Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

VIZIUM – vieta, kur satiekas zinātne, atpūta un izglītība

VIZIUM darbības pirmajā gadā uzņēma 160 tūkstošus apmeklētāju, kas ir divas reizes vairāk nekā plānots. Centra direktore Elīna Kroņkalne uzsver, ka VIZIUM jāturpina pilnveidoties un jāpanāk, ka visi Latvijas zinātnes centri tiek iekļauti izglītības sistēmā, jo šī ir vieta, kur ne tikai atpūsties, bet arī apgūt STEM jomas mācību saturu © Publicitātes foto

Aizvadītā gada 18.jūnijā oficiāli durvis apmeklētājiem vēra Zinātnes un inovāciju centrs VIZIUM Ventspilī. Unikālā ekspozīcija ar tieši šim centram radītiem eksponātiem, kuros iekļauti jaunākie tehnoloģiskie sasniegumi un inovācijas, kā arī radošās darbnīcas, izglītības iespējas pieaugušajiem un bērniem, mūsdienīga atmosfēra un aizraujošas ekskursijas ir bijušas par iemeslu, lai centra apmeklējums gada laikā divas reizes pārsniegtu sākotnēji plānoto. Kopumā gada laikā VIZIUM ir viesojušies 160 000 cilvēku.

Intervija ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes “Ventspils Digitālais centrs” direktori Elīnu Kroņkalni.

Pagājušā gada 18.jūnijā durvis tika vērtas jaunajam izglītības un zinātnes centram VIZIUM. Atklāšana bija liels notikums, tāpēc centru vēlējās apmeklēt milzīgs skaits cilvēku. Kāds ir bijis šis gads?

Gads ir bijis ļoti aktīvs un izaicinājumiem pilns. Katra diena ir bijusi savādāka un prieka mirkļi ir mijušies ar satraukumiem un problēmu risināšanu.

Visizaicinošākais periods bija pats sākums - vasara pēc centra atklāšanas, jo cilvēku pieplūdums bija milzīgs. Centrs bija tikko atklāts un arī mums pašiem vajadzēja daudz mācīties, kā organizēt cilvēku plūsmu, kā uzmanīt eksponātus, saprast, kas cilvēkus interesē vairāk, kas mazāk.

Pāris mēnešu laikā VIZIUM apmeklēja 50 tūkstoši cilvēku, kas, saprotams, saistījās ar garām rindām, saspringtu darbu un arī dažu labu nepamierinātu klientu.

VIZIUM darbības pirmajā gadā uzņēma 160 tūkstošus apmeklētāju, kas ir divas reizes vairāk nekā plānots. Centra direktore Elīna Kroņkalne uzsver, ka VIZIUM jāturpina pilnveidoties un jāpanāk, ka visi Latvijas zinātnes centri tiek iekļauti izglītības sistēmā, jo šī ir vieta, kur ne tikai atpūsties, bet arī apgūt STEM jomas mācību saturu / Publicitātes foto

Rudenī un ziemā publika būtiski mainījās - tās vairs nebija ģimenes ar bērniem, bet lielākoties skolu klases un pedagogi. Visvairāk skolu grupu mūs apmeklēja šī gada maijā, kad mācību gads tuvojas noslēgumam un skolēni dodas ekskursijās. Šogad varam droši teikt, ka viens no populārākajiem galamērķiem skolām bija Ventspils, kur ir ne tikai zinātnes centrs, bet arī citi interesanti apskates objekti.

Gads ir pagājis, aplis ir noslēdzies, un vasaras mēnešos atkal centru galvenokārt apmeklē ģimenes ar dažāda vecuma bērniem, jo gan mūsu ekspozīcijas, gan radošās darbnīcas ir piemērotas visiem vecumiem.

Gads šāda centra pastāvēšanā ir ļoti īss laika sprīdis, bet pirmos secinājumus par sezonalitāti un pieprasījumu jau varam izdarīt.

Ko rāda šā gada vasara - vai apmeklētāju interese par VIZIUM nav samazinājusies?

