Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Bāreņiem līdz 24 gadiem sabiedriskais transports bez maksas

© Ģirts Ozoliņš / F64

Valdība otrdien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto noteikumu projektu, kas paredz, ka bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni varēs bez maksas braukt arī pilsētu sabiedriskajā transportā, aģentūru LETA informēja SM pārstāvji.

Jaunie grozījumi paredz, ka bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā, bērnu aprūpes institūcijās vai mācās vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs, kā arī augstskolās un koledžās līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ir tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus arī pilsētas nozīmes maršrutā.

SM norāda, ka braukšanas maksas atvieglojumus var saņemt, uzrādot apliecību sociālo garantiju nodrošināšanai vai reģistrējot braucienu ar pilsētas pārvadātāja elektroniskās identifikācijas līdzekli.

Savukārt satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) norāda, ka, dodot iespēju mazāk aizsargātajiem bērniem bez maksas pārvietoties pilsētu sabiedriskajā transportā, tiek īstenoti sociāli atbildīgi valsts principi.

"Tagad bez vecāku gādības palikušie bērni varēs bez maksas pārvietoties visā valsts teritorijā, jo reģionālajā transportā tas jau tiek nodrošināts," papildina Briškens.

Līdz šim Ministru kabineta noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās noteica, ka braukšanas maksas atvieglojumi bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pienākas tikai reģionālās nozīmes maršrutā.

SM atgādina, ka jau iepriekš šim mērķim 2024.gadā un nākamos divus gadus valdība piešķīra papildu vienu miljonu eiro finansējumu.