Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

IZM: Skolu tīklu nākamajā mācību gadā kārtos 12 pašvaldības

© Romāns Kokšarovs/MN

Skolu tīklu kārtot vēl nākamajā mācību gadā nolēmušas 12 pašvaldības, aģentūrai LETA pavēstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības departamenta direktore Edīte Kanaviņa.

Pašvaldībām lēmumi par izglītības iestādes reorganizāciju bija jāpieņem līdz 1.martam, sešus mēnešus pirms jaunā mācību gada sākuma. Par savu lēmumu pašvaldības informē IZM, iesniedzot dokumentus un lūdzot ministrijai šo lēmumu saskaņot.

Kanaviņa nemācēja precīzi nosaukt, cik skolu reorganizācija ir pieteikta, jo IZM turpina saņemt informāciju no pašvaldībām par pieņemtajiem lēmumiem. Astoņas pašvaldības esot darījušas zināmu, ka lēmumu par skolu reorganizēšanu pieņems līdz maijam, bet deviņu pašvaldību skolu tīkls jau atbilst IZM piedāvātajiem kritērijiem.

Kanaviņa lēmumu saskaņošanu raksturo kā ļoti apjomīgu. Izvērtēt, uz kādiem datiem balstās pašvaldību pieņemtie lēmumi, lūguši arī vecāki un sabiedrība. Ministrija informāciju par saskaņotiem lēmumiem publicēs pakāpeniski.

Gada pirmajos divos mēnešos saskaņoti pašvaldību lēmumi par 15 izglītības iestāžu reorganizāciju vai slēgšanu, no tiem septiņi bija par bērnudārziem.

Pērn Latvijā slēgtas vai reorganizētas 52 izglītības iestādes.

LETA jau ziņoja, ka noteicošais kritērijs skolu tīkla veidošanā būs skolēnu skaits. To paredz IZM informatīvais ziņojums "Kompleksi risinājumi augstvērtīgai izglītības nodrošināšanai vispārējā pamata un vidējā izglītībā".

Minimālo izglītojamo skaitu klašu grupā noteiks, ievērojot optimālās klases pieeju jeb skolēnu skaitu klasē atkarībā no izglītības iestādes atrašanās vietas, četras klašu grupas un izglītības iestādes atrašanās vietu.

Ja izglītības iestāde neizpildīs kvantitatīvos kritērijus, ņemot vērā noteikto pieļaujamo atkāpi, un tā nebūs noteikta kā izņēmums, par izglītības programmu īstenošanu 1.-9.klašu posmā valsts budžeta finansējums tiks piešķirts proporcionāli faktiskajam izglītojamo skaitam pret noteikto optimālo skaitu klašu grupā, pārējo finansējuma daļu pašvaldībai finansējot no sava budžeta.

Savukārt par programmu īstenošanu 10.-12.klašu posmā valsts finansējums tiks piešķirts tikai par tām programmām, kuras atbilst noteiktajiem optimālā izglītojamo skaita kritērijiem, ievērojot noteikto pieļaujamo novirzi, paredz IZM iecere par jauno pedagogu darba samaksas modeli "Programma skolā".

Iepriekš Kanaviņa atzina, ka IZM plānotajiem optimālā skolēnu skaita kritērijiem neatbilst vairāk nekā 70 Latvijas vidusskolas. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka IZM plānotie kritēriji nenozīmē slēgt visas skolas, kurām nav optimālā bērnu skaita. Lēmumu par izglītības iestādes slēgšanu vai reorganizēšanu jāpieņem pašvaldībai.