Nē, šī vasara atkal ir ļoti aktīva. Mūs priecē, ka šogad izteikti vairāk ir ārvalstu tūristu, tostarp zviedri, norvēģi, poļi, lietuvieši un citu valstu cilvēki. Arī kopumā Ventspilī var redzēt vairāk mašīnu ar ārvalstu numuriem, kas liecina, ka Ventspils ir kļuvusi par starptautiskā tūrisma galamērķi.

Ļoti daudz ir arī Latvijas tūristu, kuri atvaļinājuma laikā apmeklē mūsu pilsētu. Tā kā šogad jūlijs mūs nelutina ar īpaši siltu un saulainu laiku, tātad visu dienu nevar gulēt pludmalē, cilvēki biežāk izvēlas apmeklēt VIZIUM. Šeit pavadītais laiks ir ne tikai aizraujoša izklaide, bet arī zināšanu gūšanas vieta.

Zināms, ka VIZIUM piedāvā radošās darbnīcas. Vai tajās var piedalīties jebkurš centra apmeklētājs?

Publicitātes foto

Jā, pilnīgi jebkurš apmeklētājs ir aicināts piedalīties radošajās darbnīcās, kas notiek divas reizes dienā - plkst. 13:00 un 15:00. Gan VIZIUM mājas lapā, gan sociālajos tīklos regulāri ir ievietota informācija par aktuālo radošo darbnīcu tematiku. Piebildīšu, ka tēmas mainās, tāpēc arī tad, ja atgriezīsieties VIZIUM pēc mēneša, visticamāk būs jau pavisam citas radošo darbnīcu tēmas un aktivitātes. Rudens un ziemas mēnešos varējām novērot, ka vairākas ģimenes aktīvi apmeklēja darbnīcas katras brīvdienas, katru reizi tika nodrošināti jauni uzdevumi, lai izglītojoši būtu gan lieliem, gan maziem.

VIZIUM piedāvājumā ir arī korporatīvo pasākumu organizēšana. Tas šķiet mazliet neparasti, zinot centra tematiku, kas ir STEM joma. Kā nonācāt pie šāda piedāvājuma?

Patiesībā šādu priekšlikumu pirmie izteica centra apmeklētāji, sakot, ka šī vieta būtu ļoti piemērota kolektīva saliedēšanas pasākumiem, kuros nesēž pie galda, bet gan visi kopā radoši darbojas. Tā kā centra piedāvājums ir ļoti plašs un iespēju daudz, arī pieaugušajiem varam piemeklēt aizrautīgi pavadītu dienu.

Līdzīgi tiek organizētas arī bērnu ballītes. Piebildīšu, ka centrā ir plaša ēdināšanas zona, tāpēc iespējams pasūtīt arī ēdināšanas pakalpojumus vai uzcienāt ciemiņus ar līdzi paņemto kūku.

Vai var teikt, ka VIZIUM ir gatavs un tagad atliek tikai pilnveidoties?

Tā gluži apgalvot nevaru, mums ir teiciens, ka zinātnes centrs tāpat kā Rīga nekad būs gatavs. Mums ir svarīgi turpināt darboties un attīstīt gan ekspozīciju, gan citu centra pakalpojumus, lai cilvēki uz šejieni brauktu ne tikai vienu reizi, bet atgrieztos ik gadu. Tāpēc jau esam ieplānojuši investīcijas ekspozīcijas pilnveidošanai un papildināšanai, aktīvi meklējam iespējas piesaistīt fondu finansējumu, lai ne tikai uzturētu esošo ekspozīciju, bet to papildinātu ar jaunumiem. Pagaidām ejam maziem solīšiem, esošajos eksponātos ieliekot jaunu saturu, bet ceram uz lielākiem projektiem, kas pārsteigs mūsu apmeklētājus.

Ekspozīcijā apmeklētāji var iepazīties ar jaunākajām tehnoloģijām, izmēģināt tās praksē un atklāt sev STEM jomas noslēpumus / Publicitātes foto

Lai cik liela loma centra darbā būtu tūrismam, viens no galvenajiem mērķiem ir izglītība, tai skaitā ne tikai bērniem, bet arī pedagogiem. Vai pedagogi izmanto piedāvātās iespējas?

