Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Horoskopi

Par attiecībām ar Mēness ritmiem. Mūziķis Ingus Baušķenieks

© Rūta Kalmuka/F64 Photo Agency

«Nevar zināt, vai tās ir zināšanas, vai tie ir vai nav pekstiņi, bet es ievēroju Mēness kalendāru,» atzīst mūziķis Ingus Baušķenieks.

Kosmiskas viduvējības dzīves ritmizēšana

Par Mēness kalendāru mūziķim interese sākusies nejauši, un patiesībā tā radusies viņa draudzenei, kas nez no kurienes bija dabūjusi skaidrojumus katrai Mēness dienai, turklāt - nez no kurienes kopētas lapas, nevis izdotus grāmatā, kādas tagad pieejamas ikvienā grāmatnīcā. «Tas bija pasen,» nosaka Ingus Baušķenieks, piebilstot, ka viņš «pavilcies» līdzi draudzenei, kas tagad par to jau aizmirsusi. «Visa padarīšana sākas ar tukšu Mēnesi - tad sākas Mēness cikla skaitīšana. Augošu vai dilstošu Mēnesi ikviens var redzēt ar neapbruņotu aci, paveroties debesīs, bet grāmatā aprakstīts katras dienas raksturs, simbols, un arī tas, ko drīkst, ko nedrīkst darīt. Daudz kas štimmējas, bet par daudz ko es plecus raustu vēl līdz šim brīdim. Kalendāros raksta, ka svarīga ir ne tikai Mēness diena, bet arī tas, kurā zodiaka zīmē Mēness atrodas, bet tajā es tik ļoti neiedziļinos, jo tas vairāk attiecas uz to, kā cilvēks jūtas,» stāsta Ingus Baušķenieks. Zvaigžņu sfēras zinātāji apgalvo, ka Mēness stāvoklis ietekmē cilvēka emocijas, bet mūziķis smaida, ka viņš īsti nezinot, kas ir emocijas, turklāt «zinātne pašreiz tik strauji brauc uz priekšu, ka nebūs ilgi jāgaida, ka šitās lietas būs eksakti izskaidrotas, proti - neironu darbības un mijiedarbības mehānisms. Negribu teikt, ka pavisam drīz viss būs izskaidrojams, tomēr es saku - es neizslēdzu, ka tā būs.»

Mēness dienu likumu ievērošana ikdienā ir kā dzīvošana noteiktā ritmā, un mūziķis uzskata, ka dzīves ritmizēšana vispār esot laba lieta, bet šajā gadījumā tā ir «sinhronizēšanās ar to, kas griežas. Zināma disciplīna, kārtība, harmonija, saskaņotība.» Cilvēkam nevajagot aizmirst, ka «dzīvo pilnīgi pa vidu - staigā pa zemes virsu, tieši uz robežas starp debesīm un nezemi, bet es nesaku - elli, jo es īsti nezinu, tāpēc es saku - velns viņu zina, kas tur ir. Cilvēks dzīvo pa vidu visās nozīmēs, un par to nav jābūt ne īpaši skumjam, ne lepnam, jo cilvēks ir - kosmiska viduvējība. Kosmiskā mērogā - kas tad notiktu, ja cilvēks ar Dievpalīgu uzspertu Zemi gaisā? Kosmosā būtu viens puteklītis vairāk, tā arī būtu visa mūzika. Lielajās kosmiskajās līnijās tas būtu nekas. Un kas to zina - varbūt pēc desmit miljardiem gadu atkal būtu jauna Zeme, jauns cilvēks. Protams, arī kosmosam desmit miljardi gadu ir daudz…»

