Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Latvieši un lietuvieši bailēs par ģeopolitisko situāciju pērk nekustamos īpašumus Kanāriju salās

© pixabay.com

Krievijas agresīvā uzvedība izmainījusi nekustamo īpašumu tirgu Latvijā un Lietuvā. Baidoties no Krievijas iespējamā iebrukuma arī Baltijā, latvieši un lietuvieši pērk īpašumus Kanāriju salās, sevišķi Tenerifē, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Kanāriju salās ārpus populārajām tūristu pilsētām divistabu dzīvoklis maksā tikpat un pat lētāk nekā Latvijā. Spāņu sludinājumu portālos Tenerifē un Gran Kanārijā var nopirkt dzīvokli par 50 tūkstošiem eiro. Un šādus mājokļus steidz pirkt Baltijas valstu un Polijas iedzīvotāji. Cerot, ka kara nebūs, austrumeiropieši tomēr gatavojas plānam B.

Visaktīvākie māju un dzīvokļu pircēji Tenerifē esot lietuvieši. Pašā Lietuvā nekustamo īpašumu tirgus stagnē jau otro gadu. Iepriekš pircēju pasivitāte bija vairāk skaidrojama ar lielām procentu likmēm, kuras Eiropas Banka tagad jau sola mazināt. Taču tagad nekustamo īpašumu tirgu negatīvi ietekmē bažas par karu, skaidro mākleris.

Mants Mikočiūns, Lietuvas nekustamo īpašumu aģentūras “Capital” mākleris stāsta: “Vairāk tas iespaido dārgāku dzīvokļu un māju segmentu, jo cilvēkiem ar lielākiem ienākumiem mazāk traucē lielās procentu likmes, taču viņi ir daudz jūtīgāki pret politiskām darbībām. Savukārt ar ekonomiskas klases pircējiem otrādāk - viņus vairāk uztrauc procentu likmes.”

Kaut kas līdzīgs novērojams arī Latvijā. Saskaņā ar nekustamo īpašumu aģentūras “Latio” datiem, pagājušajā gadā Rīgā dzīvokļu darījumu skaits ir krities par 7%.

Evija Dzenīte, “Latio” Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja atklāj: “Arvien vairāk mēs izjūtam arī to, ka ģeopolitiskā situācija iespaido nekustamo īpašumu tirgu. Cilvēki vairāk pārdomā, vai viņiem šobrīd iegādāties nekustamo īpašumu, vai tomēr labāk kādu laiku īrēt.”

Latvijā ir būtiski palielinājies pārdodamo privātmāju un dzīvokļu jaunajos projektos skaits. Lai pārdotu īpašumu, jauno projektu attīstītāji pat piedāvā īrēt dzīvokli uz nomaksu, kas labajos miera gados vispār gandrīz nebija iespējams. Bet pretēji loģikai, cenas lejā neslīd.

Vairāk skaties video!