Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sena Hanzas pilsēta

© Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Limbaži pasaules vēsturē ierakstīti kā viena no Hanzas savienības pilsētām, kas nozīmē, ka senā Lemsell, ko šodien zinām ar nosaukumu Limbaži, bija ievērības cienīgs tirdzniecības ceļu krustpunkts, ko nodrošināja gan savienojums ar jūru pa 47 km garo Svētupi, gan jau viduslaikos radiāli izvietotais sauszemes ceļu tīkls.

Viduslaiku noskaņas Limbažos

Pilsētas svētku ietvaros 4. augustā Limbažu viduslaiku pilskalnā jau trešo gadu notiks Hanzas svētki. Viduslaiku noskaņās palīdzēs iejusties biedrība Exercitus Rigensis, kas iepazīstinās ar viduslaiku bruņinieku tērpiem, ieročiem, demonstrēs cīņas prasmes un aicinās gan lielos, gan mazos interesentus iesaistīties viduslaiku spēlēs, šaušanā ar lokiem, šķēpu un cirvju mešanā. Savās zināšanās un prasmēs dalīsies rekonstrukcijas un eksperimentālās arheoloģijas grupa Senzeme, amatu meistares no darbnīcas Pelestaka. Pilskalnā skanēs viduslaiku mūzika ansambļa Artemisia Absinthium izpildījumā. Dejas grupas Ballare dalībnieki stāstīs par senajiem tērpiem, rādīs seno deju prasmes un iesaistīs apmeklētājus viduslaiku deju soļu apguvē. Līdztekus priekšnesumiem notiks tirgošanās, darbosies amatnieku radošās darbnīcas, brīvdabas pirts.

Uzņemt spēkus varēs, ieturot maltīti ar pilskalnā gatavotajiem ēdieniem. Viduslaiku maizes krāsniņā cepsies plācenīši, pīrādziņi un citi kārumi. Darbošanās pilskalnā notiks no pulksten 10 līdz 16. Svētki tiek rīkoti projekta Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA) ietvaros ar Limbažu novada pašvaldības līdzfinansējumu.

Iepazīt un izzināt

Projekta Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai (HANSA) ietvaros ikvienam ir iespēja iepazīt senos Limbažus - vasarā katru sestdienu vietējie un pilsētas viesi ir aicināti doties tematiskā ekskursijā pa ievērojamākajām vietām. Tikšanās vieta - Limbažu novada tūrisma informācijas centrs, ekskursijas notiek latviešu valodā individuāliem apmeklētājiem.

To, ar kādām tēmām varēs iepazīties augustā, aicinām uzzināt Limbažu novada mājaslapā, bet 21. jūlijā pulksten 12 aicinām uz darbnīcu Rīgas arhibīskapa Limbažu karotītes meistarklase, savukārt 28. jūlijā pulksten 12 notiks ekskursija Atdusas vietas Limbažos no viduslaikiem līdz mūsdienām.

Zaļie dzelzceļi - tūrisma takas

Latvijas un Igaunijas pārrobežu projekta ietvaros jaunu saturu iegūst senās platsliežu un šaursliežu dzelzceļa līnijas. Katram ir iespēja kājām izstaigāt vai ar velosipēdu izbraukt šobrīd par Zaļajiem dzelzceļiem nodēvētās līnijas. To kopgarums Limbažu novadā pārsniedz 30 kilometru, tāpēc tas var būt pārgājienu izaicinājums pat vairākām dienām, pa ceļam apstājoties pie Katvaru vai Lādes ezeriem, iegriezties Mini Zoo vai vienkārši baudīt dabas skaistumu. Ziemā tūrisma takas būs piemērotas distanču slēpošanai.

Zaļo dzelzceļu projekts top sadarbībā ar Igauniju, kas dos iespēju kopumā izveidot aptuveni 750 km garu pārrobežu maršrutu, kura lielākā daļa ved pa bijušajām dzelzceļa līnijām.