Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Grib sadalīt virkni pavisam nesen izveidoto novadu

© Kaspars Krafts/MN

8. maijā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā deputāti vērtēs grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā pirms pirmā lasījuma.

Sākotnēji skatāmie likuma grozījumi paredzēja tikai vienu izmaiņu - ilgstoši plānoto Varakļānu un Madonas novadu savienošanu, taču izskanējuši priekšlikumi daudz plašākai pēdējās administratīvi teritoriālās reformas pārskatīšanai, piemēram, atsakoties no valstspilsētu savienošanas ar tuvējiem novadiem un sadalot virkni pavisam nesen izveidoto novadu.

Komisijā skatāmajā likumprojektā norādīts, ka Varakļānu novads tā esošajā administratīvajā teritorijā neatbilst administratīvi teritoriālās reformas mērķim un Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma anotācijā iekļautajiem kritērijiem par novadu izveidošanu. Tāpat Varakļānu novadā nav attīstības centra, kā arī iedzīvotāju skaita ziņā tas ir vismazākais novads.

Lai veicinātu teritorijas ilgtspējīgu attīstību, kā arī ņemot vērā Varakļānu novada pašvaldības organizētās publiskās apspriešanas rezultātus, likumprojekts paredz Varakļānu novadu apvienot ar Madonas novadu.

Varakļānu novads ir vienīgā pašvaldība, kuras apvienošana ar kādu no kaimiņu novadiem bija palicis neatrisināts jautājums.

Lai arī sākotnēji atbildīgā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), izvērtējot administratīvi teritoriālās reformas mērķus, plānoja Varakļānu novadu apvienot ar Madonas novadu un šādu vēlmi vairākās aptaujās pauda arī novada iedzīvotāji, iepriekšējā, 13. Saeima lēma to apvienot ar Rēzeknes novadu. Satversmes tiesa atzina, ka 13. Saeimas lēmums neatbilst valsts pamatlikumam, tādēļ Ministru kabinets, izvērtējot administratīvi teritoriālās reformas mērķus, sagatavojis 14. Saeimai priekšlikumu par Varakļānu novada administratīvo teritoriju.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā šī gada 30. jūnijā, lai regulētu Varakļānu novada pašvaldības un Madonas novada pašvaldības darba turpināšanu līdz 2025. gada pašvaldību vēlēšanām, kā arī noteiktu 2025. gada pašvaldību vēlēšanu norises un izsludināšanas kārtību attiecībā uz Varakļānu novada un Madonas novada administratīvajām teritorijām.

Komisijas sēdē piedalīsies VARAM, Varakļānu novada domes, Madonas novada domes, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji.

Sēde norisināsies Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 16.