Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Melanomas paciente: Mūs sadala pēc slimības tipa

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Onkoloģijas paciente Tatjana Bičika, kura slimo ar melanomu, rosina ikvienu parakstīties par iniciatīvu, lai Latvijā modernas zāles tiktu kompensētas visiem ādas vēža pacientiem, ne tikai tiem, kuriem ir viena veida melanomas saslimšana.

Zāles Latvijā ir pieejamas, turklāt šogad no valsts budžeta pacientiem tiek apmaksāti jaunākas paaudzes medikamenti, tomēr ne visiem. Tikai daļai, par ko satraukumu pauž pacienti un onkologi.

Tatjanai Bičikai melanoma tika atklāta 2011. gadā, un četrus gadus viņa ārstējās ar valsts kompensēto viroterapiju, taču tā nedeva cerētos rezultātus. Melanoma progresēja, Tatjanai nācās pārciest vairākas operācijas. 2015. gadā ārstu konsilijs nolēma, ka Tatjanai ir jāārstējas ar medikamentu, kuru Latvijā nekompensēja. Zāļu izmaksas bija pārāk lielas, lai paciente varētu tās apmaksāt pati. Tatjanas ģimene paņēma kredītu un vienlaikus vērsās pēc palīdzības arī organizācijā ziedot.lv. Pēc divu gadu ārstniecības kursa paciente jūtas labi, audzējs ir samazinājies. Taču ārstēšanos ierobežo līdzekļu trūkums, kā dēļ paciente nav saņēmusi visu ārstu nozīmēto terapijas kursu. Līdzekļu trūkuma dēļ no plānotajām 36 zāļu devām Tatjana ir spējusi samaksāt par 22 devām.

Tatjana uzzinājusi, ka ir pieņemts lēmums daļai melanomas pacientu kompensēt jaunākas paaudzes zāles, taču sadalot pacientus pēc melanomas veida, proti, Nacionālais Veselības dienests (NVD) pieņēmis lēmumu iekļaut kompensējamo zāļu sarakstā divus jaunus medikamentus, kas paredzēti BRAF (gēns) pozitīvas melanomas ārstēšanai. Otrai melanomas pacientu grupai, kurai diagnosticēta BRAF negatīva melanoma un pie kuras pieder arī Tatjana, medikamenti joprojām netiks kompensēti. «Zāles manai diagnozei ir, un tās var man palīdzēt vēl daudzus gadus būt kopā ar bērniem un mazbērniem, taču man tās netiek piešķirtas. Gan man, gan citiem pacientiem ar līdzīgu diagnozi vienkārši tiek pagriezta mugura,» saka Tatjana. Viņa nav vienīgā melanomas paciente, kurai jālūdz nauda ziedojumos, turklāt lielākā daļa pacientu ir gados jauni cilvēki. Pēc pacientes iniciatīvas portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par to, lai arī melanomas pacientiem ar BRAF negatīvo mutāciju būtu pieejamas valsts kompensētas zāles.

Latvijas Onkologu asociācijā apliecina, ka nupat pieņemts ilgi gaidīts lēmums un kompensējamo medikamentu saraksts papildināts ar diviem jauniem medikamentiem, kuri ir efektīvi vienam no metastātiskas melanomas paveidiem. Katru gadu Latvijā melanomu diagnosticē aptuveni 200 jauniem melanomas pacientiem. Ik gadu aptuveni 50-60 pacientiem ir vajadzīgi medikamenti metastātiskas melanomas ārstēšanai. Onkologi apliecina, ka pacientiem, kuriem konstatēta BRAF pozitīva melanoma, pēc jaunākā NVD lēmuma būs pieejamas modernas un efektīvas zāles, bet otra veida melanomas pacientiem joprojām medikamentu nebūs.

Onkoloģe ķīmijterapeite Signe Plāte norāda, ka NVD ir centies izpildīt minimālo programmu ierobežotu finanšu līdzekļu situācijā, tomēr ārste uzskata, ka, rūpīgi pārskatot budžetu, ir iespējams ietaupīt naudu, lai šī nelielā pacientu grupa, kura pašlaik ir atstāta aiz svītras, tomēr varētu saņemt mūsdienīgu ārstēšanu.

***

VIEDOKLIS

Alinta HEGMANE, onkoloģe ķīmijterapeite, Latvijas Onkologu asociācijas viceprezidente:

- Beidzot onkoloģijas jomā esam pietuvojušies mūsdienīgai terapijai. Latvijai tas ir liels sasniegums. Taču nav taisnīgi, ka pie līdzīgas diagnozes vienai pacientu grupai medikamenti tiek kompensēti, bet otrai nē. Jebkurā civilizētā valstī būtu jāievēro vienlīdzības princips. Diskusijās nereti izskan pieņēmums, ka valstij, iespējams, nav jākompensē dārgie vēža medikamenti visiem, taču pētījumi uzrāda labus rezultātus. Lietojot inovatīvos medikamentus, kopējā dzīvildze ir būtiski garāka nekā ar līdz šim pieejamajiem līdzekļiem.