Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu aizsardzības centrs komentē pērn izskanējušo skandālu Judža ģimenē

© MN

Vecāku strīdu publiska risināšana un to pavadošā līdzcilvēku uzmanība var negatīvi ietekmēt bērnu labbūtību un uzticību savu vecāku spējai atrisināt konfliktus mierīgā ceļā, norāda Bērnu aizsardzības centrs (BAC), komentējot pērn izskanējušo grupas "Dzelzs vilks" bundzinieka iespējamo vardarbību pret sievu.

Pamatojoties uz Bāriņtiesu likumā noteikto kompetenci, BAC pieprasīja informāciju divām ģimenes situācijā iesaistītām bāriņtiesām par bērnu tiesību un interešu nodrošināšanu ģimenē. Izvērtējot bāriņtiesu līdz šim veiktās darbības, centrs konstatēja, ka iestādes turpina veikt darbības atbilstoši savai kompetencei, kā jebkurā lietā, kur bērna labāko interešu nodrošināšana ir maksimāli svarīgākais aspekts, vienlaikus izprotot vecāku dzīves situācijas sarežģīto posmu. Lēmumi, kas spētu būtiski ietekmēt bērnu dzīves situāciju, nav pieņemti.

Tāpat notiek darbs, lai sniegtu informāciju tiesai, atsaucoties tiesas pieprasījumam. Vienlaikus BAC ir sniedzis atsevišķus metodiskos ieteikumus bērnu tiesību un interešu nodrošināšanai.

BAC vērš uzmanību, ka vecāku strīdu publiska risināšana un to pavadošā līdzcilvēku uzmanība var negatīvi ietekmēt bērnu labbūtību un uzticību savu vecāku spējai atrisināt konfliktus mierīgā ceļā un vecāku spēju radīt drošu un stabilu vidi viņu attīstībai. Šādas situācijas var radīt emocionālu spiedienu uz bērniem, ietekmējot bērnu izpratni par ģimenes drošību, un var tikt uzskatīta par emocionālu vardarbību pret bērniem.

BAC uzsver, ka bērna personības pilnīgai un harmoniskai attīstībai ir nepieciešams izslēgt situācijas, kad vecāku strīda gadījumā bērns var tikt pakļauts psiholoģiskai krīzei, kas var radīt bērnam psiholoģisku traumu vai diskomfortu un deformējoši ietekmēt bērna personības attīstību.

Jau ziņots, ka grupa "Dzelzs vilks" nolēma pārtraukt sadarbību ar grupas ilggadējo bundzinieku Mārci Judzi pēc izzskanējušajām runām par viņa iespējamo vardarbību pret sievu. Judzis gan apgalvoja, ka nekad neesot bijis vardarbīgs pret sievu vai bērniem.