Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Šajā nedēļas nogalē notiks Eiropas Putnu vērošanas dienas

IEPRIEKŠĒJĀ gadā Putnu dienu ietvaros 80 000 cilvēku no 38 valstīm vienas nedēļas nogales laikā novēroja aptuveni piecus miljonus putnu. Lielākais BirdLife Eiropas organizāciju kopīgi rīkotais pasākums notiek jau kopš 1993. gada © depositphotos.com

Rudens ir klāt, gājputni dodas uz siltajām zemēm, un dabas mīļi zina, ka šis ir tas brīdis, kad daba lutina ar skaistiem skatiem, kā arī vilina doties tos vērot. Šajā nedēļas nogalē, 30. septembrī un 1. oktobrī, notiks Eiropas Putnu vērošanas dienas, Latvija šim pasākumam pievienojas ar vairāk nekā 30 bezmaksas pasākumiem dažādās vietās, kā arī ikviens tiek aicināts individuāli doties dabā, vērot putnus.

Miljoniem gājputnu rudenī šķērso Eiropu, lai dotos uz ziemošanas vietām Āfrikā. BirdLife International, Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB), Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas Vides aizsardzības fonds uzaicina būt par liecinieku putnu migrācijas burvībai Eiropas Putnu vērošanas dienās. Dalība Putnu dienu ekskursijās un citās aktivitātēs ir bez maksas, tajās piedalīties var ikviens. Putnu dienu pasākumi notiek brīvā dabā, tādēļ nenāktu par sliktu padomāt par atbilstošu apģērbu rudens mainīgajos laika apstākļos. Visās ekskursijās ieteicami ir ūdensizturīgi apavi un vēja noturīgas jakas. Lai dabas vērošana būtu sekmīgāka, aicinām iespēju robežās ņemt līdzi arī savus binokļus un putnu noteicējus. Ekskursijas vadīs pieredzējuši ornitologi un dabas vērotāji, kuri palīdzēs atpazīt dažādās putnu sugas un stāstīs par to dzīves paradumiem.

Dažviet putnu vērošana notiks jau piektdien, 29. septembrī (Ventspils muzejā un Raiņa muzejā Tadenava), visu pasākumu sarakstu var meklēt www.putnudienas.lv. Kā ierasts, plašu pasākumu programmu sarūpējis Ķemeru Nacionālais parks, kas ir ļoti viegli sasniedzams galvaspilsētas iemītniekiem, tur būs gan ekskursijas, gan darbnīcas, gan izglītojošas nodarbības, gan migrējošo zosu vērošana. Sestdien, 30. septembrī, putnu vērotāji tiek gaidīti jau no pulksten 9, kad interesentiem būs iespēja piedalīties organizētās putnu vērošanas ekskursijās uz Kaņiera ezeru un Dunduru pļavām. Ekskursijas vadīs ornitologs Jānis Ķuze. Savukārt dabas izglītības centrā Meža māja norisināsies dažādas darbnīcas un nodarbības. Bērni un pieaugušie varēs pārtapt par putnu līdziniekiem sejas apgleznošanas darbnīcā, piedalīties dažādās radošajās darbnīcās, izmantojot otrreizējās izejvielas, spēlēs mācīties atpazīt putnus un to dzīvesveidu, uzzināt vairāk par to, ko putni ziemā ēd un kādēļ ūdensputnus labāk nebarot. Izglītojošās nodarbībās varēs doties arī dabā un iemācīties, kur un kā vislabāk izvietot putnu būrīšus, kas tajos ligzdo un kādēļ nav par vēlu tos stiprināt kokos arī rudenī. Savukārt dienas noslēgumā būs iespēja iesaistīties naksnīgā piedzīvojumā - mazās grupiņās pieredzējušu speciālistu vadībā doties vērot zosu barus, kas nolaižas uz nakts atpūtu ĶNP mitrājos. Zinātniskais uzdevums būs noteikt un pierakstīt zosu baru lielumu un lidošanas virzienu. Svētdien, 1. oktobrī, no pulksten 10 iespēja doties putnus vērot no putnu torņa Kaņiera ezera Riekstu pussalā dabas pētnieka Viestura Vintuļa vadībā. Meža mājā arī šajā dienā notiks radošās darbnīcas un spēles.

Vēl viena ļoti interesanta putnu vērošanas vieta ir Latvijas jaunākajā nacionālajā parkā - Rāznas Nacionālajā parkā, kur būs iespēja uzzināt vairāk par Latvijā mītošajiem gulbjiem - mazo, ziemeļu un paugurknābja gulbi. Pieredzējušu putnu vērotāju - Vitālija un Ņinas Ignatjevu - vadībā varēs doties pārgājienā uz Kaunatas ezeru, kas ir migrējošo ūdensputnu pulcēšanās un barošanās vieta pirms tālā ceļa uz ziemošanu. Šo ezeru ir iecienījuši arī gulbji. Rudenī, kad nodzeltējušie ezera niedrāji krasi kontrastē ar zilo ūdeni un debesīm, ainavu ar savu spožo baltumu papildina karaliskie putni. Iepriekšējos gados Kaunatas ezerā vairāk novēroti paugurknābja gulbji, kurus var atpazīt pēc izteiktā paugura virs oranžās krāsas knābja. Retāki ciemiņi šajā pusē ir ziemeļu gulbji, kam raksturīga pazīme ir dzeltens knābis bez paugura.

Eiropas Putnu vērošanas dienas notiek, lai pievērstu uzmanību putnu migrācijas brīnumam un migrējošo putnu vajadzībām ceļošanas laikā un ziemošanas vietās Vidusjūras reģionā un Āfrikā. Migrējošajām putnu sugām ļoti nozīmīgas ir ne tikai ligzdošanas vietas ziemeļos, bet arī piemērotas atpūtas un barošanās vietas migrācijas ceļā, kā arī piemērotas dzīvotnes ziemošanas vietās.

Sīkāku informāciju par visiem pasākumiem iespējams atrast pasākuma mājaslapā www.putnudienas.lv.