nav veikti pienācīgi upurēšanas rituāli. Rumānijā ļaudis uzskatījuši, ka vainīgi ir vilkači, bet Aizkarpatu iedzīvotāji, gluži tāpat kā ķīnieši, sliekušies uz to, ka gaismas un dzīvības avotam tomēr uzbrūk pūķis.

Ticējumiem, protams, mēdz būt savas modifikācijas. Piemēram, Polijā un Bulgārijā pūķis nav uzskatīts par tik asinskāru, lai aprītu Sauli - rietumslāvu mitoloģijā viņš to tikai un vienīgi aizsedz, taču pastāvēja uzskats, ka, neveicot noteiktus rituālus, pūķis Saules gaismu var liegt uz ilgāku laiku, iespējams, pat uz mūžību. Pūķis, protams, asociējas ar čūskām, un Polijas austrumos ļaudis ticējuši, ka Saules aptumsumu iespējams izraisīt, pametot Saules gaismā nosistu čūsku. Ir atrodamas liecības, ka ar ļaudīm, kuru īpašumos redzētas beigtas čūskas vai zalkši, viņu kaimiņi nežēlīgi izrēķinājušies. Balkānos savukārt uzskatīts, ka Sauli reizēm mēdz nozagt velns vai raganas. Saskaņā ar kādu bulgāru kalniešu leģendu raganas mēdzot šos debesu spīdekļus nogāzt uz Zemes un tad tos izslaukt - gluži kā govis.

Nost ar veciem krāmiem

Astroloģijā Mēness aptumsumu laiks tiek uzskatīts par labu esam, lai atbrīvotos no veciem krāmiem, nevajadzīgām lietām, pārvērtētu situācijas un koncentrētos nākotnes darbiem. Mēness aptumsuma laikā tagadne dzēš pagātni, un aptumsums samērā bieži izsauc cilvēkos vēlmi kaut ko mainīt. Var mainīties domas, viedoklis, uzvedības stereotipi, kas tādējādi atmodina līdz tam snaudušos radošos spēkus.

Personību spēks

Ja cilvēks piedzimis Saules vai Mēness aptumsuma ietekmē (atsevišķos astroloģijas virzienos pastāv uzskats, ka ietekme jūtama mēnesi pirms un mēnesi pēc aptumsuma), viņam dots personības spēks, taču dzīve var arī uzlikt vairāk pārbaudījumu nekā citiem.

Mēness aptumsuma laikā dzimušajiem jāturpina uzturēt un stiprināt dzimtas stiprais zars. Ja dzimta nav īpaši veiksmīga, var nākties atstrādāt negatīvo dzimtas programmu. Jāseko līdzi savai psiholoģiskajai un emocionālajai veselībai un rūpīgi jāizvēlas vide, kurā uzturas. Šie cilvēki ir ļoti jūtīgi. Labvēlīgos apstākļos var kļūt par iejūtīgu psihoterapeitu vai mediju, bet sliktākajā gadījumā var kļūt par psiholoģisku manipulāciju upuri vai arī pats var sākt izmantot ļaudis savtīgiem mērķiem.

Ļaudis, kas dzimuši Saules aptumsuma laikā, nereti ir jaunu virzienu dibinātāji zinātnē, mākslā, filozofijā. Viņiem daudz jādarbojas sabiedrības labā, jāpalīdz citiem. Šiem cilvēkiem dots liels personības spēks. Kā tas tiek izmantots - tas atkarīgs no indivīda rakstura un dzīves uzskatiem.

Aptumsumu periodu varam izmantot, lai dzīvē kaut ko mainītu, darītu citādāk un labāk nekā līdz šim.

***

ZINĀŠANAI

13. jūlijā plkst. 6.01 (maksimums) daļējs Saules aptumsums Vēža zīmē.

27. jūlijā plkst. 23.20 pilns Mēness aptumsums Ūdensvīra zīmē.

11. augustā plkst. 12.58 daļējs Saules aptumsums Lauvas zīmē.

• Saules un Mēness aptumsumi notiek laikā, kad Zeme, Saule un Mēness atrodas uz vienas ass. Saules aptumsums atbilst jaunam mēnesim, kad Mēness debesīs nav redzams un kad tas ar sevi aizsedz Sauli.

• Mēness aptumsums notiek pilnmēness laikā, kad Zemes ēna aizklāj Mēnesi.

• Aptumsumus var iedalīt redzamajos vai neredzamajos (no kāda no Zemes punktiem) un pilnajos vai daļējos - atkarībā no tā, vai Saules disks Saules aptumsuma un Mēness disks Mēness aptumsuma laikā ir aizsegts pilnībā vai tikai daļēji.

***

UZMANĪBU!

! Saules aptumsumu drīkst vērot, tikai izmantojot speciālas brilles, kvēpinātus stiklus un citus tam piemērotus priekšmetus. Nekādā gadījumā nedrīkst skatīties uz Sauli ar binokli. Saules stari acs tīkleni var sabojāt dažu sekunžu laikā.