Lai nav kā pa taisno sienā

«Reizēm jau cilvēkam gribas ziemā braukt peldēties, bet lielākoties tādas domas atmet, redzot, ka ūdens ir aizsalis. Par praktiskajiem darbiem es nejēdzu, lai gan ticu, ka mājokļa uzkopšana un tīrīšana, kad talkā tiek ņemts ūdens, labāk veicama tā saucamajās ūdens dienās, bet to es praktiski neievēroju. Kad man saka, ka logus mazgā tad, kad ir brīvdiena, nevis tad, kad ir tā saucamā ūdens diena, es saku - tas nav īsti pareizi. Piemēram, bārdas dzīšanu es pielīdzinu matu griešanai, un Mēness kalendārā ir strikti noteikts, kurās dienās ir un kurās nav labi griezt matus, un tas nozīmē - bārdu es nevaru dzīt, kad iegribas, bet tajās dienās, kad tas atļauts. Laiku pa laikam ir periodi, diezgan pagari, ap tukšu un pilnu Mēnesi, apmēram nedēļu nav īstais brīdis bārdas dzīšanai. Nesen tieši pirms šāda perioda sagadījās, ka man sanāca ciemiņi, un neizdevās nodzīt bārdu, bet pēc tam uzreiz bija jābrauc uz Londonu darba darīšanās. Nu, es izskatījos tieši tāds, kāds vīrietis izskatās, kad kādu nedēļu nav dzinis bārdu. Atbraucot no Londonas vēlā vakarā, nevarēju iet gulēt, man bija jādzen bārda,» stāsta Ingus Baušķenieks. «Piemēram, ir rakstīts - kad Mēness ir Lauvā, tad vajag ģērbties skaisti, teikt komplimentus, rīkot balles, un neskaitāmas reizes esmu redzējis, ka šajās dienās cilvēkiem skaistuma izjūta ir īpaši atraisīta. Pārāk daudz reižu tas bijis uzkrītoši redzams, lai to neievērotu. Neatceros, kāda iemesla dēļ, bet es biju rīkojies pretēji tam, kas teikts par Mēness dienām, un uzreiz bija slikti, tad es sapratu - ir jādara, kā rakstīts. Teiksim - pasākumu, festivālu rīkošana. Daudzreiz man gadījies redzēt pasākumus, pēc kuriem nodomāju, ka būtu daudz gudrāk, ja tos rīkotu, kaut mazliet pieturoties pie šī kalendāra, nevis - pa taisno sienā.»

Mākslinieks atzīst, ka Mēness kalendārā ieskatoties arī pirms lielu, atbildīgu projektu uzsākšanas. Piemēram, 29. Mēness dienā neko nevajag ne plānot, ne darīt, bet ja tomēr dara, tad jārēķinās, ka iesāktais sekmēsies grūti, un tāda pieredze viņam esot. «Neko jau nevar zināt - ienāk tajā dienā prātā izcila ideja, un var jau to atmest un neko nedarīt vai arī rēķināties ar to, ka būs grūti, tomēr ņemt un darīt.» Neraugoties uz «Mūzas, kas mēdz atlidot negaidīti», bet darbus var ieplānot. Mūziķa nesenais brauciens uz Londonu arī bijis saistīts ar darbu, un, protams, viņš noskaidrojis, kurās Mēness dienās tas iekrīt, un, ja situācija būtu bijusi kritiska vai raisītu bažas, ka tādā dienā nevajadzētu rīkot neko atbildīgu, viņš droši vien būtu mēģinājis ieplānoto pārlikt uz citu dienu... «Visiem prātīgiem un jēdzīgiem darbiem vislabāk man patīk tas Mēness laiks, kad tas vairs nav gluži jauns un ir nedaudz ieskrējies - sākot ar 5., 6. un 7. Mēness dienu, un līdz 10. un 11. Mēness dienai, tas ir vistīrākais un vislabākais laiks. Kad sāk tuvoties pilnmēness, cilvēki paliek dulli. Esmu ievērojis - lielākais trakums nav pašā pilnmēnesī, bet pāris dienas pirms tā, apmēram 13. un 14. Mēness dienā.» Pilnmēness ietekmējot arī viņu pašu, bet, tā kā viņš arī ikdienā esot diezgan depresīvs, nomāktība un garastāvokļa pasliktināšanās viņam nedraudot, tāpēc dzīvojot vien ar domu, ka «šim laikam jātiek pāri, te nekas nav, nekas nebūs, darot to pašu, ko katru dienu, un to, kas jādara. Starp citu, 15. Mēness diena, kas ir pilnmēness, tiek raksturota kā laiks, kurā cilvēkam enerģija ir tik liela, ka «zaudē apvaldu». Šāds formulējums mazliet komiski skan un labi paliek atmiņā, un, kad 15. Mēness dienā daru kaut ko ne tā, pats sev saku - pag, pag, nu jau tu zaudē apvaldu.»

