Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Pujāts komentē, vai uz Latvijas-Baltkrievijas robežas manīti "Vagner" kaujinieki

© f64.lv, Kaspars Krafts

Līdz šim uz Latvijas un Baltkrievijas robežas nav bijuši incidenti, kas varētu liecināt par Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieku iesaistīšanos, šorīt intervijā TV3 pastāstīja Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks Guntis Pujāts.

Pujāts uzsvēra, ka drošības riski tiešā robežas tuvumā ir visnotaļ augsti jau divu gadu garumā, kad Baltkrievija sāka izmantot migrantus kā hibrīdkara instrumentu, tomēr "Vagner" ierašanās Baltkrievijā šos riskus vēl paaugstināja.

Pēc VRS priekšnieka stāstītā, šajos gados bijuši gadījumi, kad notverti atsevišķi Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi, kuri mēģinājuši šķērsot robežu un kuru liecības par izvairīšanos no represīvā režīma nav radījuši pārliecību, piemēram, par žurnālistu mēģinājusi uzdoties persona, kuras miesasbūve vairāk liecinājusi par tuvcīņas meistaru. Šie cilvēki nosūtīti atpakaļ uz valstīm, no kurām viņi ieradušies.

Paaugstinoties drošības riskiem, robežsargi apmāca trauksmes grupas, tiešā robežas tuvumā ir izvietota robežsardzes speciālo uzdevumu vienība un veikti citi pasākumi, stāstīja Pujāts. Arī Nacionālo bruņoto spēku resursi ir izvietoti pietiekami tuvu robežai, kā arī notiek sadarbība ar iekšlietu resora specvienībām.

Šogad pirmajā pusgadā no Baltkrievijas Latvijā centies ienākt lielāks nelegālo migrantu skaits nekā pērn visa gada garumā, kas, Pujāta skatījumā, liecina, ka migranti ir instrumentalizēti kā hobrīduzbrukuma rīks, kuru "režisē Baltkrievijas režīms".

Pujāts atzīmēja, ka robežsargu novērojumi liecina - ja 2021.gadā vairāk bija situācijas, ka vieni un tie paši nelegālie migranti, kas nav ielaisti valstī, parādās dažādās vietās uz robežas, tad tagad vērojams, ka migranti mainās, lai arī neesot izslēgts, ka atsevišķas grupas mēģina iekļūt Latvijā vairākkārt.

Kā ziņots, Ukrainas Valsts robežsardzes dienesta aplēses liecina, ka Baltkrievijā ieradušies vismaz 5000 vagneriešu, bet atsevišķi avoti min arī par pāris tūkstošiem lielāku algotņu skaitu.

"Vagner" nākotne vairākas nedēļas bija neskaidra pēc grupējuma dibinātāja Jevgeņija Prigožina sarīkotā dumpja. Dumpis tika izbeigts, kad Prigožinam un "Vagner" kaujiniekiem 24.jūnijā tika piedāvāts patvērums Baltkrievijā.

Latvijā šogad kopumā no nelikumīgas Latvijas- Baltkrievijas robežas šķērsošanas atturēti ap 5200 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā uzņemti vairāk nekā 260 cilvēki. Pērn kopumā tika novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.