Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Katrs piektais autovadītājs Latvijā plāno iegādāties elektroauto

© Gints Ivuškāns / F64

Tuvāko piecu gadu laikā 5% Latvijas autovadītāju ir pārliecināti par elektroauto iegādi, bet 15% apsver tā pirkumu veikt vēlāk par pieciem gadiem, aģentūru LETA informēja risku apdrošinātāja "If P&C Insurance" ("If") Latvijas filiāles pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Lai arī autovadītāji piekrīt, ka elektroauto ir dārga izvēle, tomēr priekšroku dod tieši jauna, nevis lietota elektroauto iegādei, secināts aptaujā.

Starp Baltijas valstīm visaktīvāk elektroauto iegādi tuvākajā piecgadē plāno Igaunijas autovadītāji (10%), pēc tam seko Lietuva (9%) un tad Latvija (5%).

Savukārt vairāk nekā trešdaļa Lietuvas autovadītāju ir pārliecināti, ka elektroauto iegādi veiks pēc pieciem gadiem, tā rīkoties plāno mazāk nekā piektdaļa autovadītāju Igaunijā un Latvijā.

Aptaujas dati liecina, ka šobrīd galvenokārt Latvijas autovadītāji nesteidzas ar elektroauto iegādi tā augstās cenas dēļ. Tomēr starp Baltijas valstīm Latvijas autovadītāji (48%) ir visvairāk gatavi iegādāties tieši jaunu elektroauto neatkarīgi no tā, vai dzīvo daudzdzīvokļu mājā vai privātmājā. Savukārt Lietuvā salīdzinājumā ar abām kaimiņvalstīm iezīmējas būtiska atšķirība - autovadītāji labprātāk dod priekšroku lietotam, nevis jaunam elektroauto.

Kā galvenās elektroauto priekšrocības aptaujas respondenti min tā ilgtspēju un ekonomiskumu, ikdienā pārvietojoties ar šo transportlīdzekli, piemēram, iespēju elektroauto ikdienā novietot bez maksas stāvvietā pilsētas centrā, kā arī iespēju pārvietoties pa sabiedriskā transporta braukšanas joslu.

Savukārt no elektroauto tehniskajām priekšrocībām respondenti visaugstāk vērtē dinamisku ātruma palielināšanas iespēju un akumulatora iepriekšējas uzsildīšanas funkciju.