Pedagogi ir ārkārtīgi ieinteresēti apgūt jaunākās tehnoloģiskās iespējas un papildināt savas zināšanas, ko tālāk izmantot mācību satura papildināšanai. Skolotājiem trūkst mācību materiālu, ko valsts, ieviešot programmu „Skola 2030” solīja, bet nenodrošināja. Mēs redzam, ka skolotājiem nav materiāli tehniskās bāzes, lai īstenotu IZM izstrādātās programmas. No savas puses cenšamies palīdzēt - mums ir ekspozīcija, mums ir tehnoloģijas un zināšanas, kas mums ļauj izstrādāt mācību programmas tieši pedagogiem, lai viņi iegūtu vismaz kaut kādu bāzi, uz kā pamata tālāk pasniegtu skolēniem savu priekšmetu.

No savas puses cīnāmies, lai IZM un visas citas ar izglītību saistītās iestādes beidzot pamanītu, ka Latvijā ir izveidoti zinātnes centri, kas var dot būtisku pienesumu skolotāju un skolēnu izglītībai. Mūsuprāt, zinātnes centriem ir jābūt integrētiem izglītības procesā, nodrošinot, ka ikvienam skolēnam ir iespēja iepazīties ne tikai ar zinātnes centru ekspozīcijām, bet piedalīties arī nodarbībās, kas ir saskaņā ar konkrētu apgūstamo vielu. Šobrīd skolām, skolēniem un pedagogiem pašiem par visu ir jāsamaksā.

Valstī ir projekts „Skolas soma”, bet tajā akcents tiek likts uz kultūru, teātri un mūziku. Līdz ar to zinātnes centriem, kas ir saistīti ar STEM, ir ļoti mazas iespējas piedāvāt programmas „Skolas somas ” ietvarā. Mēs uzskatām, ka programmas „Skolas somas” ietvarā ir jābūt ne tikai kultūrai, bet arī STEM jomai, kas ir valsts ekonomiskās attīstības pamats. Diemžēl mūs, tas ir ne tikai VIZIUM un vēl trīs zinātnes centrus Latvijā, kā arī tikko atvērto RTU zinātnes centru, IZM vēl nesadzird.

Norit sarunas par Latvijas zinātnes centru asociācijas izveidi, cerot, ka visiem kopā mums izdosies panākt labas lietas un situācija mainīsies. Šobrīd situācija zināmā mērā ir paradoksāla.

VIZIUM piedāvājums ir pietiekami plašs, lai šeit brauktu gan ziemā, gan vasarā. Vai ir izdevies sakārtot darbu tā, lai puslīdz vienāds apmeklējums būtu cauru gadu?

Pagaidām mums tas pilnībā nav izdevies, bet mēs turpinām strādāt, lai sezonalitātes raksturs nebūtu tik izteikts. Uzskatu, ka zinātnes centrs bija viens no pirmajiem objektiem, kas cilvēkus aicina uz Ventspili gan ziemā, gan vasarā. Tagad Piedzīvojumu parkā ir atvērta jaunā rodeļu trase, kas piesaista lielu skaitu apmeklētāju. Tāpat saredzam labas sadarbības iespējas ar koncertzāli „Latvija”.

Ik dienu norit radošās darbnīcas, kurās piedalīties var ikviens centra apmeklētājs / Publicitātes foto

Apmeklētāji saka, ka Ventspilī nepieciešama pietiekami liela, vismaz 4 zvaigžņu viesnīca, vēlams arī ar SPA pakalpojumiem, jo tad viesi varētu palikt pilsētā visu nedēļas nogali. Ļoti ceram, ka kāds uzņēmējs saskatīs Ventspili kā lielisku vietu savam viesnīcu biznesam, ticam, ka tas arī pilsētai pavērtu lieliskas attīstības iespējas.

APMAKSĀTA REKLĀMA