Mēness kalendārā var meklēt arī padomus attiecību jautājumos. Mūziķis stāsta: «Ar savu draudzeni iepazinos 17. Mēness dienā, uzreiz pēc pilnmēness, tai ir nosaukums - Vīnogu ķekars, tā ir līksmības, atraisītības, draudzības un mākslas diena. Reiz sagadījās, ka Vīnogu ķekara dienā es biju koncertā, kurā mūziķu izpildījums bija brīnišķīgs, un attiecības ar tiem cilvēkiem man turpinās jau desmit gadus. Esmu viņiem ierakstījis divus albumus, lai gan es patiešām maz ko daru blakus saviem privātajiem ierakstiem. Un vēl - grāmatā, ko es izmantoju, ir arī rakstīts par mīlestības darīšanām, teiksim, ja pārguļ ar meiteni 23. Mēness dienā, tad būs šķiršanās. Mēness kalendāra norādes ņemu tikai kā pieturas punktus un vēroju pats - kas notiek.»

Pēc gadiem ilgiem novērojumiem Ingus Baušķenieks pārliecinājies, ka sapņus gan nevar skaidrot atbilstoši Mēness kalendārā rakstītajam, jo esot «pilnīgi garām, tāpēc par sapņiem pieturas punkti ir paša novērojumi».

Individualitātes noteiktās robežās

Ingus Baušķenieks atzīst, ka, visticamāk, daudzi Mēness dienu ievērošanu uzskata par pekstiņiem, tomēr viņam šķiet, ka būtu pareizāk kopt attiecības ar Mēness ritmiem, lai gan sabiedrības lielākā daļa «netic, ka tas darbojas». Mākslinieks uzskata, ka tas tāpēc, ka «cilvēkam vajag justies, ka viņš dara pareizi. Cilvēks nevar visu laiku uzskatīt, ka viņš ir stulbs un neko nezina, jo tad viņš iznīks. Tagad ir datoru laikmets, un kad datoristam parāda lenšu magnetofonu, viņam no tā ir bail, jo viņš to nesaprot, neko par to nezina.»

Iespējams, tik elementāras zināšanas kā Mēness ietekmi uz cilvēku kā dabas sastāvdaļu būtu nepieciešams pat skolā mācīt, bet mūziķis uzskata, ka tā gan nekad nebūs. «Skola ir domāta tam, lai formatētu pilsoni, formatētu sabiedrības pārstāvi, nevis lai mācītu viņam dzīvot. Skolā veido cilvēku, kurš ierakstās sabiedrībā un ir tieši tāds, kāds vajadzīgs kopumam. Jā, es uzskatu, ka kādam vajag, lai sabiedrība būtu tieši tāda, kāda tā tiek formatēta. Senāk, kad bērnu audzināšana man bija aktuālāka lieta, es stipri cepos par šo jautājumu, bet pašreiz man ar to mazāka saskare. Formatēt cilvēku nozīmē izaudzināt viņu atbilstoši noteiktam formātam, noteiktā veidolā - nevis viņam pašam ir spējas par sevi pastāvēt, bet viņš var pastāvēt, tikai pateicoties sadarbībai ar sabiedrību. Cilvēks, kurš var izdzīvot bez sabiedrības, ir slikts.» Uz repliku, ka mūsdienās taču tik daudz runā par nepieciešamību radīt apstākļus unikālu talantu izaugsmei, Ingus Baušķenieks atbild: «Līdz zināmai robežai. Kamēr talants mazlietiņ lecas demokrātiskā sabiedrībā, tikmēr ir labi, jo tas ir kā mazs pipariņš uz normālas siermaizes, bet, kad lecas par daudz, tad šis talants tiek pasludināts par antisociālu būtni, kas ir jāneitralizē. Tā taču ir! Mums ir vajadzīgas individualitātes noteiktās robežās.».

***

Mēness kalendārs

1. Mēness diena. SIMBOLS - gaisma, gaismeklis.

Labvēlīga radošām iecerēm, meditācijām. Nav piemērota kolektīvam darbam un sabiedriskiem pasākumiem. Jābūt uzmanīgiem ar sliktām domām - tās var piepildīties.

2. Mēness diena.

SIMBOLS - mute, pārpilnības rags.

Laba diena zinātniskiem pētījumiem un darbiem, kuru mērķis ir mainīt un pārveidot. Jāizvairās no alkatības un skopulības.

3. Mēness diena.

SIMBOLS - leopards, kas gatavojas lēcienam.

Aktīvas cīņas diena. Dienas enerģija ir labvēlīga cilvēkiem, kuri aizstāv cildenus mērķus. Šajā dienā nav ieteicams uzsākt ko principiāli jaunu. Jāveic ikdienas, rutīnas darbi.

4. Mēness diena. SIMBOLS - atzīšanās koks. Izvēle starp labo un ļauno.

Vienatnē vadāma diena. Vēlams izvairīties no lēmumu pieņemšanas. Katrs saņem pēc nopelniem - tiek atalgots par labu vai ļaunu.

