Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Universitāte aicina piedalīties zibakcijā "Viena diena Latvijā"

© pexels.com

Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte (ĢZZF) šodien rīkos dabas vērošanas zibakciju "Viena diena Latvijā", un aicina iedzīvotājus iesūtīt sezonālo dabas norišu fotogrāfijas, informē LU.

Iedzīvotājus aicina nofotografēt tuvplānus parastajai ievai, āra bērzam un mājas ābelei. Fotogrāfijas jānosūta zinātniekiem šeit.

Ja tuvumā nav atrodamas visas sugas, iedzīvotāji aicināti iesūtīt pieejamo sugu attēlus, piemēram, tikai mājas ābeles tuvplānus vai, piemēram, trīs vai četru āra bērzu fotogrāfijas, kuri atrodami tuvākajā apkaimē. Fotogrāfiju daudzums nav limitēts.

Dabas ritmu jeb fenoloģiskie novērojumi tiek uzskatīti par vieglāko un ērtāko veidu, kā pamatot klimata pārmaiņas, izmaiņas ainavā, jo augi un dzīvnieki visjūtīgāk reaģē uz izmaiņām apkārtējā vidē.

Arī šī pavasara mēneši ir siltāki par klimatisko normu. Tas ir "skaidrs klimata pārmaiņu signāls", pārliecināti zinātnieki. Gaisa temperatūras izmaiņas ietekmē arī tādu sezonālo norišu kā lapu plaukšanas, ziedēšanas, augļu nogatavošanās iestāšanās laikus, ko pēta fenoloģija.

Zibakcija notiek trešo gadu. Tās koordinatore, LU vadošā pētniece Gunta Kalvāne pauda, ka brīvprātīgo novērotāju sniegtie dati ir nozīmīgs atbalsts zinātniekiem, jo palīdz raksturot gan reģionālās izmaiņas, gan klimata pārmaiņu sekas.

Digitālās fotogrāfijas arvien biežāk izmanto fenoloģijas pētījumos, paralēli citām metodēm kā satelītdatu datu analīze, herbāriju materiāli, un brīvprātīgo novērotāju ievāktā informācija.