5. Mēness diena. SIMBOLS - vienradzis.

Konsekventi jāturas pie saviem principiem, jābūt gatavam aizsargāt, aizstāvēt, palīdzēt. Nevajag uzsākt īslaicīgus darbus.

6. Mēness diena. SIMBOLS - mākoņi, dzērve.

Priecīga, aizrautīga diena. Veiksmīga zinātniskiem pētījumiem, eksperimentiem, kontaktiem, garīgām praksēm. Kosmiskās enerģijas uzņemšanas diena. Laba diena pasākumiem, kas veicina atjaunošanos. Diena, kad var ļauties mīlestībai un baudai.

7. Mēness diena. SIMBOLS - zizlis, gailis.

Laba diena pasākumiem, kas ātri beidzas. Nedrīkst melot un pieļaut netaisnīgu rīcību. Vārdos izteiktas lūgšanas, mantras, buramvārdi darbojas ar īpašu spēku. Jāuzmanās no provokācijām.

8. Mēness diena. SIMBOLS - fenikss.

Grēku nožēlošanas un piedošanas diena. Vēlama attīrīšanās ar uguni. Var sākt jaunus darbus, bet ne vērienīgus. Jāuzmanās no ūdens.

9. Mēness diena. SIMBOLS - sikspārnis.

Bīstama diena. Māņi, kļūdas un ilūzijas. Dzīves sniegtās zīmes rūpīgi jāanalizē. Jāatturas no alkohola lietošanas. Nedrīkst ļauties slinkumam.

10. Mēness diena. SIMBOLS - avots, strūklaka.

Var rasties pieeja slepeniem zināšanu avotiem, var būt ļauts ielūkoties pagātnē, izmantot zemapziņā paslēpto informāciju par iepriekšējās inkarnācijās uztverto pieredzi. Laba diena gan sīku, gan nozīmīgu lietu iesākumam.

11. Mēness diena. SIMBOLS - ugunīgs šķēps.

Astrālo kauju diena. Tiek uzskatīta par spēcīgāko dienu Mēness ciklā. Var veikt attīrīšanās procedūras, nodoties lūgšanām un maģiskām darbībām. Darbus nedrīkst pamest pusdarītus. Laba diena braucieniem, ceļojumu uzsākšanai.

12. Mēness diena. SIMBOLS - kauss, sirds.

Žēlsirdības un līdzjūtības diena. Labs laiks vienatnei, altruismam. Lūgšanas piepildās. Nav vēlams ļauties vājumam, asarām. Nedrīkst turēt ļaunu prātu, dusmoties. Nav piemērota aktīvai darbībai.

13. Mēness diena. SIMBOLS - ritenis, čūska.

Maģiska diena, laba talismanu izgatavošanai. Informāciju var saņemt neparastā veidā. Nav vēlams uzsākt praktiskas lietas.

14. Mēness diena. SIMBOLS - taure.

Veiksmes diena. Iegūtajā informācijā un padomos der ieklausīties, to izmantot. Nedrīkst nodarboties ar maģiju. Labi strādāt fizisku darbu.

15. Mēness diena. SIMBOLS - šakālis.

Sātana diena. Dažādi kārdinājumi. Jāievēro askētisks dzīvesveids. Cilvēki kļūst laiski, ietekmējami, pakļauti seksuālām izpausmēm. Var izbaudīt svētlaimi mīlestībā, taču tā būs īslaicīga. Nevajadzētu ne plānot, ne rīkot pasākumus.

16. Mēness diena. SIMBOLS - taurenītis, balodis, trepes uz debesīm.

Līdzsvars un harmonija starp astrālo un fizisko ķermeni. Jāsaglabā miers, iekšējs komforts, mērenība. Jāatturas no trokšņošanas, klaigāšanas. Iespējams atrisināt ieilgušas finanšu problēmas.

17. Mēness diena. SIMBOLS - vīnogu ķekars.

Auglības un prieka diena. Laba diena tiem, kas mīl, vēlas harmonizēt un pilnveidot attiecības. Nevajadzētu uzsākt neko jaunu, bet var veiksmīgi turpināt iesākto.

18. Mēness diena. SIMBOLS - spogulis.

Var būt sajūta, ka kāds cenšas radīt slepenus šķēršļus. Jāatsakās no godkārīgām iecerēm, no egoistiskām tieksmēm, no pasīvas pakļaušanās, svešām ietekmēm, no ļaunprātīgiem plāniem. Nedrīkst lietot alkoholu.

19. Mēness diena. SIMBOLS - zirneklis, tīkls.

Bīstama un smaga diena. Var iestāties garīgs apjukums, var justies garīgi iztukšoti. Viegli krist kārdināšanā. Jārīkojas pārdomāti, nedrīkst ļauties ilūzijām. Var pievērsties radošām darbībām, taču jaunas idejas var būt maldinošas.

20. Mēness diena. SIMBOLS - ērglis.

Vislabākais laiks garīgās skaidrības iegūšanai, kosmosa likumsakarību apjausmei. Vēlams būt mājās, pievērsties saimnieciskām un ģimenes lietām. Bīstami ir būt lepnam, augstprātīgam, īgnam.

21. Mēness diena. SIMBOLS - zirgs.

Labvēlīgs laiks bezbailīgai virzībai uz mērķi, drošsirdīgai rīcībai, brīvprātīgiem upuriem. Astrālo karotāju diena, kurā iederas bruņnieciskas, pat donkihotiskas izpausmes. Veiksme tiem, kuri riskē.

22. Mēness diena. SIMBOLS - grāmata.

Var atklāties apslēptas zināšanas un gudrības, rasties iespējas tās izmantot. Vēlams būt dāsnam, arī altruistam, nododot savu pieredzi un zināšanas citiem. Ieteicamas intelektuālas nodarbes, bet ne praktiski darbi.

23. Mēness diena. SIMBOLS - krokodils.

Māņu diena. Vecā sagraušana, jaunā veidošana. Bīstami ļauties naidam, dusmām, avantūrām. Iespējamas provokācijas, nepatiesi apvainojumi. Jāsargās no atriebības. Kosmosa enerģija ir labvēlīga mistiķiem.

24. Mēness diena. SIMBOLS - lācis.

Pārveides diena, vecais grūst, jaunais top. Ja šajā dienā liek mājai pamatus - tā būs stabils patvērums uz gadu gadiem. Senajā Ēģiptē šajā dienā iesāka visu grandiozo celtņu celtniecību. Laba diena jaunā aizsākumam. Nedrīkst ļauties vieglprātīgiem sakariem.

25. Mēness diena. SIMBOLS - gliemežvāks.

Pasīva diena, vēlamas pārdomas, pastaigas. Jāieklausās savā iekšējā balsī, jāizvērtē tās padomi. Neapdomīgai rīcībai var būt smagas sekas. Veiksmīga diena braucieniem, ceļojumiem, tirdzniecībai, tiesu lietām.

26. Mēness diena. SIMBOLS - krupis.

Viena no kritiskākajām un bīstamākajām dienām, kad cilvēki daudz laika velta neauglīgiem ķīviņiem un sarunām. Vēlams atturēties no aktivitātēm, būt piesardzīgam. Ieteicams kontaktēties ar skolotājiem. Ir liela iespēja kļūt par upuri zagļiem. Neuzsākt neko jaunu.

27. Mēness diena. SIMBOLS - zizlis.

Intuitīvas atklāsmes. Ieteicams meditēt, uzklausīt vecākus cilvēkus. Var piekļūt slepenajām zināšanām. Jāizvairās skatīties spogulī. Laba diena ceļojumiem pa ūdeņiem. Var veikt jebkurus darbus.

28. Mēness diena. SIMBOLS - lotoss.

Ļoti labvēlīga diena. Iespējama garīga apskaidrotība. Meditācijas veicina atklāsmi, rada tieksmi uz gaišiem, cēliem darbiem. Jācenšas uzturēt labu garastāvokli, kontrolēt emocijas, saglabāt harmoniju sevī un ap sevi. Praktisku darbu diena.

29. Mēness diena. SIMBOLS - astoņkājis.

Bīstama diena. Gavēņa, lūgšanu, grēku nožēlas diena. Grūti pretoties kārdinājumam. Nedrīkst ne plānot, ne uzsākt ko jaunu, bet - ja to dara, ir jābūt gatavam neveiksmei un zaudējumam. Vēlams nodarboties tikai ar visnepieciešamāko. Informācija rūpīgi jāpārbauda.

30. Mēness diena. SIMBOLS - gulbis.

Vēlams lūgt piedošanu, atvainoties, arī pašiem piedot. Vēlams attīrīt no visa liekā gan savas domas, gan savu apkārtni, pabeigt iesāktos darbus un atdot parādus, izanalizēt visā Mēness ciklā piedzīvoto. Nav vēlams plānot ko jaunu, jāpabeidz iesāktais